Badacsony ismét a New Yorkba látogat

A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban nagy kóstolón a borvidék kitűnő boraival, legkedveltebb borászataival és ismert kiállítóival találkozhatnak a vendégek.  

Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb történelmi borvidéke, a több mint kétezeréves szőlőművelési és borkészítési hagyományokkal büszkélkedő Badacsony egy emberként megmozdulva ismét gazdag és színes ízelítőt ad nagyszerű boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen a borvidék hat közismert termőterületéről – Badacsony-hegyről, Örsi-hegyről, Ábrahámhegyről, Szent György-hegyről, Tóti-hegyről és Csobánc-hegyről – 37 borászat és 6 egyéb kiállító képviseli a borvidék értékeit. Az esemény keretében a látogatók és a meghívott vendégek nemcsak Badacsony ikonikus szőlőfajtáiból készített vulkanikus boraival ismerkedhetnek meg, hanem lehetőség nyílik a borászokkal való személyes beszélgetésekre, a nap folyamán pedig egy izgalmas és egyedülálló mesterkurzuson is részt vehetnek.


Fotó: Badacsony Borút és Turisztikai Egyesület

A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik fontos célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.

Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, hiszen számos program, minőségi szálláshelyek és vendéglátóhelyek várják a borvidékre látogatókat.

Az esemény további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a minden évben nagy népszerűségnek örvendő, a New York Palota Vivaldi termében megtartott mesterkurzus sem marad el.

Idén 16 és 18 óra között Dr. Laposa József, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége, a Pro Natura emlékplakett (1999), Pro Régió-díj (2001), Balaton-díj (2001), Somlóért Arany fokozat (2008), Szigligetért Emlékérem (2017), Mőcsényi Mihály Díj (2021), Magyar Arany Érdemkereszt (2022) tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia tagja tartja a mesterkurzust, és a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borokon keresztül fogja bemutatni a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Az előadás címe: BADACSONY – a magyar borvidékek ékessége.

„A hagyományos, nagyobb testű, magasabb alkoholtartalmú, gazdag ízvilágú, egyedi borok szinte csak szűk körben ismertek, pedig véleményem szerint megmaradásunk lényege, ha fel tudjuk mutatni az egyes borvidékek egyediségét. Éppen ezért az idei mesterkurzuson nem a divatos trendi borokat szeretném bemutatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztető borokat, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.” – mondta a borvidék legendás személyisége, Dr. Laposa József.

Az esemény menetrendje követi az eddigi hagyományokat: 14 és 17 óra között meghívásos alapon a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, és minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben a https://kostolo.badacsony.com/ weboldalon lehet vásárolni, vagy a helyszínen korlátozott számban.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.