Tokaj az egyik legfontosabb hazai borvidékünk, ahol egyre több tradicionális készítésű pezsgő tűnik fel. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezetője egy tokaji pezsgősor segítségével mutatta be azt, hogy milyen példái vannak ennek a borstílusnak a Zemplénben.
Nagy hiba lenne, ha Tokaj a pezsgő témát úgy kezelné, hogy a gyatra évjáratok alapanyagát valahol elhelyezik – kezdte az előadó, aki hozzátette, hogy Tokaj önmagában sokkal többet tud ennél adni, és a minőség iránti felelősség szintén hatalmas. Sok helyen próbálják a világon a Champagne-i pezsgőket másolni, de az igazán sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják. Erre a legjobb példa a katalán cava.
Mészáros Gabriella szerint Tokajban megvan az alap a kiemelkedő minőségű tradicionális pezsgőhöz, de a klíma picit melegebb, mint Champagne-ban. A hegyaljai pezsgők tudatos termelői munkával valóban világszínvonalúak lehetnek.
A Pezsgő Szalonon tartott mesterkurzusról valamint a bemutatott italokról részletesen is olvashatunk a Borászportálon.
Forrás: www.boraszportal.hu
Forrás: Vendég&Hotel Online