Az új trend: a gerillaétterem

A vendégek ülnek az étteremben és tudják, hol alszik a szakács. Azt is tudják, hogy néz ki a fürdőszobája, milyen könyvek hevernek az éjjeliszekrényén, és hogy az illemhelyen egy műanyag Madonna villog - írja a Hírextra.

A vendégek egy londoni "underground" étteremben vannak, ahol magánemberek főznek otthon idegeneknek. Egészen titokban, egy kicsit a törvényen túl, és mindenekelőtt előre bejelentve. A brit fővárosban már több mint tíz ilyen "pop-up" étterem működik, és egyre több nyílik. Az ötlet nem teljesen új és a kubai magánéttermekre, a paladarokra emlékeztet. Az üzleti elgondolás főként a gazdasági válságban bizonyult nyerőnek Londonban, de nem csak ott. A német fővárosban, Berlinben is feltűnnek itt-ott titkos helyek, ahol jókat lehet enni-inni. Az egyik londoni gerillaszakács Arno Maasdorp. A 40 éves férfi hetente kétszer étteremmé alakítja Brixton városrészben lévő lakását. Minden alkalommal 16 vendégnek főz ötfogásos menüt minikonyhájában. Nem olyan egyszerű étkeket azonban, mint a bolognai spagetti, hanem maga sütötte kenyeret, gnocchit chilis gombával, tengeri süllőt kagylómártással és körtés süteményt sós karamellel. "Londonban sok étterem drága és rossz. Másokkal is meg akartam osztani a főzőszenvedélyemet" - mondja Maasdorp, aki "ételstylistként" a helyes megvilágításba helyezi az étkezést. Huszonöt fontba, körülbelül 7724 forintba kerül a legolcsóbb vacsora a Saltoun Supper Clubban - ilyen minőséghez ilyen potom pénzért a brit metropoliszban általában nem lehet hozzájutni. Természetesen nem egészen törvényes, de Maasdorpnak nincs gondja a hatóságokkal, éttermét klubnak hívja, a fizetés "adomány" és a vendégek maguk hozzák az alkoholt. Egy másik londoni "földalatti" vendéglőben, ahol az El Bulli spanyol szuperétterem volt szakácsa a tulajdonos, egy vacsora ára 20 és 100 font (6182 és 30 910 forint) között mozog. Más alternatív vendéglátási módszerek is teret hódítanak: Vauxhall városrész egyik házában minden nap más szakács áll a tűzhely mögé, és az épület mögött termesztett hozzávalókból főz. Mindenesetre a vendégsereg mindenhol lelkesnek tűnik. "Még ezekben a nehéz időkben is van olyan üzlet, amely virágzik, az embereknek egyszerűen nincs pénze drága éttermekre. Itt ráadásul minden sokkal bensőségesebb, mint egy jellegtelen láncétteremben" - mondta Carrie-Anne Brackstone, aki három barátjával falatozik a Saltoun Supper Clubban. Az egyetlen hátrány: csak nagy nehézségek árán lehet bejutni vacsorázni. A gerillaéttermekben hónapokkal előre lefoglalják a helyeket.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.