A lakáskocsmában nem tilos a bagózás

Elsősorban fiatalok a látogatói az úgynevezett lakáskocsmáknak, vagyis azoknak a helyeknek, amelyek lakásban működnek, így lehet bagózni. Az italt és az ételt futárszolgálattól rendelik - írja a Bors Online.

Április elsejétől – néhány kivételtől eltekintve – a nyilvános zárt helyen dohányzót megbüntetik. Egy ötletes csapat azonban megkerülte a rendeletet: a fővárosban úgynevezett lakáskocsmákat nyitottak.

A helyiség jogilag magánlakás, ám bárki betérhet rágyújtani, beszélgetni, csupán egyet kell tennie: enni- és innivalót rendelni a tulajdonos által megnevezett futárszolgálattól, étteremtől. Bevételt a lakás tulajdonosának a forgalom utáni jutalék jelent.

Lapunk felkeresett egy lakáskocsmát, ahol este nyolckor már népes társaságot talált. A tulajdonos nem volt „otthon”, és amikor telefonon hívtuk, hogy írni szeretnénk róla, elzárkózott ettől. Pedig voltaképp nem illegális a vállalkozása: – Ha futárszolgálattól rendelnek egy lakásba ételt és italt, helyben pedig nincsen értékesítés, akkor adózás és számlázás szempontjából a futárszolgálatnak vannak kötelezettségei, a lakás tulajdonosának természetesen nem, amennyiben vendégeitől nem kér pénzt a helyiség használatáért – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A dohányzásrendeletet betartató ÁNTSZ azonban büntethet: – A magánlakás abban a pillanatban, hogy helyet biztosít másoknak, akár ellenszolgáltatás nélkül is, közforgalmú hellyé válik, így érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály. A dohányzó 50 ezer forintig, a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően büntethető. Munkatársaink munkaidőben és munkaidőn túl is ellenőriznek, akár lakossági bejelentésre is.
Kérdés, bizonyítható-e, hogy nem egy baráti társaság gyűlt össze abban a lakásban. (Bors Online)


Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.