A világ legjobb étterme egy dél-afrikai halászfaluban van

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj alapítói a nemzetközi gasztronómiai színtér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat - írja az MTI. A díjat nem séfek vagy étteremtesztelők alapították, hanem egy, a világ 30 országában jelenlévő médiacég, az IMG.

A díj kreatív igazgatója Joe Warwick, a Guardian gasztroújságírója és néhány ilyen témájú bestseller szerzője. A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem. A csúcsdíj természetesen a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit, a négyszer a világ legjobb éttermének választott Noma séfjét. Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat (magyarul Farkaslyuk) nyerte el a legjobb étterem mellett a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az étterem, amely egy közeli barlangról kapta a nevét, egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni és honlapja minimális információt tartalmaz. A 38 éves Kobus van der Merwe séf vezette konyhájának erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez. Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül” tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül, ami a világ topéttermeihez képest aprópénznek számít.

Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiai kutatásokért, fejlesztésekért. Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlenül klasszikus konyhájáért kapott elismerést.

Forrás: MTI/Turizmus Online


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.