Az aszály miatt engednek a szigorból a láncok Nagy-Britanniában

A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található - két kiskereskedelmi lánc is forgalmaz majd nem szokványos kinézetű zöldségeket és gyümölcsöket is. 

A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található - foglalható össze a német tulajdonban lévő Lidl és a brit Waitrose kiskereskedelmi cégek legújabb üzletpolitikája. A Nagy-Britanniában közkedvelt, két élelmiszerlánc üzleteinek polcain ezentúl a nem szokásos vagy épp a nem legmegnyerőbb formájú zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek, ezzel segítve a szárazsággal küzdő brit termelőket. A cégek ezért felülvizsgálják a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó méretbeli és alakbeli szabványaikat.

Ezzel nem csak a szigetország elmúlt 50 évének legszárazabb nyarával harcoló termelőket segítik, de az elpazarolt ételmennyiséget is csökkentik.

Nagy-Britanniában utoljára 2018-ban jelentettek utoljára szárazságot. Az idei aszály azonban olyannyira súlyos volt, hogy a rendelkezésre álló víztartalék megőrzése érdekében a vízszolgáltatók kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot, többek között Londonban is. 

"Jóllehet a legközelebb beérkező termések másmilyen formát öltenek, mint amit megszokhattunk, mégis ugyanazt a kiváló brit minőséget képviselik" - jelentette ki Ryan McDonnell, a nagy-britanniai Lidl vezérigazgatója az üzletlánc által kiadott nyilatkozatban. 

A Waitrose emellett bejelentette, hogy eldeformálódott termések millióit használja föl a saját márkás smoothie-jai, levesei és készételei elkészítéséhez. Hozzátették, hogy a jelenlegi döntés egybecseng a felsőkategóriás élelmiszerlánc korábbi törekvéseivel, amelyek az alakjukat vesztett zöldségek és gyümölcsök forgalmazásával az ételpazarlás csökkentéséére törekednek.

Az Edinburgh-i Egyetem egyik, 2018-as tanulmánya kimutatta, hogy az Európában megtermett zöldség- és gyümölcsállomány mintegy harmadát selejtezik le, amiért az egyes darabok nem felelnek meg az élelmiszerüzletek által meghatározott megjelenési iránymutatóknak. Ez évente hozzávetőlegesen 50 millió tonnányi olyan termést jelent, amely a boltok polcai helyett a kukában végzi.

Forrás: MTI


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.