A tökéletes lecsó titka

Augusztus 31-én, szombaton tartják a IV. Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivált, amelyre már lázasan készülnek a csapatok: több mint hatvan kondérmester összesen kb. nyolcvan lecsója mutatkozik itt be.

Vajna Tamás, az ÉS konyhafőnöke és a zsűri oszlopos tagja biztos benne, hogy idén is nehéz dolguk lesz, és azt is elárulta, hogyan készíthetünk – akár otthon is – tökéletes lecsót.

„Magyarországon csak az 1930-as, 1940-es évektől kezdve kezdett elterjedni ez a népi étel. A paradicsomot előtte, kb. az 1890-es, 1900-as évektől még csak szépészethez használták és nem volt olyan „tömegcikk”, mint mostanában. A lecsó azóta olyan étellé vált, amelyet szinte mindenki szeret, a legszegényebbektől kezdve a leggazdagabb emberekig, és nagyon sok változatával találkozhatunk. A mi lecsónk legjobban a Dél-Amerikában elterjedthez hasonlít. Színesebbé tehető például padlizsánnal, cukkinivel, vargányával, rókagombával, kucsmagombával vagy épp vörösborral, tálalható többek közt galuskával – ennek számos példájával találkozhatunk a gyömrői lecsófesztiválon is.

Én leginkább azokat a modern lecsókat kedvelem, amelyek ízhatásában érezhető a klasszikus lecsó íz, megjelenésében azonban valami teljesen más. A tökéletes lecsó e mellett számomra roppanós, nem szétfőtt, az alapanyagok jellegzetes íze megmarad, kiérezhető belőle.

Sokan azzal rontják el, hogy túlfűzik, túlfűszerezik, vagy túl korán beleteszik a fűszereket, például az őrölt paprikát vagy a paradicsomot. Bográcsozáskor arra kell figyelni, hogy az edény szélén összegyűlt maradékot ne kaparjuk bele ” – árulta el a leggyakoribb konyhai bakikat erről a közhiedelem szerint elronthatatlan ételről Tamás.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.