A bruttó 30 ezer m2 alapterületű Sport- és Rendezvényközpont kialakításának első lépcsője a 2000-ben megépült SYMA Rendezvénycsarnok átépítése volt. 2006. nyarán két új csarnok társult mellé, amelyeket elegáns passzázs köt össze. A passzázs két végén – a Dózsa György út (Verseny utca) és a Stadionok területén emelt Szoborpark felől – főbejárat található. A rendezvénycsarnok parkolója 800 autó befogadására alkalmas, illetve a Sportarénával közös parkolási területen összesen 2 ezer autó fér el. A nagycsarnok földszinti alapterülete 8 ezer m2, a félemeleten és az első emeleten további 4-4 ezer m2 található, a második emelet 3 ezer m2, az épület nettó belmagassága 16 méter. Itt található a dopping- és orvosi szoba, a konferenciatermek, az irodák és a ruhatár. A csarnokban kialakított fix és mobil lelátók kapacitása maximálisan 10 ezer fő. A mozgássérültek akadálymentes közlekedését a szintek között liftek segítik. A nyolc méter belmagasságú kiscsarnok földszinti alapterülete 2200 m2, ehhez további 1500 m2 társul az emeleten, ahol az öttusázók számára állandó edzéslehetőséget nyújt a lőtér, kiegészítve öltözőkkel és mellékhelyiségekkel. A SYMA csarnok 5000 m2 alapterületű, belmagassága 8-12 méter, emeletén 2 konferenciaterem található. A csarnokok átláthatóságának és ideális kihasználhatóságának érdekében mindegyik csarnok feszített tetőszerkezettel készült, így egyetlen oszlop sem zavarja a szervezőket és a látogatókat. Az 1200 m2 alapterületű, 8 méter belmagasságú passzázson üzlethelyiségeket alakítanak ki, de ez a terület rendezvények részeként is hasznosítható lesz. A Szoborpark felőli bejáratnál tágas előcsarnok várja a látogatókat, emeletén 200 személyes étteremmel, amely igény szerint catering szolgáltatást is nyújt a rendezvények ideje alatt, akár konferenciák számára is. Mint ismeretes a területrész hosszú távú hasznosítására egy éve kiírt pályázatot a SYMA+SD Kft.nyerte el, amely szerződésében egy multifunkcionális csarnok és egy kongresszusi központ építését vállalta. A vállalt futamidő alatt (30 év) a cég saját költségére és kockázatára üzemelteti a létesítményt, majd annak lejárta után, a tulajdonjog, 1 eurós vételáron a magyar államé lesz.
Átadás előtt a SYMA Sport- és Rendezvényközpont
Tegnap Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Elbert Gábor sport szakállamtitkár bemutatta a hamarosan átadásra kerülő SYMA Sport-és Rendezvényközpontot.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható
A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny
2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében.
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként
Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem
A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben
2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon
Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól
Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten
Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke
A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.