A hazai borturizmus fellegvára lehet Sopron?

A Soproni borvidék évezredes hagyományait élénkíti fel a térség turisztikai szakértőinek és borászainak közössége – fogalmaz cikkében a vg.hu. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a kultúrtáj presztízse.

Magyarországon 22 borvidéket jegyeznek, amelyek közül a soproni őrzi a legősibb hagyományokat. Hazai és nemzetközi jelentősége már évszázadokkal ezelőtt is meghatározó volt, ám az utóbbi években kissé elfeledetté vált a környék. 

A mintegy 4300 hektáros területen tevékenykedő borászok most összefogtak, megújult, egységes arculattal képviseltetik magukat, és úgy népszerűsítik termékeiket, hogy közben egymást is támogatják – közölte Molnár Ákos, a 18 borászatot képviselő Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. 

Nagy lépés a város számára, hogy bekapcsolódhatott az M85-ös gyorsforgalmi úthálózatba, ezáltal a környező települések is könnyebben megközelíthetők, valamint a fővárosból érkező turisták is egyórányi időt spórolnak azzal, hogy az autóút két órára rövidült. Sopronnak pedig bőven van mit megmutatnia. 

A hangulatos, akár céges csapatépítésre is kiválóan alkalmas borospincéknek mind saját történetük van, és a tulajdonosok többsége arról számol be, hogy már többgenerációs bortermelő, ahogy ők hívják, poncichter.

Szükség is van az utánpótlásra, ugyanis Bécs közelsége elviszi a munkaerő 40 százalékát, sokan napi szinten ingáznak az országhatáron át. A borok megkedveltetését éppen ezért a fiataloknál kezdik, a Soproni Egyetem gólyái a lokális események, a borfesztiválok és az éttermek, szórakozóhelyek kínálatában a kulturált borfogyasztással találkoznak. Ha később a városban helyezkednek el, a végzettségüket a borvidék javára tudják kamatoztatni. A termelők a VOLT Fesztiválon is tudatosan vannak jelen, miután ott szélesebb közönséghez jutnak el a soproni borok. 

Sopront a kékfrankos fővárosaként  is emlegetik, de nagyon híres még a zöld veltelini, a zweigelt, a cabernet sauvignon, és népszerűek a könnyed rozék is, amelyek szinte minden étellel kombinálhatók. 

A fogyasztói szokásokat mérlegelve úgy fest, a gyümölcsös, frissítő boroké a jövő. Izgalmas párosítás bor és csokoládé egymásra találása. A Vincellér borászat borozó-vinotékájában a Harrer finomságait ajánlják a borok mellé. A soproni borok a régión túl már a nagy áruházláncok polcain is ott sorakoznak. A Winelife borászat termékeit például a fantázianeveket ábrázoló jellegzetes címkékkel látják el, hogy a márka már messziről észrevehető legyen. 

A cikk folytatása ezen a linken érhető el.

Forrás: Store Insider


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.