Badacsonyi borok New Yorkban

(MTI) - A badacsonyi borvidék szinte összes termelője, több mint 30 borász kínálta személyesen mintegy 150 féle borát A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolón szerdán a budapesti New York Palotában.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett bemutató kiemelt fajtája a szürkebarát, amelyet minden kiállítónál kóstolhatnak majd a látogatók, de kiemelt szerepet kap az őshonos badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
Laposa Bence borász kiemelte: a rendezvényen szinte az összes olyan badacsonyi termelő jelen lesz, aki bort palackoz, így ez az egyetlen olyan bemutatkozás az országban, ahol egy borvidék gyakorlatilag összes termelőjének borai egy helyszínen kóstolhatók.
Badacsonynak három emblematikus fajtája van: az első mindenképpen a kéknyelű, amely a tavalyi kóstoló kiemelt fajtája volt, idén ez a szürkebarát, jövőre pedig a tervek szerint az olaszrizling lesz a középpontban - árulta el.
Mint a borász emlékeztetett, a szürkebarát rendkívül sokarcú fehér szőlőfajta, amelyből azonban némi héjon áztatással - erősebb színanyagainak köszönhetően - csaknem rozészínű bort is lehet készíteni, míg a késői szüretelésű tételek színe aranyba hajlik.
Laposa Bence szerint borstílus szempontjából is nehéz fajta a szürkebarát. "Egyrészt a múlt rendszerben a badacsonyi szürkebarát volt a félédes bor, ez mérhetetlen károkat okozott. De ezzel együtt még a száraz szürkebarát-kép sem alakult ki teljesen: Badacsonyban is erősödik a pinot grigiós vonal, amely közepes testű, élénk illatokkal, intenzív zamatokkal rendelkező szürkebarátokat jelent, míg a helyi hagyományokra a későbbi szüretelésű, fahordós érlelésű, nagytestű, hömpölygős, lágyabb karakterű szürkebarátok jellemzők" - mutatott rá.
Mint hozzátette, potenciálja szerint a fajta az arany középutat jelentheti a badacsonyi termelők kínálatában és sokoldalú párosíthatóságának köszönhetően igazi "gasztroborrá" válhat.
Laposa Bence elmondta, hogy a szürkebarátok mellett a teljes repertoár kóstolható szerdán a Badacsonyhoz köthető szőlőkből: a kéknyelűn és az olaszrizlingen túl például a nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozó rajnai rizling, de lesz budai zöld, rózsakő, bakator, zeusz és számtalan más fajta is.

A Vendég & Hotel Online kérdésére Varga Péter, a Varga Pincészet egyik ügyvezetője elmondta, hogy a badacsonyi bor egyedi és sajátos színfoltja a magyar borászatnak. "Ez a rendezvény azért különleges, mert valamennyi badacsonyi borász csak öt fajtával képviseltetheti magát, ezért mindenki a legtipikusabb helyi borokkal van jelen. A borkészítés széles spektrumából a legjobbak vannak tehát ezen a bemutatkózáson."

Varga Péter hozzátette, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a borvidéken a Rózsakő típus. (A Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. - a szerk.) Mára már a legtöbb picészet szortimentjében szerepel. "Nagy előrelépésnek tartom, nekem a kedvenc fajtám, a kóstolási sorban mindig a végére teszem. A tavalyi évben a mi Rózsakő borunkat a Pannon Bormustrán fehérbor kategóriában Magyarország csúcsborának választották."

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

Varga Bálint, a borászat képviseletében az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági válság miatt Magyarországon visszaesett a borfogyasztás. Ehhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt években a kedvezőtlen szőlőtermés miatt a gazdaságok áremelésre kényszerültek. 

Példaként említette saját pincészetüket, amely tavaly 10-15 százalékkal, az idén pedig 15-20 százalékkal emelte középkategóriás termékei árát. Varga Bálint hozzátette, hogy hasonló áremelésekről tud más cégeknél is.
Elmondta: Magyarországon nagyjából 24-25 liter bort isznak fejenként az emberek évente, míg korábban ez a mennyiség mintegy 30 liter volt.

Alapvetően nem károsította a hideg idő a szőlőültetvényeket - tette hozzá a badacsonyi borászok második fővárosi bormustráján.

 

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.