A klíma átrajzolja a bortérképet

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat - adta hírül az MTI.

A felmelegedés nemcsak a kaliforniai gazdák számára rossz hír, nyugtalanító előrejelzések készülnek a világ más borvidékeiről is. A klímaváltozás a világ "bortérképét" is átrajzolja: a legjövedelmezőbb fajtákat csak egy viszonylag szűk éghajlati sávban lehet termeszteni, így a többi fajtánál jóval érzékenyebbek a hőmérséklet változására - idézi Noah Diffenbaugh-ot, a Stanford kutatóját a BBC hírportálja (bbc.co.uk).
Mint írják, a Firenzei Egyetem egy tanulmánya szerint a klímaváltozás a hőmérséklet emelkedése mellett növekvő csapadékmennyiséget is hoz, ami kárt tehet olyan híres borok alapanyagaiban, mint a Chianti, a Barolo, a Brunello vagy az Amarone. Ausztráliában a klímaváltozásnak tulajdonított szárazság már az elmúlt években is hatással volt a termésre.
Vannak azonban olyan területek is, amelyek nyernek a globális felmelegedéssel: Európában az emelkedő átlaghőmérsékletek következtében északra, a Skandináv országok felé tolódik a szőlőtermesztésre alkalmas éghajlati sáv - nyilatkozta az MSNBC amerikai televíziónak Simone Orlandini firenzei mezőgazdász.
Angliában a pincészetek már most élvezik a pozitív hatásokat. Az Economist adatai szerint míg tavaly a borfogyasztás csökkent a szigetországban, addig a hazai borok fogyasztása több mint 70 százalékkal nőtt. A klímaváltozás a francia fajták esetében korábbi szüretet és barátságosabb termesztési körülményeket hozott.
Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban a hűvösebb, partvidéki területeken és a magasan fekvő sivatagos részeken nőhet a szőlőtermesztés. Ausztráliában Tasmánia, Chilében és Argentínában az előhegységek, a partvidékek és a magasan fekvő sivatagos területek profitálhatnak a klímaváltozásból.
A klasszikus borvidékek azonban nem adják fel: idén Spanyolországban rendezték meg a harmadik Klímaváltozás és Bor Konferenciát, amelynek kiemelt vendégelőadója volt Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár. A klímaváltozás kihívásaira választ kereső tanácskozáson spanyol, portugál, francia, olasz, brit, amerikai, dél-afrikai, chilei és brazil szakemberek vettek részt.
Nem csoda, hogy a bortermelők komolyan veszik a klímaváltozás jelentette fenyegetést. Kaliforniában például egyedül Napa megyében 9,5 milliárd dolláros iparágról van szó, amely több embert foglalkoztat, mint bármely más terület. A helyi idegenforgalom 80 százalékát a borturizmus adja. A Napa-völgy így hírnevénél jóval többet veszíthet.
A veszteségek kivédésére a tudósok azt javasolják a termelőknek, hogy minél hamarabb kezdjenek el alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Stanford tanulmánya például ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogy milyen szőlészeti technikákkal lehet növelni a növények melegtűrő képességét.
Az ilyen ajánlások azonban kis vigaszt nyújthatnak Európa olyan történelmi borvidékein, mint Bordeaux vagy Burgundia, ahol szőlősgazdák generációi évszázadokon át tökéletesítették világhírű fajtáikat. A BBC írása azt ajánlja a borok szerelmeseinek, hogy ha tehetik, még azelőtt látogassanak el ezekre a vidékekre, mielőtt bekövetkeznek a megjósolt változások. A világ "bortérképe" ugyanis akár már néhány évtized múlva más lehet, mint ma. (MTI)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.