A lakáskocsmában nem tilos a bagózás

Elsősorban fiatalok a látogatói az úgynevezett lakáskocsmáknak, vagyis azoknak a helyeknek, amelyek lakásban működnek, így lehet bagózni. Az italt és az ételt futárszolgálattól rendelik - írja a Bors Online.

Április elsejétől – néhány kivételtől eltekintve – a nyilvános zárt helyen dohányzót megbüntetik. Egy ötletes csapat azonban megkerülte a rendeletet: a fővárosban úgynevezett lakáskocsmákat nyitottak.

A helyiség jogilag magánlakás, ám bárki betérhet rágyújtani, beszélgetni, csupán egyet kell tennie: enni- és innivalót rendelni a tulajdonos által megnevezett futárszolgálattól, étteremtől. Bevételt a lakás tulajdonosának a forgalom utáni jutalék jelent.

Lapunk felkeresett egy lakáskocsmát, ahol este nyolckor már népes társaságot talált. A tulajdonos nem volt „otthon”, és amikor telefonon hívtuk, hogy írni szeretnénk róla, elzárkózott ettől. Pedig voltaképp nem illegális a vállalkozása: – Ha futárszolgálattól rendelnek egy lakásba ételt és italt, helyben pedig nincsen értékesítés, akkor adózás és számlázás szempontjából a futárszolgálatnak vannak kötelezettségei, a lakás tulajdonosának természetesen nem, amennyiben vendégeitől nem kér pénzt a helyiség használatáért – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A dohányzásrendeletet betartató ÁNTSZ azonban büntethet: – A magánlakás abban a pillanatban, hogy helyet biztosít másoknak, akár ellenszolgáltatás nélkül is, közforgalmú hellyé válik, így érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály. A dohányzó 50 ezer forintig, a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően büntethető. Munkatársaink munkaidőben és munkaidőn túl is ellenőriznek, akár lakossági bejelentésre is.
Kérdés, bizonyítható-e, hogy nem egy baráti társaság gyűlt össze abban a lakásban. (Bors Online)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.