Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.

Mint ezzel kapcsolatos, hozzánk eljuttatott közleményükben először a néhány napja megjelent kormányzati döntést részletezik, a kormány módosította a SZÉP-kártyán lévő keretösszeg felhasználására és a villamos energia vásárlására vonatkozó rendeleti szabályokat. A néhány napja megjelent kormányrendelet szerint 2023. augusztus 1-je és december 31-e között ismét lehetővé teszik a hideg élelmiszer vásárlását a SZÉP-kártyával, illetve ehhez kapcsolódóan a keret 200 ezer forinttal megemelhető.

 

Közleményükben kiemelik, hogy a turisztikai szolgáltatók forgalmuk jelentős részét – a szezonalitás miatt – a nyári hónapokban realizálják, amelyen belül a SZÉP-kártyás költések meghatározó súlyt képviselnek. Amennyiben a főszezonban lehetővé válik az élelmiszervásárlás, akkor a szezonban kevesebb bevétellel számolhatnak a járvány és az energiaválság miatt nehéz helyzetben lévő turisztikai vállalkozók, így a vendéglátóipari vállalkozások is. Emiatt az MVI azt javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) eljuttatott levelében, hogy 2023. augusztus 1-je helyett szeptember 1-jétől tegyék lehetővé a SZÉP-kártya élelmiszer vásárlására történő felhasználását, valamint, hogy a SZÉP-kártyán meglévő keretösszeg legfeljebb 30 százaléka legyen fordítható hideg élelmiszer vásárlására.

 

Emellett a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-jétől december 31-éig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.

Kifejtik még, hogy a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik. Ezért azt javasolják, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is és levelükben kérték a jogszabályok módosításában való közbenjárásukat.

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.