A lakáskocsmában nem tilos a bagózás

Elsősorban fiatalok a látogatói az úgynevezett lakáskocsmáknak, vagyis azoknak a helyeknek, amelyek lakásban működnek, így lehet bagózni. Az italt és az ételt futárszolgálattól rendelik - írja a Bors Online.

Április elsejétől – néhány kivételtől eltekintve – a nyilvános zárt helyen dohányzót megbüntetik. Egy ötletes csapat azonban megkerülte a rendeletet: a fővárosban úgynevezett lakáskocsmákat nyitottak.

A helyiség jogilag magánlakás, ám bárki betérhet rágyújtani, beszélgetni, csupán egyet kell tennie: enni- és innivalót rendelni a tulajdonos által megnevezett futárszolgálattól, étteremtől. Bevételt a lakás tulajdonosának a forgalom utáni jutalék jelent.

Lapunk felkeresett egy lakáskocsmát, ahol este nyolckor már népes társaságot talált. A tulajdonos nem volt „otthon”, és amikor telefonon hívtuk, hogy írni szeretnénk róla, elzárkózott ettől. Pedig voltaképp nem illegális a vállalkozása: – Ha futárszolgálattól rendelnek egy lakásba ételt és italt, helyben pedig nincsen értékesítés, akkor adózás és számlázás szempontjából a futárszolgálatnak vannak kötelezettségei, a lakás tulajdonosának természetesen nem, amennyiben vendégeitől nem kér pénzt a helyiség használatáért – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A dohányzásrendeletet betartató ÁNTSZ azonban büntethet: – A magánlakás abban a pillanatban, hogy helyet biztosít másoknak, akár ellenszolgáltatás nélkül is, közforgalmú hellyé válik, így érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály. A dohányzó 50 ezer forintig, a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően büntethető. Munkatársaink munkaidőben és munkaidőn túl is ellenőriznek, akár lakossági bejelentésre is.
Kérdés, bizonyítható-e, hogy nem egy baráti társaság gyűlt össze abban a lakásban. (Bors Online)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.