Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.

Mint ezzel kapcsolatos, hozzánk eljuttatott közleményükben először a néhány napja megjelent kormányzati döntést részletezik, a kormány módosította a SZÉP-kártyán lévő keretösszeg felhasználására és a villamos energia vásárlására vonatkozó rendeleti szabályokat. A néhány napja megjelent kormányrendelet szerint 2023. augusztus 1-je és december 31-e között ismét lehetővé teszik a hideg élelmiszer vásárlását a SZÉP-kártyával, illetve ehhez kapcsolódóan a keret 200 ezer forinttal megemelhető.

 

Közleményükben kiemelik, hogy a turisztikai szolgáltatók forgalmuk jelentős részét – a szezonalitás miatt – a nyári hónapokban realizálják, amelyen belül a SZÉP-kártyás költések meghatározó súlyt képviselnek. Amennyiben a főszezonban lehetővé válik az élelmiszervásárlás, akkor a szezonban kevesebb bevétellel számolhatnak a járvány és az energiaválság miatt nehéz helyzetben lévő turisztikai vállalkozók, így a vendéglátóipari vállalkozások is. Emiatt az MVI azt javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) eljuttatott levelében, hogy 2023. augusztus 1-je helyett szeptember 1-jétől tegyék lehetővé a SZÉP-kártya élelmiszer vásárlására történő felhasználását, valamint, hogy a SZÉP-kártyán meglévő keretösszeg legfeljebb 30 százaléka legyen fordítható hideg élelmiszer vásárlására.

 

Emellett a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kormányrendeletben rögzítettek szerint 2023. július 1-jétől december 31-éig többek között a szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a többszörösére emelkedett energiaárak a vendéglátóhelyeket is nagy mértékben érintik.

Kifejtik még, hogy a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás a turizmus szempontjából szorosan kapcsolódó ágazatok, illetve az előbbihez hasonlóan a vendéglátás is a magas energiaigényű területek közé tartozik. Ezért azt javasolják, hogy a villamos energiára vonatkozó árplafon terjedjen ki a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendéglátásra is és levelükben kérték a jogszabályok módosításában való közbenjárásukat.

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.