Egy hét múlva igazi ünnepre készül a magyar gasztronómiai szakma: július 19-én a Várkert Bazárban kerül sor az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálára. Az éttermek munkáját tesztelő csapat még tavaly, az év végi lezárások alatt kezdett dolgozni, és idén, a nyitás után folytatta a munkát, így alakult ki a díjazottak listája, a korábbi évekhez hasonlóan Fausto Arrighi, Michelin exdirektor közreműködésével.
Július 20-án, az esti esemény másnapján megjelenik az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, amely kategóriánként tematizálva ajánl a látogatóknak olyan helyeket, ahová érdemes ellátogatni.
Bár az eredményekre és a kalauz ajánlásaira még néhány napot várni kell, egy különleges videó is készült az esemény beharangozására. A Dining Guide a hazai topgasztronómia elismert személyiségeit kérte fel, hogy osszanak meg néhány gondolatot a magyar gasztronómia jelenlegi helyzetéről.
Budapesti és vidéki éttermek séfjei és tulajdonosai, köztük Michelin-csillagos fine dining helyszín és családi vendéglő vezetői szólalnak meg az összeállításban.
Abban szinte mindannyian egyetértenek, hogy az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a magyar gasztronómia, sok a jó séf és a jó étterem is. Kitűnő minőségű, izgalmas alapanyagok váltak elérhetővé, nem véletlen, hogy ezek között világszerte is népszerű lett néhány. Mindenki megtalálhatja közöttük azt, amivel szívesen dolgozik, illetve ami a véleménye szerint leginkább meghatározza, hogy mely régióban készül az adott étel, hol található az étterem. A hagyományok megőrzése, elfeledett ízek felidézése mellett pedig egyre több innovatív megoldás születik a kreatív elgondolások nyomában. Ebben a magyar séfek mindig is erősek voltak, az elmúlt években pedig nagyon sokat léptek előre ezen a téren.
A teljes videót ITT lehet megnézni.
A videó szereplői:
· Dudás Szilárd: Anyukám Mondta – tulajdonos
· Gerendai Károly: Costes Group – alapító
· Győrffy Árpád: Four Seasons – executive chef
· Hamvas Zoltán: Bocuse d’Or – elnök
· Herczeg Zoltán: Dining Guide – felelős kiadó
· Mede Ádám: Laurel Étterem – séf
· Nyíri Szása: Arany Kaviár Étterem – tulajdonos/séf
· Pesti István: Platán Gourmet – séf
· Rácz Jenő: Rumour by Rácz Jenő – tulajdonos/séf
· Rosenstein Tibor és Róbert: Rosenstein Vendéglő – tulajdonosok/séfek
· Sárközi Ákos: Borkonyha – séf
· Szulló Szabina – Széll Tamás: Stand és Stand25 – tulajdonosok/séfek
· Tóth Szilárd: Salt – tulajdonos/séf
Forrás: Dining Guide / Turizmus Online