A sajtevés segíthet a súlyvesztésben

Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

Egy új tanulmány szerint a sajtfogyasztás akár a fogyókúránkat is előmozdíthatja.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry nevű szakfolyóiratban, áprilisban közölt értekezés a kutatók által szimplán „sajtanyagcserének” titulált jelenséget veszi górcső alá.

A Koppenhágai Egyetem és az Aarhusi Egyetem tudósai 15 ember vizelet- és székletmintáit hasonlította össze, akiknek napi étrendjében két hétig kizárólagos tejtermékként vagy sajt és tej, vagy pedig vaj szerepelt.

A tesztek alapján (melyeket egyébként a Dán Tejtermékkutatási Alap finanszírozott) a vizsgálat alatt sajtot (vagy tejet) fogyasztó emberek bélflórájának összetétele jelentősen eltért a többiekétől.

A „sajtevők csapatának” emésztőrendszere több butirátot tartalmazott. Ez a gyulladáscsökkentő zsírsav képes növelni az energiatermelést.

Az Amerikai Diabétesz Társaság 2009-es tanulmánya szerint a butirát bizonyos körülmények között fokozza az anyagcserét, és segít megőrizni a testzsírszázalék nagyságát, vagyis segít megelőzni az elhízást.

Azért ne rohanjuk le a szupermarketben a sajtos pultot!

A kutatók szerint a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség (a sok telítettzsír-fogyasztás ellenére Franciaországban viszonylag alacsony a koszorúér-betegségek előfordulási aránya) inkább a kiegyensúlyozott étrend elterjedésének, mintsem a féktelen kéksajthabzsolásnak köszönhető.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.