Amerika rászokik a növényi alapú termékekre

A különböző állati eredetű élelmiszerek másolatairól beszélünk.

Egy SPINS nevű piackutató cég adatai szerint Amerikában az állati eredetű termékek lekopírozására kifejlesztett növényi alapú élelmiszerek forgalma élénk. Tavaly például 11,4 százalékkal növekedett, és így a szegmens helyi értéke immár az 5 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon kb. 1500 milliárd forint) is elérte.

A Plant Based Foods Association (Növényi Alapú Élelmiszerek Szövetsége) és a The Good Food Institute közös jelentése szerint az utóbbi két évben a kategória amerikai eladásai 29 százalékkal bővültek. Az összes élelmiszer kiskereskedelmi értékesítése ugyanezen időszak alatt csupán 4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

A növényi alapú termékek expanziójának mozgatórugói a tejre, a tejtermékekre, a húsra és a készételekre kínált alternatívák voltak.


Míg a tej ilyen típusú replikáinak eladása 2019-ben 5 százalékkal bővült, a tehéntejé gyakorlatilag stagnált. A növényi alapú „húsok” piaca tavaly 18 százalékkal emelkedett, és így már egészen 939 millió dollárig (kb. 282 milliárd forint) kapaszkodott fel az értéke. A növényi alapú mélyhűtött „húsok” értékesítése 63 százalékkal konkrétan megugrott. A hagyományos húsok piaca 2019-ben 3 százalékkal növekedett.

Minthogy a felsorolt adatok részben a Plant Based Foods Associationtől származnak, valószínűleg nem árt fenntartásokkal kezelni őket, de a tengerentúlon jelenleg kirajzolódó trendek érzékeltetésére mindenképpen alkalmasak.

Forrás: Store insider


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.