Az év zalai vendéglátóhelye 2009: Disznótoros és bistro menü

Ötödik alkalommal hirdette meg a zalaegerszegi városi önkormányzat Az év vendéglátóhelye elnevezésű versenyt. A győztesek szerdán vették át jutalmukat az Erdőgyöngye Vendégházban.

Dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg a díjátadót, örömét fejezve ki, hogy évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek a város éttermei a megmérettetésre. Mint mondta, a magas színvonalon működő vendéglátóhelyek idegenforgalmi szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, s ez a város fejlődése szempontjából is sokat jelent. - Minden vendéglátóhely igyekezett a saját előnyeit kihasználni - mondta a polgármester. - Ki a dombtető adta csodálatos természeti adottságokkal, ki a belváros nyújtotta előnyökkel büszkélkedhet, mások meg a zalai specialitások magas színvonalú kivitelezésével igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. A zsűri - Bán Lajos, az alsópáhoki Kolping Hotel konyhafőnöke, Lékainé Vinkler Mária, a Báthory iskola tanára és Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ Zala Megyei egyesületének elnöke alkotta - Az év étterme 2009 címet újra a tavalyi győztes Erdőgyöngye Vendégháznak ítélte. A nyertes az elismerést megörökítő réztábla mellett 100000 forint pénzjutalomban részesült. Hasonló jutalmat vehetett át az év kávéháza, a Mylord is. Lékainé Vinkler Mária kifejtette: utóbbinál főként a sokszínű italválasztékot és a szakszerű felszolgálást díjazták, s büszkeséggel töltötte el a zsűrit, hogy a Mylord az ország legjobbjai között is megállja a helyét. Az év ételspecialitása, a tradicionális zalai ízvilágot is idéző Disznótoros, ahogy én képzelem fantázianevű étek lett. A különlegesség a Tó-Ka étterem specialitása, s esetében az elkészítés mellett a tálalást is díjazták Tavaly óta a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének Zala Megyei Egyesülete is csatlakozott társszervezőként a versenyhez, s e szervezet biztosította az idén bevezetett két új cím, az év szakácsa és az év pincére díjait is. Az előbbivel Sümegi István a Tó-Ka étterem mesterszakácsa, utóbbival pedig Bencik Tamás, a Kiskondás étterem pincére büszkélkedhet. Elhangzott: a gasztronómiai kultúra városi fejlődését a Piac Bistrónak ítélt különdíj mutatja legékesebben. Ezt a zsűri a városban egyedülálló, új látásmód meghonosításáért, a mindig friss alapanyagból elkészített és különleges gasztronómiai élményt nyújtó ételek elkészítéséért adott át Pál Jánosnak, a bisztró vezetőjének. A díjátadón elismeréssel beszéltek arról is, hogy a vendéglátóhely a természetes és friss alapanyagok beszerzése érdekében helyi gazdákkal is együttműködik. Lékainé Vinkler Mária az összejövetel zárásaként újra gratulált a kitüntetett éttermeknek és szakembereknek, majd megjegyezte: a munkájuk legfőbb nehézségét az jelenti, hogy a hozzájuk betérő sokféle vendég különböző igényeit képesek-e kielégíteni. Az igazi bírálók pedig maguk a vendégek lesznek. (forrás: Zalai Hírlap)

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.
Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában 

Borgála, sétáló borkóstoló – kis magyar bortörténelemmel átitatva.
Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene

Dankó Pista Emléknap: turisták által látogatott helyeken szól majd a cigányzene 

Folytatódik a több száz éves kávéházi cigányzenei tradíciót népszerűsítő Muzsikáló Magyarország program.
Top 10 vidéki gasztrotúra

Top 10 vidéki gasztrotúra 

Megjelent a Top 10 Gasztrotúra című kiadvány, amelyben 100 tipp található azoknak, akik hazánk legszebb tájait igyekeznek megismerni.
Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.