A sajtevés segíthet a súlyvesztésben

Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

Egy új tanulmány szerint a sajtfogyasztás akár a fogyókúránkat is előmozdíthatja.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry nevű szakfolyóiratban, áprilisban közölt értekezés a kutatók által szimplán „sajtanyagcserének” titulált jelenséget veszi górcső alá.

A Koppenhágai Egyetem és az Aarhusi Egyetem tudósai 15 ember vizelet- és székletmintáit hasonlította össze, akiknek napi étrendjében két hétig kizárólagos tejtermékként vagy sajt és tej, vagy pedig vaj szerepelt.

A tesztek alapján (melyeket egyébként a Dán Tejtermékkutatási Alap finanszírozott) a vizsgálat alatt sajtot (vagy tejet) fogyasztó emberek bélflórájának összetétele jelentősen eltért a többiekétől.

A „sajtevők csapatának” emésztőrendszere több butirátot tartalmazott. Ez a gyulladáscsökkentő zsírsav képes növelni az energiatermelést.

Az Amerikai Diabétesz Társaság 2009-es tanulmánya szerint a butirát bizonyos körülmények között fokozza az anyagcserét, és segít megőrizni a testzsírszázalék nagyságát, vagyis segít megelőzni az elhízást.

Azért ne rohanjuk le a szupermarketben a sajtos pultot!

A kutatók szerint a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség (a sok telítettzsír-fogyasztás ellenére Franciaországban viszonylag alacsony a koszorúér-betegségek előfordulási aránya) inkább a kiegyensúlyozott étrend elterjedésének, mintsem a féktelen kéksajthabzsolásnak köszönhető.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.