Bárkód után borkód

Romantikusan vágyódhatunk néha a nyugodt remeteélet után, de valljuk be, mobiltelefonok nélkül nem tudunk létezni a mai világban. Sokan már internet kapcsolattal rendelkező "okos telefonok” nélkül sem - olvastuk a vylyan.hu-n.

Egyre több helyen (például termékek csomagolásán) találkozhatunk furcsa mintájú jelekkel, amelyek számtalan hasznos információt juttatnak mobiltelefonunkra pár másodperc alatt, egy ujjmozdulattal. Ezek a kétdimenziós vonalkódok – adatmátrixok, QR-kódok - lassan és észrevétlenül beszivárognak mindennapi életünkbe, hazai borászatok azonban még nem használták ki az ebben rejlő lehetőségeket.

A Vylyan bevallottan egy amerikai szakíró cikkéből „lopta” az ötletet, megfogadták hát Matt Kramer tanácsát, s beléptek a 21. századba! A Vylyan hátcímkékre ezentúl egy kétdimenziós vonalkód – pontosabban QR-kód - kerül, melynek segítségével mindent megtudhatnak a palack tartalmáról! A kóstolást azonban hála Istennek semmilyen ügyes technológia nem helyettesítheti, s remélik, a jövőben sem születik erre korszerű technikai vívmány (elképzelni is rossz...).

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni. (Forrás: wikipédia)

Az  első fecske a 2010-es Portugieser (Macska) boruk, melynek palackja már nem csak az ördög szántotta hegyről mesél, hanem többet is megmutat a palack tartalmáról! A QR kód (quick recognition codes), a kamerával és internet kapcsolattal rendelkező mobiltelefon „leolvassa”, értelmezi a képbe tárolt információt és használóját azonnal a Vylyan honlap megfelelő oldalára viszi, ahol a termőhelyen, a szüreti időponton és a borkészítés történetén át a kóstolási jegyzetig mindent megtudhat az adott borról a pdf-ként letölthető bor-infó lap segítségével.

A Vylyan a jövőben a mobilkódok széleskörűbb, változatos alkalmazását tervezi.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.