Dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg a díjátadót, örömét fejezve ki, hogy évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek a város éttermei a megmérettetésre. Mint mondta, a magas színvonalon működő vendéglátóhelyek idegenforgalmi szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, s ez a város fejlődése szempontjából is sokat jelent.
- Minden vendéglátóhely igyekezett a saját előnyeit kihasználni - mondta a polgármester. - Ki a dombtető adta csodálatos természeti adottságokkal, ki a belváros nyújtotta előnyökkel büszkélkedhet, mások meg a zalai specialitások magas színvonalú kivitelezésével igyekeztek felhívni magukra a figyelmet.
A zsűri - Bán Lajos, az alsópáhoki Kolping Hotel konyhafőnöke, Lékainé Vinkler Mária, a Báthory iskola tanára és Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ Zala Megyei egyesületének elnöke alkotta - Az év étterme 2009 címet újra a tavalyi győztes Erdőgyöngye Vendégháznak ítélte. A nyertes az elismerést megörökítő réztábla mellett 100000 forint pénzjutalomban részesült. Hasonló jutalmat vehetett át az év kávéháza, a Mylord is. Lékainé Vinkler Mária kifejtette: utóbbinál főként a sokszínű italválasztékot és a szakszerű felszolgálást díjazták, s büszkeséggel töltötte el a zsűrit, hogy a Mylord az ország legjobbjai között is megállja a helyét.
Az év ételspecialitása, a tradicionális zalai ízvilágot is idéző Disznótoros, ahogy én képzelem fantázianevű étek lett. A különlegesség a Tó-Ka étterem specialitása, s esetében az elkészítés mellett a tálalást is díjazták
Tavaly óta a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének Zala Megyei Egyesülete is csatlakozott társszervezőként a versenyhez, s e szervezet biztosította az idén bevezetett két új cím, az év szakácsa és az év pincére díjait is. Az előbbivel Sümegi István a Tó-Ka étterem mesterszakácsa, utóbbival pedig Bencik Tamás, a Kiskondás étterem pincére büszkélkedhet.
Elhangzott: a gasztronómiai kultúra városi fejlődését a Piac Bistrónak ítélt különdíj mutatja legékesebben. Ezt a zsűri a városban egyedülálló, új látásmód meghonosításáért, a mindig friss alapanyagból elkészített és különleges gasztronómiai élményt nyújtó ételek elkészítéséért adott át Pál Jánosnak, a bisztró vezetőjének. A díjátadón elismeréssel beszéltek arról is, hogy a vendéglátóhely a természetes és friss alapanyagok beszerzése érdekében helyi gazdákkal is együttműködik.
Lékainé Vinkler Mária az összejövetel zárásaként újra gratulált a kitüntetett éttermeknek és szakembereknek, majd megjegyezte: a munkájuk legfőbb nehézségét az jelenti, hogy a hozzájuk betérő sokféle vendég különböző igényeit képesek-e kielégíteni. Az igazi bírálók pedig maguk a vendégek lesznek. (forrás: Zalai Hírlap)
Az év zalai vendéglátóhelye 2009: Disznótoros és bistro menü
Ötödik alkalommal hirdette meg a zalaegerszegi városi önkormányzat Az év vendéglátóhelye elnevezésű versenyt. A győztesek szerdán vették át jutalmukat az Erdőgyöngye Vendégházban.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.