Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.

Mint ezzel kapcsolatos, hozzánk eljuttatott közleményükben először a néhány napja megjelent kormányzati döntést részletezik, a kormány módosította a SZÉP-kártyán lévő keretösszeg felhasználására és a villamos energia vásárlására vonatkozó rendeleti szabályokat. A néhány napja megjelent kormányrendelet szerint 2023. augusztus 1-je és december 31-e között ismét lehetővé teszik a hideg élelmiszer vásárlását a SZÉP-kártyával, illetve ehhez kapcsolódóan a keret 200 ezer forinttal megemelhető.

 

Közleményükben kiemelik, hogy a turisztikai szolgáltatók forgalmuk jelentős részét – a szezonalitás miatt – a nyári hónapokban realizálják, amelyen belül a SZÉP-kártyás költések meghatározó súlyt képviselnek. Amennyiben a főszezonban lehetővé válik az élelmiszervásárlás, akkor a szezonban kevesebb bevétellel számolhatnak a járvány és az energiaválság miatt nehéz helyzetben lévő turisztikai vállalkozók, így a vendéglátóipari vállalkozások is. Emiatt az MVI azt javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) eljuttatott levelében, hogy 2023. augusztus 1-je helyett szeptember 1-jétől tegyék lehetővé a SZÉP-kártya élelmiszer vásárlására történő felhasználását, valamint, hogy a SZÉP-kártyán meglévő keretösszeg legfeljebb 30 százaléka legyen fordítható hideg élelmiszer vásárlására.

 

Emellett a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-jétől december 31-éig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.

Kifejtik még, hogy a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik. Ezért azt javasolják, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is és levelükben kérték a jogszabályok módosításában való közbenjárásukat.

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.