Átadták az idei Vince Díjakat

Magyarország legjobb borait, párlatait, bortermelőit, borbárjait és borkereskedőit jutalmazták a Vince Díj pénteki átadó ünnepségén, a Vince Gálán a budapesti Marriott Hotelben, ahol pénteken és szombaton a nagyközönség is megkóstolhatja az elismerésre jelölt tételeket.

A Vince Díj szeptember végén indult szavazásán az érdeklődők szakmai és közéleti nagykövetek által javasolt tételekből választhatták ki kedvenceiket 8 kategória 33 alkategóriájában, három-három tételből. A közönségszavazáson október végéig mintegy hétezren vettek részt - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Összegzésük szerint a szavazás eredményei jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal: furmintból és hárslevelűből például tokaji borok kapták a legtöbb voksot, míg a testesebb vörösborok kategóriáinak győztesei Villányból és Szekszárdról érkeztek.

A legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock József nyerte, akinek családja 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, amely négy kategóriában is szerepelt a jelöltek listáján, ezekből kettőt meg is nyert.

A fehérborok közül szőlőfajtája legjobbja lett az Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2019, a Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018 (Zalai Borvidék), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2018 (Tokaj-Hegyaljai borvidék), a Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2018 (Balatonfüred-Csopaki borvidék), a Cseri Pincészet VII. Septimus Pannonhalmi Rajnai rizling 2017, a Kovács Nimród Borászat Chardonnay Battonage 2016 (Egri borvidék), a Szepsy István Úrágya Furmint 2017 (Tokaj-Hegyaljai borvidék), a Frittmann Borászat Irsai Olivér 2020 (Kunsági borvidék), valamint a Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2020. A fehér házasítások versenyét a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2020-as Hemina cuvée-je, az egyéb fehérbor kategóriát pedig a somlói Tornai Pincészet 2019-es Top Selection Aranyhegy Juhfarkja nyerte. Rozé kategóriában a szekszárdi Lajver Borbirtok 2020-as Premium Roséja kapta a legtöbb szavazatot.

A vörösborok közül szőlőfajtája legjobbja lett a Ménesi Borvidéken készült Balla Géza Sziklabor Kadarka 2017, a Takler Borbirtok Szenta-hegyi Kékfrankos 2016 (Szekszárdi Borvidék), a Vesztergombi Pince Szekszárdi Bodzás Cabernet sauvignon 2017, a Vylyan Szőlőbirtok Mandolás Cabernet Franc válogatás 2016 (Villányi borvidék), a Gere Attila Solus Merlot 2018 (Villányi borvidék), a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2020, valamint a Takler Borbirtok Syrah Prémium 2017. A bikavérek közöl egri tételt, a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Merengőjét választotta a közönség, a vörös cuvée-k között a Gere Attila Kopar 2017 nyert, az egyéb vörösbor legjobbja pedig a Heimann Pincészet Barbár 2017 házasítása (Szekszárdi borvidék) lett.

A tradicionális eljárással készült pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Brut Classicot (Nagy-Somlói borvidék) választották a legtöbben, míg az egyéb buborékos kategóriában az Etyeki Kúria Pláne Frizzante Rosé kapta a legtöbb szavazatot. Tokaji bor nyerte a természetes édes borok, valamint az aszú kategóriát is: a Balassa Pincészet Betsek Édes Szamorodni "Kvarc" 2017-es évjárata és Szepsy István 2013-as aszúja érdemelte ki a Vince Díjat. A párlatok között az 1Csepp Pálinka Feketecseresznye-Málna pálinkája és a Seven Hills Tokaj ginje aratott kategóriagyőzelmet. A legjobb borcímke díját a Bolyki Egri Csillag 2020 kapta, a legjobb borbár/borétterem kategóriát a budapesti St. Andrea Wine & Sky Bar nyerte, a legjobb bor-/szeszesital-kereskedés pedig a Bortársaság lett.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.