Bárkód után borkód

Romantikusan vágyódhatunk néha a nyugodt remeteélet után, de valljuk be, mobiltelefonok nélkül nem tudunk létezni a mai világban. Sokan már internet kapcsolattal rendelkező "okos telefonok” nélkül sem - olvastuk a vylyan.hu-n.

Egyre több helyen (például termékek csomagolásán) találkozhatunk furcsa mintájú jelekkel, amelyek számtalan hasznos információt juttatnak mobiltelefonunkra pár másodperc alatt, egy ujjmozdulattal. Ezek a kétdimenziós vonalkódok – adatmátrixok, QR-kódok - lassan és észrevétlenül beszivárognak mindennapi életünkbe, hazai borászatok azonban még nem használták ki az ebben rejlő lehetőségeket.

A Vylyan bevallottan egy amerikai szakíró cikkéből „lopta” az ötletet, megfogadták hát Matt Kramer tanácsát, s beléptek a 21. századba! A Vylyan hátcímkékre ezentúl egy kétdimenziós vonalkód – pontosabban QR-kód - kerül, melynek segítségével mindent megtudhatnak a palack tartalmáról! A kóstolást azonban hála Istennek semmilyen ügyes technológia nem helyettesítheti, s remélik, a jövőben sem születik erre korszerű technikai vívmány (elképzelni is rossz...).

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni. (Forrás: wikipédia)

Az  első fecske a 2010-es Portugieser (Macska) boruk, melynek palackja már nem csak az ördög szántotta hegyről mesél, hanem többet is megmutat a palack tartalmáról! A QR kód (quick recognition codes), a kamerával és internet kapcsolattal rendelkező mobiltelefon „leolvassa”, értelmezi a képbe tárolt információt és használóját azonnal a Vylyan honlap megfelelő oldalára viszi, ahol a termőhelyen, a szüreti időponton és a borkészítés történetén át a kóstolási jegyzetig mindent megtudhat az adott borról a pdf-ként letölthető bor-infó lap segítségével.

A Vylyan a jövőben a mobilkódok széleskörűbb, változatos alkalmazását tervezi.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.