Afrodiziákumok a konyhában

Évszázadok óta ismertek egyes fűszernövények gyógyító hatásai. Ezek felhasználása a táplálkozásban szinte mindennapos. Kevesen élnek ugyanakkor azzal a lehetőséggel, amely néhány növényben, néhány – elsősorban tengeri eredetű – táplálékforrásban rejlik. Ez pedig azok szexuális vágyfokozó hatása.

Az összefoglaló néven afrodiziákumoknak nevezett „csodálatos” táplálékelemek nevüket nem Afrikáról, hanem Aphroditéről, a szerelem görög istennőjéről kapták. Talán az sem véletlen egybeesés, hogy a szerelmi vágykeltés táplálkozási elemei között fontos szerepet töltenek be a „tengeri herkentyűk” is.

Az afrodiziákumokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Egy részük a fogyasztó érzelmi szintjét befolyásolja (természetesen pozitív irányban), másik csoportjuk a fizikai állapotra gyakorolt jótékony hatása okán tartozik ebbe a különleges kategóriába.

Az elnevezésből eredő téves következtetések miatt sokan úgy gondolják, hogy ezeket a növényeket, vagy állati alapanyagokat az afrikai varázslók használják mindennapos „tevékenységük” során és ezt a misztikumot fokozza az is, hogy a Magyarországon vásárolható gyógynövényi eredetű tabletták a keleti tájakról érkeznek hozzánk.

Kevesen tudják azonban, hogy olyan, számunkra mindennapos, a magyar konyhákon szinte hétköznapi természetességgel használt növény is ebbe a körbe tartozik, mint a petrezselyem. És ezen túl jó néhány olyan – itthon is könnyen beszerezhető – afrodiziákum ismert, amelynek hatása megegyezik a megváltóként elkönyvelt ginzengével.

A vágyfokozó növények működési mechanizmusa azok illóolaj-tartalmán alapul. Ezek a gyorsan felszívódó alkotóelemek főképpen az izomzatra, és a vérrendszerre gyakorolt hatásukkal fejtik ki „csodálatos” hatásukat. A már említett petrezselyem gyökerei öt százaléknyi illóolajat tartalmaznak. A növényben levő apiol a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, és értágító hatása van. Persze a leghatékonyabb felhasználási mód nem a húslevesbe főzés, hanem a növényi szár rágógumiszerű rágcsálása…

A borsosmenta leveleinek és virágainak illóolaj tartalma – főképp a mentol és a menton –, teának elkészítve Hippokrates szerint szerelmi játékra ösztönző ital. Alkalmazható illóolaj formában is, ekkor negyed órával az érintkezés előtt 3 cseppet kell fogyasztani egy kockacukorra cseppentve.

Az orvosi zsálya a méh simaizomzatának összehúzódására fejt ki jótékony hatást, a növény forrázatának kúraszerú fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást.

A keskeny levelű útifű hatóanyagtartalma a hímvessző és a csikló izmaira hat kedvezően.

A szakirodalom szerint a fűszerek komoly hányada is hasonlóan stimuláló hatású.

Az ánizs, a babérlevél, a kardamom, a szegfűszeg élénkítő hatású, érdekesség, hogy ugyanakkor a babérlevél túladagolása tudatállapoti zavarokat is okozhat. Valamennyit alkalmazhatjuk fűszerként, de tea formában hatékonyabban használhatók.

Izgató hatást tulajdonítanak a bazsalikomnak (indiai eredetű, de az olasz konyha jellegzetes fűszere), a chilinek, a cseresznyepaprikának (a nyálkahártyák vérkeringését erősen stimulálja), a fahéjnak (javallott felhasználás az intim területek fahéjolajjal történő bedörzsölése), a gyömbérnek, és a hangulatjavító tulajdonsággal rendelkező vaníliának. Az idegnyugtató illóolajakat tartalmazó szerecsendiónak is hangulatjavító, bódító hatást tulajdonítanak.

A Magyarországon is beszerezhető gyümölcsök közül az avokádó (termékenységet elősegítő), a datolya (magas gyümölcscukor tartalma miatt az arab kultúrák férfiasságnövelő hatással ruházzák fel) és a füge említhető, de a gyümölcsök mellett a csokoládé koffein és theobromin tartalma is jó hangulat-, életöröm- – ezáltal szexuális vágy- – fokozó hatású.

Casanova leírásai (és az azóta bizonyító több ezer önkéntes tesztelő eredményei) alapján bizonyítottnak tekinthető a kaviár és a kagyló húsának potencianövelő eredménye (lám a tengerből kikelt Aphrodité segít a szerelmeseken). Az olasz szoknyavadász kedvelt étele a következő volt: 1-1 evőkanál szardellapaszta, spanyol paprika és snidling, egy citrom kifacsart leve és egy csésze kaviár. Összekeverve, forró pirítóssal ajánljuk. (forrás: Öreg a nénikéd!)


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.