Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb történelmi borvidéke, a több mint kétezeréves szőlőművelési és borkészítési hagyományokkal büszkélkedő Badacsony egy emberként megmozdulva ismét gazdag és színes ízelítőt ad nagyszerű boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen a borvidék hat közismert termőterületéről – Badacsony-hegyről, Örsi-hegyről, Ábrahámhegyről, Szent György-hegyről, Tóti-hegyről és Csobánc-hegyről – 37 borászat és 6 egyéb kiállító képviseli a borvidék értékeit. Az esemény keretében a látogatók és a meghívott vendégek nemcsak Badacsony ikonikus szőlőfajtáiból készített vulkanikus boraival ismerkedhetnek meg, hanem lehetőség nyílik a borászokkal való személyes beszélgetésekre, a nap folyamán pedig egy izgalmas és egyedülálló mesterkurzuson is részt vehetnek.
Fotó: Badacsony Borút és Turisztikai Egyesület
A Badacsony New Yorkban esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik fontos célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához.
Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, hiszen számos program, minőségi szálláshelyek és vendéglátóhelyek várják a borvidékre látogatókat.
Az esemény további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a minden évben nagy népszerűségnek örvendő, a New York Palota Vivaldi termében megtartott mesterkurzus sem marad el.
Idén 16 és 18 óra között Dr. Laposa József, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége, a Pro Natura emlékplakett (1999), Pro Régió-díj (2001), Balaton-díj (2001), Somlóért Arany fokozat (2008), Szigligetért Emlékérem (2017), Mőcsényi Mihály Díj (2021), Magyar Arany Érdemkereszt (2022) tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia tagja tartja a mesterkurzust, és a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borokon keresztül fogja bemutatni a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Az előadás címe: BADACSONY – a magyar borvidékek ékessége.
„A hagyományos, nagyobb testű, magasabb alkoholtartalmú, gazdag ízvilágú, egyedi borok szinte csak szűk körben ismertek, pedig véleményem szerint megmaradásunk lényege, ha fel tudjuk mutatni az egyes borvidékek egyediségét. Éppen ezért az idei mesterkurzuson nem a divatos trendi borokat szeretném bemutatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztető borokat, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.” – mondta a borvidék legendás személyisége, Dr. Laposa József.
Az esemény menetrendje követi az eddigi hagyományokat: 14 és 17 óra között meghívásos alapon a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, és minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben a https://kostolo.badacsony.com/ weboldalon lehet vásárolni, vagy a helyszínen korlátozott számban.