Az aszály miatt engednek a szigorból a láncok Nagy-Britanniában

A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található - két kiskereskedelmi lánc is forgalmaz majd nem szokványos kinézetű zöldségeket és gyümölcsöket is. 

A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található - foglalható össze a német tulajdonban lévő Lidl és a brit Waitrose kiskereskedelmi cégek legújabb üzletpolitikája. A Nagy-Britanniában közkedvelt, két élelmiszerlánc üzleteinek polcain ezentúl a nem szokásos vagy épp a nem legmegnyerőbb formájú zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek, ezzel segítve a szárazsággal küzdő brit termelőket. A cégek ezért felülvizsgálják a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó méretbeli és alakbeli szabványaikat.

Ezzel nem csak a szigetország elmúlt 50 évének legszárazabb nyarával harcoló termelőket segítik, de az elpazarolt ételmennyiséget is csökkentik.

Nagy-Britanniában utoljára 2018-ban jelentettek utoljára szárazságot. Az idei aszály azonban olyannyira súlyos volt, hogy a rendelkezésre álló víztartalék megőrzése érdekében a vízszolgáltatók kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot, többek között Londonban is. 

"Jóllehet a legközelebb beérkező termések másmilyen formát öltenek, mint amit megszokhattunk, mégis ugyanazt a kiváló brit minőséget képviselik" - jelentette ki Ryan McDonnell, a nagy-britanniai Lidl vezérigazgatója az üzletlánc által kiadott nyilatkozatban. 

A Waitrose emellett bejelentette, hogy eldeformálódott termések millióit használja föl a saját márkás smoothie-jai, levesei és készételei elkészítéséhez. Hozzátették, hogy a jelenlegi döntés egybecseng a felsőkategóriás élelmiszerlánc korábbi törekvéseivel, amelyek az alakjukat vesztett zöldségek és gyümölcsök forgalmazásával az ételpazarlás csökkentéséére törekednek.

Az Edinburgh-i Egyetem egyik, 2018-as tanulmánya kimutatta, hogy az Európában megtermett zöldség- és gyümölcsállomány mintegy harmadát selejtezik le, amiért az egyes darabok nem felelnek meg az élelmiszerüzletek által meghatározott megjelenési iránymutatóknak. Ez évente hozzávetőlegesen 50 millió tonnányi olyan termést jelent, amely a boltok polcai helyett a kukában végzi.

Forrás: MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.