Amerika rászokik a növényi alapú termékekre

A különböző állati eredetű élelmiszerek másolatairól beszélünk.

Egy SPINS nevű piackutató cég adatai szerint Amerikában az állati eredetű termékek lekopírozására kifejlesztett növényi alapú élelmiszerek forgalma élénk. Tavaly például 11,4 százalékkal növekedett, és így a szegmens helyi értéke immár az 5 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon kb. 1500 milliárd forint) is elérte.

A Plant Based Foods Association (Növényi Alapú Élelmiszerek Szövetsége) és a The Good Food Institute közös jelentése szerint az utóbbi két évben a kategória amerikai eladásai 29 százalékkal bővültek. Az összes élelmiszer kiskereskedelmi értékesítése ugyanezen időszak alatt csupán 4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

A növényi alapú termékek expanziójának mozgatórugói a tejre, a tejtermékekre, a húsra és a készételekre kínált alternatívák voltak.


Míg a tej ilyen típusú replikáinak eladása 2019-ben 5 százalékkal bővült, a tehéntejé gyakorlatilag stagnált. A növényi alapú „húsok” piaca tavaly 18 százalékkal emelkedett, és így már egészen 939 millió dollárig (kb. 282 milliárd forint) kapaszkodott fel az értéke. A növényi alapú mélyhűtött „húsok” értékesítése 63 százalékkal konkrétan megugrott. A hagyományos húsok piaca 2019-ben 3 százalékkal növekedett.

Minthogy a felsorolt adatok részben a Plant Based Foods Associationtől származnak, valószínűleg nem árt fenntartásokkal kezelni őket, de a tengerentúlon jelenleg kirajzolódó trendek érzékeltetésére mindenképpen alkalmasak.

Forrás: Store insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.