A pálinka az első lehet a hungarikumok között

A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.

A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai ünnepélyes, sötétzöld, díszes talárban vonultak be a 10. Országos Pálinka Fórum rendezvényére, amelyet Guth László, a Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Karának dékán-helyettese köszöntött – rögzíti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye. Országosan évente már négy olyan pálinka rendezvényt szerveznek, amelyen a pálinkafőző vállalkozások hasznos információkhoz juthatnak. Guth László véleménye szerint ez annál is fontosabb, mert a pálinka olyan turisztikai termék is, amely ha kiváló minőségű, jó hírünket viszi a világban.
A magyar pálinka a pálinkatörvény megszületése óta reneszánszát éli. A jó minőségű gyümölcsből és törkölyből készült pálinka nem hiányozhat a baráti találkozókról, számos vendéglátóhelyen már külön pálinkalap kínálja a minőségi nedűt – üdvözölte a pálinkakultúra fejlődését Budai Gyula, aki elmondta: a tárca is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar pálinka hírneve minél magasabban szárnyaljon. Ezt szolgálja a házi pálinkafőzés engedélyezése is, melynek hatására nemes versengésbe kezdtek egymással a pálinkafőzők. Ennek eredményeként a külföldi versenyeken is szép eredményt érnek el a hazai gyümölcsből készült párlatok, legutóbb, egy Tirolban rendezett megmérettetésen 142 éremmel jutalmazták a magyar pálinkákat.
A vidékfejlesztési tárca nemrégiben programot indított az őshonos gyümölcsfajták elterjesztéséért. Budai Gyula a rendezvényen megjelenteket arra bíztatta, az őshonos gyümölcsökből is próbálják kihozni a legjobbat, főzzenek például a tüskés körtéből is pálinkát, amelyet már eleink is használtak. Az új fajtákból nyert új ízek segíthetik a pálinkakultúra továbbfejlődését is.
A magyaroknak a pálinka olyan, mint a görögöknek az ouzo, a franciáknak a konyak, az amerikaiaknak a whiskey. Minden nemzetnek megvan a maga nemzeti kincse, nekünk a pálinka, amelyre büszkék lehetünk – fogalmazott az államtitkár. (forrás: Agromonitor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.