Aki teheti, vegyen kávét előre....

A legnagyobb német kávépörkölő, a Tchibo február végén 50 centtel emelni akarja az árait, ezzel közel tíz százalékkal emelkedhet a kávé ára - írja a Hamburger Abendblatt nyomán a Világgazdság Online.

A Tchibo már röviddel karácsony után 50 centtel emelte a kávé árát, hasonló intézkedést jelentett be a Dallmayr is. Az áremelésre vonatkozó szándékát mindkét vállalat a nyerskávé árának drasztikus emelkedésével indokolta. A Tchibo áremelése február 28-án lép hatályba, egy fontnyi magas minőségű kávé ára a fajtától függően 5,99-7,99 euró között mozog – írja a Hamburger Abendblatt.

Az Arabica ára idén tizennégy éve nem látott magasságba szökött és ára a következő hónapokban is magas szinten marad - vélte Carsten Fritsch, a Commerzbank árupiaci szakértője. A piacokat aggasztja, hogy szűk a kínálat a prémium minőségű kávéból, miután az időjárás nem kedvezett a kolumbiai termelőknek. Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy az áremelkedést spekuláció is fűti.

A Starbucks amerikai kávézólánc korábban már közölte: a kávé beszerzésének növekvő költsége idén negatívan hat ki a profitjára. A cég úgy döntött, hogy nem emeli az idei évre vonatkozó profit prognózisát annak ellenére, hogy az elmúlt három hónapban az értékesítési forgalom növekedéséről és 15 százalékkal magasabb profitról adott ki jelentést. Az árbevétel ezzel párhuzamosan 8 százalékkal, 3 milliárd dollárra emelkedett, elsősorban az amerikai eladásoknak köszönhetően.

A helyzet azonban egyre nehezebb, hiszen tavaly nyár óta a nagykereskedelmi kávéárak csaknem a háromnegyedével drágultak. Az áremelkedés hajtóereje a Kolumbiában uralkodó rossz időjárás, a piac ráadásul a kávéültetvények egészsége miatt is aggódik, miközben folyamatosan nő a kereslet.

Az Inc. Magazine szerint az árfolyam komoly gondot okoz a kisebb, független kávés cégeknek. És bár az áremelkedést előre láthatta a piac, kávéból nem lehet komolyabb tartalékokat felhalmozni, mivel a kávészemek gyorsan veszítik el nedvességüket és ráadásul a minőségük is hamar romlik. (forrás: Hamburger Abendblatt - Világgazdaság Online)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.