Piknikkert: gasztroszakértők a friss növényi alapanyagokért

Négy népszerű blogger, gasztro- és életmódszakértő mutatta be közös veteményeskertjét a Corvinus Egyetem Arborétumának biokertjében. A Piknikkert a friss növényi alapanyagok értékeire hívja fel a figyelmet, a közreműködők a lehető legtöbbféle módon szeretnék feldolgozni és élvezettel elfogyasztani mindazt, ami az ágyásokban nő. A kertben helyet kapott a repce és a napraforgó is, hogy az érdeklődők újra megismerkedhessenek a margarinok gyártásánál használt növényi olajok értékeivel is.

Közös Piknikkerthez társult Bezselics Ildikó, a Két cica konyhája, és Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? bloggere Jókuti Andrással, a Világevővel, és Csonka Zsolttal, a Butcher’s Kitchen séfjével, hogy a városban is átélhessék a saját veteményeskert örömét. A Corvinus Arborétum Biokertjében találtak helyet és készséges partnert a kert gondozásához. Ötletüket felkarolta az Unilever, így kertjükbe olyan olajnövényekből is telepítettek, amelyek a margarin természetes alapanyagait adják.

Biokerti praktikák: mulcs, komposzt, növénytársítások

A Piknikkert a Budapesti Corvinus Egyetem Arborétumában, a 2000 óta, oktatókertként működő biokertben található, amely az ökológiai gazdálkodás és biokertészet alapjain működik. Mulcsolás nyújt védelmet a víz, a szél, a talajelmosódás, a gyomok és a párolgás ellen, miközben biztosítja a tápanyag-utánpótlást is. A kertben komposztálnak, nem használnak műtrágyát. A növényvédelem is vegyszermentes, elsősorban a növénytársítás eszközeivel él: a betelepített fűszernövények (zsálya, menta, bazsalikom, tárkony) védőnövényként is funkcionálnak.

A Piknikkert időszakosan változó állománya a bloggerek terveihez igazodik majd, az azonban biztos, hogy az árnyékosabb részeken lesz a saláta, hagyma, hónapos retek, a melegebb, naposabb részeken pedig a paprika, paradicsom, és az ehető virágok helye. A vetemény szélén a margarin készítése szempontjából legfontosabb olajnövény, a repce növekszik.

Ismerkedés a repcével: az olajnövényektől a margarinig

Az inkább szántóföldi növényként ismert repcét Divéky-Ertsey Anna, a Budapesti Corvinus Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének adjunktusa mutatta be. A repce fontos előnye, hogy nagy gyökérzettel rendelkezik, szervesanyag tartalma magas, sokáig virágzik, jelenléte így más növények számára is segíti a beporzást. Rövid vetésforgója miatt gazdaságosan termelhető. Bár hazánkban az éghajlati adottságok miatt az őszi káposztarepce termesztése elterjedt, a Piknikkertben található repce tavaszi vetésű, a bemutató éppen a virágzás előtti állapotban találta.

Somogyi László, a Budapesti Corvinus Egyetem Gabona- és Iparinövény Technológiai Tanszékének egyetemi docense a képet a repceolaj bemutatásával egészítette ki. Az élelmiszeripar sokféleképpen használja a repceolajat, a világon ezért évente 12-13 millió tonnát termelnek belőle. Élettani szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, kiegyensúlyozott esszenciális zsírsavakból áll össze, jelentős például az omega 3 zsírsavtartalma. A benne található növényi szterinek is kedvezőek, és E vitaminban is gazdag.

Somogyi László röviden ismertette a margarinok alapanyagait és gyártási folyamatát is. A margarin lágy növényi olajaihoz (repce, napraforgó, len, kukorica) a megfelelő állag eléréséért növényi zsírok (kókusz, pálma) társulnak. Hogy ezek a vízzel elkeveredjenek, emulziót alkossanak, emulgeálószerre van szükség (ami általában lecitin), az ízek alakításához pedig tejanyagokra (tejpor, savópor, írópor). A forgalomba kerülő termékekbe minimális mennyiségű színező anyag, étkezési sav, aroma, és esetleg az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan tartósítók kerülnek.

A margarin gyártásáról fontos tudni, hogy a vajgyártáshoz hasonlóan kizárólag fizikai módszerekkel, a margarin esetében az összekevert alapanyagok gondos, lassú hűtésével történik.. A gyártás során nem alkalmaznak olyan magas hőmérsékletet, ami az értékes anyagok bomlását eredményezné. A minőségi margarinok sok éve nem tartalmaznak részlegesen hidrogénezett növényi olajokat.

A Piknikkert örömei 

A Piknikkert terményeihez más és más irányból közelít a négy gasztroszakember, akik a friss alapanyagok rengeteg hasznosítási lehetőségét teszik majd próbára.

Bezselics Ildikó (Két cica konyhája) a kerti zöldségek és zöldfűszerek sokféle felhasználását tervezi: margarinnal szendvicskrémeket, „fűszermargarint” készít, de dipeket, mártogatósokat is tervez zöldfűszerek, zöld leveles növények, például spenót vagy mángold felhasználásával. Pácolt zöldségből „steakek”, burgerek is készülnek majd salátákhoz vagy a szendvicsek mellé tökfélékből - padlizsánból, cukkiniből, spárgatökből. A kert különleges desszertekhez is kínál alapanyagot – torta, palacsinta, vagy muffin is készülhet a gyökérzöldségekből.

Jókuti András (Világevő) a kert kapcsán arról számolt be, ahogyan a világ csúcséttermeiben a friss, szezonális zöldségek kiszorítják a távolról beutaztatott alapanyagokat. Neves séfek saját kertek művelésébe kezdenek, elfelejtett alapanyagokat kutatnak fel, esetleg gyűjtögetni indulnak az erdőbe. A köret domináns szerepet kaphat a menüben, sőt, egy hagyma akár komplett fogás is lehet egy drága és elegáns étteremben. András a Piknikkertben kedvenc külföldi gasztrofinomságait alkotja majd meg a kert terményeiből – quiche-eket, pestókat, pintxókat, baszk különlegességeket.

Takács Nóra (Hogyan legyek jó nő?) a virágokat eddig elsősorban kozmetikumok összetevőiként és dekorációként szerette, most a Piknikkertben az ehető virágok gasztrokalandjára készül. Túl a saláták, szendvicsek színesítésén (árvácskával, ibolyával), szeretné kipróbálni őket süteményekbe sütve, habokba, krémekbe keverve, virágos palacsintatésztaként, de dzsem, szörp, fagylalt, vagy izgalmas hűsítő italok formájában is.

A Piknikkert gazdái nem mondanak le a minőségi húsokról sem. Csonka Zsolt, a Butcher’s Kitchen séfje a kertből származó fűszerekkel pácolja majd sous vide-olt húsait, pályafutása során először például levendulával is. Zsolt a saját bisztrója környezetében is városi kertet szeretne, hogy a „friss zöldség és fűszer itt és most” örömét vendégei is megérezhessék.

A Piknikkert a nyár folyamán szolgálja ki a bloggerek igényeit, évadzáró eseményére, egy közös piknikre pedig a tervek szerint szeptember 3-án kerül sor.

***

A közreműködők:

http://ketcicakonyhaja.blog.hu/
http://vilagevo.blog.hu/
http://hogyanlegyekjono.hu
https://www.facebook.com/ahenteskonyhaja
https://www.facebook.com/corvinusbiokert
http://www.harmoniabanamargarinnal.hu/


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.