Az év zalai vendéglátóhelye 2009: Disznótoros és bistro menü

Ötödik alkalommal hirdette meg a zalaegerszegi városi önkormányzat Az év vendéglátóhelye elnevezésű versenyt. A győztesek szerdán vették át jutalmukat az Erdőgyöngye Vendégházban.

Dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg a díjátadót, örömét fejezve ki, hogy évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek a város éttermei a megmérettetésre. Mint mondta, a magas színvonalon működő vendéglátóhelyek idegenforgalmi szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, s ez a város fejlődése szempontjából is sokat jelent. - Minden vendéglátóhely igyekezett a saját előnyeit kihasználni - mondta a polgármester. - Ki a dombtető adta csodálatos természeti adottságokkal, ki a belváros nyújtotta előnyökkel büszkélkedhet, mások meg a zalai specialitások magas színvonalú kivitelezésével igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. A zsűri - Bán Lajos, az alsópáhoki Kolping Hotel konyhafőnöke, Lékainé Vinkler Mária, a Báthory iskola tanára és Tóthné Prenner Beáta, a KISOSZ Zala Megyei egyesületének elnöke alkotta - Az év étterme 2009 címet újra a tavalyi győztes Erdőgyöngye Vendégháznak ítélte. A nyertes az elismerést megörökítő réztábla mellett 100000 forint pénzjutalomban részesült. Hasonló jutalmat vehetett át az év kávéháza, a Mylord is. Lékainé Vinkler Mária kifejtette: utóbbinál főként a sokszínű italválasztékot és a szakszerű felszolgálást díjazták, s büszkeséggel töltötte el a zsűrit, hogy a Mylord az ország legjobbjai között is megállja a helyét. Az év ételspecialitása, a tradicionális zalai ízvilágot is idéző Disznótoros, ahogy én képzelem fantázianevű étek lett. A különlegesség a Tó-Ka étterem specialitása, s esetében az elkészítés mellett a tálalást is díjazták Tavaly óta a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének Zala Megyei Egyesülete is csatlakozott társszervezőként a versenyhez, s e szervezet biztosította az idén bevezetett két új cím, az év szakácsa és az év pincére díjait is. Az előbbivel Sümegi István a Tó-Ka étterem mesterszakácsa, utóbbival pedig Bencik Tamás, a Kiskondás étterem pincére büszkélkedhet. Elhangzott: a gasztronómiai kultúra városi fejlődését a Piac Bistrónak ítélt különdíj mutatja legékesebben. Ezt a zsűri a városban egyedülálló, új látásmód meghonosításáért, a mindig friss alapanyagból elkészített és különleges gasztronómiai élményt nyújtó ételek elkészítéséért adott át Pál Jánosnak, a bisztró vezetőjének. A díjátadón elismeréssel beszéltek arról is, hogy a vendéglátóhely a természetes és friss alapanyagok beszerzése érdekében helyi gazdákkal is együttműködik. Lékainé Vinkler Mária az összejövetel zárásaként újra gratulált a kitüntetett éttermeknek és szakembereknek, majd megjegyezte: a munkájuk legfőbb nehézségét az jelenti, hogy a hozzájuk betérő sokféle vendég különböző igényeit képesek-e kielégíteni. Az igazi bírálók pedig maguk a vendégek lesznek. (forrás: Zalai Hírlap)

Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.