Badacsony ismét a New Yorkba látogat

A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban nagy kóstolón a borvidék kitűnő boraival, legkedveltebb borászataival és ismert kiállítóival találkozhatnak a vendégek.  

Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb történelmi borvidéke, a több mint kétezeréves szőlőművelési és borkészítési hagyományokkal büszkélkedő Badacsony egy emberként megmozdulva ismét gazdag és színes ízelítőt ad nagyszerű boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen a borvidék hat közismert termőterületéről – Badacsony-hegyről, Örsi-hegyről, Ábrahámhegyről, Szent György-hegyről, Tóti-hegyről és Csobánc-hegyről – 37 borászat és 6 egyéb kiállító képviseli a borvidék értékeit. Az esemény keretében a látogatók és a meghívott vendégek nemcsak Badacsony ikonikus szőlőfajtáiból készített vulkanikus boraival ismerkedhetnek meg, hanem lehetőség nyílik a borászokkal való személyes beszélgetésekre, a nap folyamán pedig egy izgalmas és egyedülálló mesterkurzuson is részt vehetnek.


Fotó: Badacsony Borút és Turisztikai Egyesület

A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik fontos célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.

Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, hiszen számos program, minőségi szálláshelyek és vendéglátóhelyek várják a borvidékre látogatókat.

Az esemény további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a minden évben nagy népszerűségnek örvendő, a New York Palota Vivaldi termében megtartott mesterkurzus sem marad el.

Idén 16 és 18 óra között Dr. Laposa József, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége, a Pro Natura emlékplakett (1999), Pro Régió-díj (2001), Balaton-díj (2001), Somlóért Arany fokozat (2008), Szigligetért Emlékérem (2017), Mőcsényi Mihály Díj (2021), Magyar Arany Érdemkereszt (2022) tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia tagja tartja a mesterkurzust, és a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borokon keresztül fogja bemutatni a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Az előadás címe: BADACSONY – a magyar borvidékek ékessége.

„A hagyományos, nagyobb testű, magasabb alkoholtartalmú, gazdag ízvilágú, egyedi borok szinte csak szűk körben ismertek, pedig véleményem szerint megmaradásunk lényege, ha fel tudjuk mutatni az egyes borvidékek egyediségét. Éppen ezért az idei mesterkurzuson nem a divatos trendi borokat szeretném bemutatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztető borokat, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.” – mondta a borvidék legendás személyisége, Dr. Laposa József.

Az esemény menetrendje követi az eddigi hagyományokat: 14 és 17 óra között meghívásos alapon a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, és minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben a https://kostolo.badacsony.com/ weboldalon lehet vásárolni, vagy a helyszínen korlátozott számban.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.