Badacsonyi borok New Yorkban

(MTI) - A badacsonyi borvidék szinte összes termelője, több mint 30 borász kínálta személyesen mintegy 150 féle borát A szürke 30 árnyalata címmel meghirdetett kóstolón szerdán a budapesti New York Palotában.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett bemutató kiemelt fajtája a szürkebarát, amelyet minden kiállítónál kóstolhatnak majd a látogatók, de kiemelt szerepet kap az őshonos badacsonyi szőlőfajta, a kéknyelű is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
Laposa Bence borász kiemelte: a rendezvényen szinte az összes olyan badacsonyi termelő jelen lesz, aki bort palackoz, így ez az egyetlen olyan bemutatkozás az országban, ahol egy borvidék gyakorlatilag összes termelőjének borai egy helyszínen kóstolhatók.
Badacsonynak három emblematikus fajtája van: az első mindenképpen a kéknyelű, amely a tavalyi kóstoló kiemelt fajtája volt, idén ez a szürkebarát, jövőre pedig a tervek szerint az olaszrizling lesz a középpontban - árulta el.
Mint a borász emlékeztetett, a szürkebarát rendkívül sokarcú fehér szőlőfajta, amelyből azonban némi héjon áztatással - erősebb színanyagainak köszönhetően - csaknem rozészínű bort is lehet készíteni, míg a késői szüretelésű tételek színe aranyba hajlik.
Laposa Bence szerint borstílus szempontjából is nehéz fajta a szürkebarát. "Egyrészt a múlt rendszerben a badacsonyi szürkebarát volt a félédes bor, ez mérhetetlen károkat okozott. De ezzel együtt még a száraz szürkebarát-kép sem alakult ki teljesen: Badacsonyban is erősödik a pinot grigiós vonal, amely közepes testű, élénk illatokkal, intenzív zamatokkal rendelkező szürkebarátokat jelent, míg a helyi hagyományokra a későbbi szüretelésű, fahordós érlelésű, nagytestű, hömpölygős, lágyabb karakterű szürkebarátok jellemzők" - mutatott rá.
Mint hozzátette, potenciálja szerint a fajta az arany középutat jelentheti a badacsonyi termelők kínálatában és sokoldalú párosíthatóságának köszönhetően igazi "gasztroborrá" válhat.
Laposa Bence elmondta, hogy a szürkebarátok mellett a teljes repertoár kóstolható szerdán a Badacsonyhoz köthető szőlőkből: a kéknyelűn és az olaszrizlingen túl például a nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozó rajnai rizling, de lesz budai zöld, rózsakő, bakator, zeusz és számtalan más fajta is.

A Vendég & Hotel Online kérdésére Varga Péter, a Varga Pincészet egyik ügyvezetője elmondta, hogy a badacsonyi bor egyedi és sajátos színfoltja a magyar borászatnak. "Ez a rendezvény azért különleges, mert valamennyi badacsonyi borász csak öt fajtával képviseltetheti magát, ezért mindenki a legtipikusabb helyi borokkal van jelen. A borkészítés széles spektrumából a legjobbak vannak tehát ezen a bemutatkózáson."

Varga Péter hozzátette, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a borvidéken a Rózsakő típus. (A Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó hibrid. Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben, Badacsonyban. - a szerk.) Mára már a legtöbb picészet szortimentjében szerepel. "Nagy előrelépésnek tartom, nekem a kedvenc fajtám, a kóstolási sorban mindig a végére teszem. A tavalyi évben a mi Rózsakő borunkat a Pannon Bormustrán fehérbor kategóriában Magyarország csúcsborának választották."

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

Varga Bálint, a borászat képviseletében az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági válság miatt Magyarországon visszaesett a borfogyasztás. Ehhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt években a kedvezőtlen szőlőtermés miatt a gazdaságok áremelésre kényszerültek. 

Példaként említette saját pincészetüket, amely tavaly 10-15 százalékkal, az idén pedig 15-20 százalékkal emelte középkategóriás termékei árát. Varga Bálint hozzátette, hogy hasonló áremelésekről tud más cégeknél is.
Elmondta: Magyarországon nagyjából 24-25 liter bort isznak fejenként az emberek évente, míg korábban ez a mennyiség mintegy 30 liter volt.

Alapvetően nem károsította a hideg idő a szőlőültetvényeket - tette hozzá a badacsonyi borászok második fővárosi bormustráján.

 

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel


Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.