Amerika rászokik a növényi alapú termékekre

A különböző állati eredetű élelmiszerek másolatairól beszélünk.

Egy SPINS nevű piackutató cég adatai szerint Amerikában az állati eredetű termékek lekopírozására kifejlesztett növényi alapú élelmiszerek forgalma élénk. Tavaly például 11,4 százalékkal növekedett, és így a szegmens helyi értéke immár az 5 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon kb. 1500 milliárd forint) is elérte.

A Plant Based Foods Association (Növényi Alapú Élelmiszerek Szövetsége) és a The Good Food Institute közös jelentése szerint az utóbbi két évben a kategória amerikai eladásai 29 százalékkal bővültek. Az összes élelmiszer kiskereskedelmi értékesítése ugyanezen időszak alatt csupán 4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

A növényi alapú termékek expanziójának mozgatórugói a tejre, a tejtermékekre, a húsra és a készételekre kínált alternatívák voltak.


Míg a tej ilyen típusú replikáinak eladása 2019-ben 5 százalékkal bővült, a tehéntejé gyakorlatilag stagnált. A növényi alapú „húsok” piaca tavaly 18 százalékkal emelkedett, és így már egészen 939 millió dollárig (kb. 282 milliárd forint) kapaszkodott fel az értéke. A növényi alapú mélyhűtött „húsok” értékesítése 63 százalékkal konkrétan megugrott. A hagyományos húsok piaca 2019-ben 3 százalékkal növekedett.

Minthogy a felsorolt adatok részben a Plant Based Foods Associationtől származnak, valószínűleg nem árt fenntartásokkal kezelni őket, de a tengerentúlon jelenleg kirajzolódó trendek érzékeltetésére mindenképpen alkalmasak.

Forrás: Store insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.