Afrodiziákumok a konyhában

Évszázadok óta ismertek egyes fűszernövények gyógyító hatásai. Ezek felhasználása a táplálkozásban szinte mindennapos. Kevesen élnek ugyanakkor azzal a lehetőséggel, amely néhány növényben, néhány – elsősorban tengeri eredetű – táplálékforrásban rejlik. Ez pedig azok szexuális vágyfokozó hatása.

Az összefoglaló néven afrodiziákumoknak nevezett „csodálatos” táplálékelemek nevüket nem Afrikáról, hanem Aphroditéről, a szerelem görög istennőjéről kapták. Talán az sem véletlen egybeesés, hogy a szerelmi vágykeltés táplálkozási elemei között fontos szerepet töltenek be a „tengeri herkentyűk” is.

Az afrodiziákumokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Egy részük a fogyasztó érzelmi szintjét befolyásolja (természetesen pozitív irányban), másik csoportjuk a fizikai állapotra gyakorolt jótékony hatása okán tartozik ebbe a különleges kategóriába.

Az elnevezésből eredő téves következtetések miatt sokan úgy gondolják, hogy ezeket a növényeket, vagy állati alapanyagokat az afrikai varázslók használják mindennapos „tevékenységük” során és ezt a misztikumot fokozza az is, hogy a Magyarországon vásárolható gyógynövényi eredetű tabletták a keleti tájakról érkeznek hozzánk.

Kevesen tudják azonban, hogy olyan, számunkra mindennapos, a magyar konyhákon szinte hétköznapi természetességgel használt növény is ebbe a körbe tartozik, mint a petrezselyem. És ezen túl jó néhány olyan – itthon is könnyen beszerezhető – afrodiziákum ismert, amelynek hatása megegyezik a megváltóként elkönyvelt ginzengével.

A vágyfokozó növények működési mechanizmusa azok illóolaj-tartalmán alapul. Ezek a gyorsan felszívódó alkotóelemek főképpen az izomzatra, és a vérrendszerre gyakorolt hatásukkal fejtik ki „csodálatos” hatásukat. A már említett petrezselyem gyökerei öt százaléknyi illóolajat tartalmaznak. A növényben levő apiol a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, és értágító hatása van. Persze a leghatékonyabb felhasználási mód nem a húslevesbe főzés, hanem a növényi szár rágógumiszerű rágcsálása…

A borsosmenta leveleinek és virágainak illóolaj tartalma – főképp a mentol és a menton –, teának elkészítve Hippokrates szerint szerelmi játékra ösztönző ital. Alkalmazható illóolaj formában is, ekkor negyed órával az érintkezés előtt 3 cseppet kell fogyasztani egy kockacukorra cseppentve.

Az orvosi zsálya a méh simaizomzatának összehúzódására fejt ki jótékony hatást, a növény forrázatának kúraszerú fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást.

A keskeny levelű útifű hatóanyagtartalma a hímvessző és a csikló izmaira hat kedvezően.

A szakirodalom szerint a fűszerek komoly hányada is hasonlóan stimuláló hatású.

Az ánizs, a babérlevél, a kardamom, a szegfűszeg élénkítő hatású, érdekesség, hogy ugyanakkor a babérlevél túladagolása tudatállapoti zavarokat is okozhat. Valamennyit alkalmazhatjuk fűszerként, de tea formában hatékonyabban használhatók.

Izgató hatást tulajdonítanak a bazsalikomnak (indiai eredetű, de az olasz konyha jellegzetes fűszere), a chilinek, a cseresznyepaprikának (a nyálkahártyák vérkeringését erősen stimulálja), a fahéjnak (javallott felhasználás az intim területek fahéjolajjal történő bedörzsölése), a gyömbérnek, és a hangulatjavító tulajdonsággal rendelkező vaníliának. Az idegnyugtató illóolajakat tartalmazó szerecsendiónak is hangulatjavító, bódító hatást tulajdonítanak.

A Magyarországon is beszerezhető gyümölcsök közül az avokádó (termékenységet elősegítő), a datolya (magas gyümölcscukor tartalma miatt az arab kultúrák férfiasságnövelő hatással ruházzák fel) és a füge említhető, de a gyümölcsök mellett a csokoládé koffein és theobromin tartalma is jó hangulat-, életöröm- – ezáltal szexuális vágy- – fokozó hatású.

Casanova leírásai (és az azóta bizonyító több ezer önkéntes tesztelő eredményei) alapján bizonyítottnak tekinthető a kaviár és a kagyló húsának potencianövelő eredménye (lám a tengerből kikelt Aphrodité segít a szerelmeseken). Az olasz szoknyavadász kedvelt étele a következő volt: 1-1 evőkanál szardellapaszta, spanyol paprika és snidling, egy citrom kifacsart leve és egy csésze kaviár. Összekeverve, forró pirítóssal ajánljuk. (forrás: Öreg a nénikéd!)


Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on

Magyar siker a Bocuse d'Or-on 

Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.