Rosé és pezsgőmustra volt a hétvégén

Olaszország első pezsgőháza, a Gancia is bemutatkozott Magyarország egyik különleges boros-pezsgős rendezvényén, a Rosalián, a 12. kerület Gesztenyéskertben. A pezsgőház standján a háromnapos show ideje alatt bárki megkóstolhatta az olasz életstílus és az ünneplés megtestesítését jelentő Gancia pezsgőket.

Az autentikus Gancia pezsgők története már 1850-ben elkezdődött, amikor Carlo Gancia a franciaországi tanulmányútjáról visszatérve megalapította Olaszország első pezsgőcsaládját. A pezsgőkészítés hazájában elsajátított tudással felvértezve kialakította a csodálatos piemonti pincészetet, amely azóta is tökéletes körülményeket nyújt a legjobb pezsgők nemesítéséhez, különlegessége miatt az UNESCO még a világörökség részévé is minősítette.

A széleskörű kompetencia és a megfelelő környezet adja a Gancia pezsgők alapját, hogy a baráti összejövetelek és a családi ünnepek méltó kísérője legyen. Olaszos stílusossággal megtervezett palackjainak köszönhetően már messziről kitűnik az átlagos pezsgők közül. A minőségi alapanyagok, a korszerű technológia és a gazdag portfólió miatt a Gancia márka remek választás lehet a könnyed partik kísérőjétől kezdve a legelegánsabb fogadások kiegészítőjéig.

A Gancia kínálatának alapverziói már hazánkban kaphatóak: a pezsgők gyártásánál leginkább elterjedt módszerrel készül a Gancia Prosecco, hiszen előállításánál az ún. tartályos erjesztést alkalmazzák, aminek elődjét egy olasz úriember, bizonyos Federico Martinotti honosította meg. Ennek lényege, hogy az alapbort hatalmas, nyomásálló acéltartályokban erjesztik élesztő segítségével, melynek eredményeként létrejön az ital szén-dioxid tartalma. Emiatt a proseccóra nem az összetett, élesztős jegyek jellemzőek, hanem illat- és ízvilágában a glera szőlőfajta (korábbi nevén prosecco) lágy, gyümölcsös aromái kerülnek a középpontba. Elengedhetetlen kiegészítője egy igazi olaszos aperitivonak is, ahol fontos, hogy a kellemes, étvágygerjesztő ízek domináljanak, de visszafogottsága miatt koktélalapanyagként is kiváló.

A Ganciával részesei lehetünk a mediterrán „prosecco életérzésnek”, az apró buborékokkal kísért könnyedségnek, mellyel feldobhatjuk, lazává tehetjük mindennapjainkat. Ha komplex gasztronómiai élményre vágyunk, akkor a Gancia Proseccót érdemes gyümölcsökkel, sonkákkal, halakkal, sajtokkal, salátákkal vagy akár osztrigával párosítani.

A portfólió másik kedvelt darabja a friss és gyümölcsös Gancia Rosé, amely a nyáresti beszélgetések kiváló a partnere, ami remekül bizonyítja, hogy a szimpla rozéfröccsön túl is van élet. Elsősorban saláták, fehér húsok és olasz tésztafélék mellé ajánlott. Az intenzív Gancia Brut a kifinomult és tudatos fogyasztók választása, akik elsősorban az eleganciát preferálják. Szárazsága miatt elsősorban étkezés előtt érdemes fogyasztani. Az ünnepek, fogadások legjobb kiegészítője. A speciális módszerrel készült Gancia Asti különlegessége, hogy a megszokottól eltérően itt a pezsgő alapjául nem a bor, hanem a must szolgál. Édes karaktere miatt a desszertek méltó kísérője.

Hamarosan forgalomba kerülnek Magyarországon az alapváltozatokhoz hasonló, tartályos erjesztéssel készített, komplex ízvilágú Pinot di Pinot tételek, illetve a tradicionális, palackos erjesztésű módszerrel készült, 24-től 60 hónapig érlelt prémium verziók is.

A magyarországi fogyasztók a statisztikák szerint a magasabb cukortartalmú pezsgőket kedvelik leginkább, azonban az elédesedett ünnepi időszakon kívül egyre nagyobb szerepet jut a száraz kategóriáknak is. A Gancia portfóliójában mindenki megtalálhatja a saját ízlésvilágának megfelelő pezsgőket, de érdemes lehet kipróbálni egy-egy új kategóriába átvezető tételt is. A teljes körű élmény elérése miatt fontos odafigyelni a fogyasztási etikettre. Használjunk tulipán formájú pezsgős vagy boros poharat, ami szépen összegyűjti az aromákat és kordában tartja az elillanó buborékokat. A felbontás előtt érdemes kb. 8 Celsius-fokra lehűteni az italt, de tárolni elegendő csak száraz, hűvös helyen. A frissességük megőrzése érdekében ne őrizgessük hosszú időn keresztül a pezsgőnket, kivéve a nagy érlelési idővel készült tételeket.

Rosalia bor- és pezsgőmustra 2015. május 8-10.
Gesztenyéskert, Budapest XII. kerület
Bővebb inormáció: www.rosalia.hu

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.