Átadták a Budafoki Borvárost

(MTI) - A híres hazai borvidékeket, a borospincék sajátosságait mutatja be a Budafoki Borváros, amelynek avatóünnepségét csütörtökön tartották.

A csaknem 300 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult kulturális és turisztikai fejlesztésben új funkciót kaptak az egykori pinceágak: elkészült a bor skanzen, a Borutca és a szőlőhegyi kápolna, muzeális, faragott hordósorokat alakítottak ki, illetve bemutatkoznak a bortermelő régiók jellemző pincehomlokzatai és a borászathoz kapcsolódó mesterségek.
A fejlesztésnek otthont adó Záborszky Pincészetben Magyarország 22 borvidéke, illetve 6 borrégiója kapott helyet.
A helyi civilek által megálmodott Borvárosban nemcsak a borkultúra kap helyet, hanem a kerületi fiatal művészek is bemutatkozhatnak - hangsúlyozta a földalatti létesítmény avatóünnepségén Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester. Hangoztatta: a beruházást nemcsak kerületi, illetve fővárosi attrakciónak tartja, hanem bízik abban, hogy az országból, illetve a határon túlról is sok látogató érkezik.
Németh Zoltán (Fidesz), a városrész országgyűlési képviselője a múlt értékeinek őrzésére hívta fel a figyelmet. A legfontosabb momentumnak nevezte a hagyománytisztelet és a gazdaságfejlesztés egyesítését a turisztikai projekttel, mert ez segít túljutni a gazdaságilag nehéz időszakon.
Békési Imre, a Záborszky Pincészet tulajdonosa lehetőségnek és kötelességnek nevezte a borturizmust, kiemelve, hogy a kerületben egyedülálló adottságok vannak, a föld alatt húzódó pincerendszer a becslések szerint 100-120 kilométer hosszú. (MTI)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.