Afrodiziákumok a konyhában

Évszázadok óta ismertek egyes fűszernövények gyógyító hatásai. Ezek felhasználása a táplálkozásban szinte mindennapos. Kevesen élnek ugyanakkor azzal a lehetőséggel, amely néhány növényben, néhány – elsősorban tengeri eredetű – táplálékforrásban rejlik. Ez pedig azok szexuális vágyfokozó hatása.

Az összefoglaló néven afrodiziákumoknak nevezett „csodálatos” táplálékelemek nevüket nem Afrikáról, hanem Aphroditéről, a szerelem görög istennőjéről kapták. Talán az sem véletlen egybeesés, hogy a szerelmi vágykeltés táplálkozási elemei között fontos szerepet töltenek be a „tengeri herkentyűk” is.

Az afrodiziákumokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Egy részük a fogyasztó érzelmi szintjét befolyásolja (természetesen pozitív irányban), másik csoportjuk a fizikai állapotra gyakorolt jótékony hatása okán tartozik ebbe a különleges kategóriába.

Az elnevezésből eredő téves következtetések miatt sokan úgy gondolják, hogy ezeket a növényeket, vagy állati alapanyagokat az afrikai varázslók használják mindennapos „tevékenységük” során és ezt a misztikumot fokozza az is, hogy a Magyarországon vásárolható gyógynövényi eredetű tabletták a keleti tájakról érkeznek hozzánk.

Kevesen tudják azonban, hogy olyan, számunkra mindennapos, a magyar konyhákon szinte hétköznapi természetességgel használt növény is ebbe a körbe tartozik, mint a petrezselyem. És ezen túl jó néhány olyan – itthon is könnyen beszerezhető – afrodiziákum ismert, amelynek hatása megegyezik a megváltóként elkönyvelt ginzengével.

A vágyfokozó növények működési mechanizmusa azok illóolaj-tartalmán alapul. Ezek a gyorsan felszívódó alkotóelemek főképpen az izomzatra, és a vérrendszerre gyakorolt hatásukkal fejtik ki „csodálatos” hatásukat. A már említett petrezselyem gyökerei öt százaléknyi illóolajat tartalmaznak. A növényben levő apiol a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, és értágító hatása van. Persze a leghatékonyabb felhasználási mód nem a húslevesbe főzés, hanem a növényi szár rágógumiszerű rágcsálása…

A borsosmenta leveleinek és virágainak illóolaj tartalma – főképp a mentol és a menton –, teának elkészítve Hippokrates szerint szerelmi játékra ösztönző ital. Alkalmazható illóolaj formában is, ekkor negyed órával az érintkezés előtt 3 cseppet kell fogyasztani egy kockacukorra cseppentve.

Az orvosi zsálya a méh simaizomzatának összehúzódására fejt ki jótékony hatást, a növény forrázatának kúraszerú fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást.

A keskeny levelű útifű hatóanyagtartalma a hímvessző és a csikló izmaira hat kedvezően.

A szakirodalom szerint a fűszerek komoly hányada is hasonlóan stimuláló hatású.

Az ánizs, a babérlevél, a kardamom, a szegfűszeg élénkítő hatású, érdekesség, hogy ugyanakkor a babérlevél túladagolása tudatállapoti zavarokat is okozhat. Valamennyit alkalmazhatjuk fűszerként, de tea formában hatékonyabban használhatók.

Izgató hatást tulajdonítanak a bazsalikomnak (indiai eredetű, de az olasz konyha jellegzetes fűszere), a chilinek, a cseresznyepaprikának (a nyálkahártyák vérkeringését erősen stimulálja), a fahéjnak (javallott felhasználás az intim területek fahéjolajjal történő bedörzsölése), a gyömbérnek, és a hangulatjavító tulajdonsággal rendelkező vaníliának. Az idegnyugtató illóolajakat tartalmazó szerecsendiónak is hangulatjavító, bódító hatást tulajdonítanak.

A Magyarországon is beszerezhető gyümölcsök közül az avokádó (termékenységet elősegítő), a datolya (magas gyümölcscukor tartalma miatt az arab kultúrák férfiasságnövelő hatással ruházzák fel) és a füge említhető, de a gyümölcsök mellett a csokoládé koffein és theobromin tartalma is jó hangulat-, életöröm- – ezáltal szexuális vágy- – fokozó hatású.

Casanova leírásai (és az azóta bizonyító több ezer önkéntes tesztelő eredményei) alapján bizonyítottnak tekinthető a kaviár és a kagyló húsának potencianövelő eredménye (lám a tengerből kikelt Aphrodité segít a szerelmeseken). Az olasz szoknyavadász kedvelt étele a következő volt: 1-1 evőkanál szardellapaszta, spanyol paprika és snidling, egy citrom kifacsart leve és egy csésze kaviár. Összekeverve, forró pirítóssal ajánljuk. (forrás: Öreg a nénikéd!)


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.