A lakáskocsmában nem tilos a bagózás

Elsősorban fiatalok a látogatói az úgynevezett lakáskocsmáknak, vagyis azoknak a helyeknek, amelyek lakásban működnek, így lehet bagózni. Az italt és az ételt futárszolgálattól rendelik - írja a Bors Online.

Április elsejétől – néhány kivételtől eltekintve – a nyilvános zárt helyen dohányzót megbüntetik. Egy ötletes csapat azonban megkerülte a rendeletet: a fővárosban úgynevezett lakáskocsmákat nyitottak.

A helyiség jogilag magánlakás, ám bárki betérhet rágyújtani, beszélgetni, csupán egyet kell tennie: enni- és innivalót rendelni a tulajdonos által megnevezett futárszolgálattól, étteremtől. Bevételt a lakás tulajdonosának a forgalom utáni jutalék jelent.

Lapunk felkeresett egy lakáskocsmát, ahol este nyolckor már népes társaságot talált. A tulajdonos nem volt „otthon”, és amikor telefonon hívtuk, hogy írni szeretnénk róla, elzárkózott ettől. Pedig voltaképp nem illegális a vállalkozása: – Ha futárszolgálattól rendelnek egy lakásba ételt és italt, helyben pedig nincsen értékesítés, akkor adózás és számlázás szempontjából a futárszolgálatnak vannak kötelezettségei, a lakás tulajdonosának természetesen nem, amennyiben vendégeitől nem kér pénzt a helyiség használatáért – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A dohányzásrendeletet betartató ÁNTSZ azonban büntethet: – A magánlakás abban a pillanatban, hogy helyet biztosít másoknak, akár ellenszolgáltatás nélkül is, közforgalmú hellyé válik, így érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály. A dohányzó 50 ezer forintig, a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően büntethető. Munkatársaink munkaidőben és munkaidőn túl is ellenőriznek, akár lakossági bejelentésre is.
Kérdés, bizonyítható-e, hogy nem egy baráti társaság gyűlt össze abban a lakásban. (Bors Online)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.