A viharsarki fürdővárosban továbbra is fontos vonzerő a kolbász

Egy év kihagyás után idén ismét megrendezik március 11. és 15. között a Kolbász- és Sódarmustrát Gyulán.

Bordás Tibor főszervező az MTI-nek elmondta, hogy a sódar német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Hangsúlyozta, hogy az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús.

Felidézte, hogy a rendezvényt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete alapította, ám tavaly a szervezet pénzügyi okok miatt nem rendezte meg az eseményt. Az idei ötnapos fesztiválon egy tucat kiállító vesz részt az ország különböző pontjairól, a hagyományos módon készített sonkát és kolbászt kóstoltató és áruló kis házi manufaktúrák mellett a Gyulahús Kft. adja a rendezvény bázisát - fogalmazott Bordás Tibor, hozzátéve, hogy a kiállítók nagy része évről évre visszajár a rendezvényre. A mustrán megrendezik a kolbászok és a sonkák versenyét, amelyre a kiállítókon kívül magánemberek is benevezhetnek, a termékek minőségét szakmai zsűri bírálja el. Ezen kívül lesz "kolbászolimpia" is, amelyről a főszervező annyit árult el, hogy egy játékos, sportos, evős-ivós eseményről van szó.

Bordás Tibor elmondta, hogy a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete - bár tavaly decemberben átadták neki a szervezési jogokat - szakmai partnere maradt a rendezvénynek, ők felügyelik majd a hagyományos disznóvágásokat, amelyekből bemutatnak a gyulai mellett orosházi és erdélyi típusút is. Bordás Tibor megjegyezte, hogy a rendezvény korábban 3-5 ezer látogatót vonzott naponta, ám idén az első hosszú hétvége és a gyulai Almásy-kastély nyitása miatt ennél több emberre számítanak.

A belépődíjas fesztiválon a gasztronómiai programok, ételkészítési bemutatók és sonkaszobrászat mellett egyéb szórakozási lehetőségek is lesznek. Koncertet ad mások mellett Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, a Honeybeast, Nótár Mary, Péter Szabó Szilvia, a Hevesi Happy Band, a Cimbaliband és a Kontor Band. Fellép a dumaszínházas Beliczai Balázs, lesz néptánc és mazsorettbemutató. A gyerekeket vidámpark és kézműves foglalkozások várják.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.