Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.

Mint ezzel kapcsolatos, hozzánk eljuttatott közleményükben először a néhány napja megjelent kormányzati döntést részletezik, a kormány módosította a SZÉP-kártyán lévő keretösszeg felhasználására és a villamos energia vásárlására vonatkozó rendeleti szabályokat. A néhány napja megjelent kormányrendelet szerint 2023. augusztus 1-je és december 31-e között ismét lehetővé teszik a hideg élelmiszer vásárlását a SZÉP-kártyával, illetve ehhez kapcsolódóan a keret 200 ezer forinttal megemelhető.

 

Közleményükben kiemelik, hogy a turisztikai szolgáltatók forgalmuk jelentős részét – a szezonalitás miatt – a nyári hónapokban realizálják, amelyen belül a SZÉP-kártyás költések meghatározó súlyt képviselnek. Amennyiben a főszezonban lehetővé válik az élelmiszervásárlás, akkor a szezonban kevesebb bevétellel számolhatnak a járvány és az energiaválság miatt nehéz helyzetben lévő turisztikai vállalkozók, így a vendéglátóipari vállalkozások is. Emiatt az MVI azt javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) eljuttatott levelében, hogy 2023. augusztus 1-je helyett szeptember 1-jétől tegyék lehetővé a SZÉP-kártya élelmiszer vásárlására történő felhasználását, valamint, hogy a SZÉP-kártyán meglévő keretösszeg legfeljebb 30 százaléka legyen fordítható hideg élelmiszer vásárlására.

 

Emellett a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-jétől december 31-éig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.

Kifejtik még, hogy a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik. Ezért azt javasolják, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is és levelükben kérték a jogszabályok módosításában való közbenjárásukat.

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.