A világ legjobb étterme egy dél-afrikai halászfaluban van

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj alapítói a nemzetközi gasztronómiai színtér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat - írja az MTI. A díjat nem séfek vagy étteremtesztelők alapították, hanem egy, a világ 30 országában jelenlévő médiacég, az IMG.

A díj kreatív igazgatója Joe Warwick, a Guardian gasztroújságírója és néhány ilyen témájú bestseller szerzője. A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem. A csúcsdíj természetesen a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit, a négyszer a világ legjobb éttermének választott Noma séfjét. Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat (magyarul Farkaslyuk) nyerte el a legjobb étterem mellett a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az étterem, amely egy közeli barlangról kapta a nevét, egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni és honlapja minimális információt tartalmaz. A 38 éves Kobus van der Merwe séf vezette konyhájának erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez. Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül” tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül, ami a világ topéttermeihez képest aprópénznek számít.

Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiai kutatásokért, fejlesztésekért. Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlenül klasszikus konyhájáért kapott elismerést.

Forrás: MTI/Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.