Afrodiziákumok a konyhában

Évszázadok óta ismertek egyes fűszernövények gyógyító hatásai. Ezek felhasználása a táplálkozásban szinte mindennapos. Kevesen élnek ugyanakkor azzal a lehetőséggel, amely néhány növényben, néhány – elsősorban tengeri eredetű – táplálékforrásban rejlik. Ez pedig azok szexuális vágyfokozó hatása.

Az összefoglaló néven afrodiziákumoknak nevezett „csodálatos” táplálékelemek nevüket nem Afrikáról, hanem Aphroditéről, a szerelem görög istennőjéről kapták. Talán az sem véletlen egybeesés, hogy a szerelmi vágykeltés táplálkozási elemei között fontos szerepet töltenek be a „tengeri herkentyűk” is.

Az afrodiziákumokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Egy részük a fogyasztó érzelmi szintjét befolyásolja (természetesen pozitív irányban), másik csoportjuk a fizikai állapotra gyakorolt jótékony hatása okán tartozik ebbe a különleges kategóriába.

Az elnevezésből eredő téves következtetések miatt sokan úgy gondolják, hogy ezeket a növényeket, vagy állati alapanyagokat az afrikai varázslók használják mindennapos „tevékenységük” során és ezt a misztikumot fokozza az is, hogy a Magyarországon vásárolható gyógynövényi eredetű tabletták a keleti tájakról érkeznek hozzánk.

Kevesen tudják azonban, hogy olyan, számunkra mindennapos, a magyar konyhákon szinte hétköznapi természetességgel használt növény is ebbe a körbe tartozik, mint a petrezselyem. És ezen túl jó néhány olyan – itthon is könnyen beszerezhető – afrodiziákum ismert, amelynek hatása megegyezik a megváltóként elkönyvelt ginzengével.

A vágyfokozó növények működési mechanizmusa azok illóolaj-tartalmán alapul. Ezek a gyorsan felszívódó alkotóelemek főképpen az izomzatra, és a vérrendszerre gyakorolt hatásukkal fejtik ki „csodálatos” hatásukat. A már említett petrezselyem gyökerei öt százaléknyi illóolajat tartalmaznak. A növényben levő apiol a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, és értágító hatása van. Persze a leghatékonyabb felhasználási mód nem a húslevesbe főzés, hanem a növényi szár rágógumiszerű rágcsálása…

A borsosmenta leveleinek és virágainak illóolaj tartalma – főképp a mentol és a menton –, teának elkészítve Hippokrates szerint szerelmi játékra ösztönző ital. Alkalmazható illóolaj formában is, ekkor negyed órával az érintkezés előtt 3 cseppet kell fogyasztani egy kockacukorra cseppentve.

Az orvosi zsálya a méh simaizomzatának összehúzódására fejt ki jótékony hatást, a növény forrázatának kúraszerú fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást.

A keskeny levelű útifű hatóanyagtartalma a hímvessző és a csikló izmaira hat kedvezően.

A szakirodalom szerint a fűszerek komoly hányada is hasonlóan stimuláló hatású.

Az ánizs, a babérlevél, a kardamom, a szegfűszeg élénkítő hatású, érdekesség, hogy ugyanakkor a babérlevél túladagolása tudatállapoti zavarokat is okozhat. Valamennyit alkalmazhatjuk fűszerként, de tea formában hatékonyabban használhatók.

Izgató hatást tulajdonítanak a bazsalikomnak (indiai eredetű, de az olasz konyha jellegzetes fűszere), a chilinek, a cseresznyepaprikának (a nyálkahártyák vérkeringését erősen stimulálja), a fahéjnak (javallott felhasználás az intim területek fahéjolajjal történő bedörzsölése), a gyömbérnek, és a hangulatjavító tulajdonsággal rendelkező vaníliának. Az idegnyugtató illóolajakat tartalmazó szerecsendiónak is hangulatjavító, bódító hatást tulajdonítanak.

A Magyarországon is beszerezhető gyümölcsök közül az avokádó (termékenységet elősegítő), a datolya (magas gyümölcscukor tartalma miatt az arab kultúrák férfiasságnövelő hatással ruházzák fel) és a füge említhető, de a gyümölcsök mellett a csokoládé koffein és theobromin tartalma is jó hangulat-, életöröm- – ezáltal szexuális vágy- – fokozó hatású.

Casanova leírásai (és az azóta bizonyító több ezer önkéntes tesztelő eredményei) alapján bizonyítottnak tekinthető a kaviár és a kagyló húsának potencianövelő eredménye (lám a tengerből kikelt Aphrodité segít a szerelmeseken). Az olasz szoknyavadász kedvelt étele a következő volt: 1-1 evőkanál szardellapaszta, spanyol paprika és snidling, egy citrom kifacsart leve és egy csésze kaviár. Összekeverve, forró pirítóssal ajánljuk. (forrás: Öreg a nénikéd!)


Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.
Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában

Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában 

A Burger King újabb egységgel bővítette hazai hálózatát.
Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos 

Igaz, némi Dani Garcia-féle csavarral – de valóban egy ideje ott szerepel az előételek között.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.