Bemutatták Debrecen idei borait

Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte: első alkalommal 2014 novemberében a debreceni bormustrán mutatták be a város 2015-ös fehér- és vörösborát, azóta minden évben versenghetnek a borászatok a címért. A polgármester azt mondta, bár Debrecen nem borvidék, de Trianonig évszázadokon át a város szőlőskertje volt Érmellék. A hagyomány azt tartja, ha Érmelléken szüret volt, Debrecenben bezárt a városháza, szünetelt a közigazgatás, mert mindenki szüretelni ment. Debrecen a magyar borkultúra támogatása érdekében évek óta együtt rendezi meg a bihardiószegi önkormányzattal a Bakator bor- és gasztrofesztivált, emellett oltványok felajánlásával is támogatja a fiatal magyar borászok helyben maradását, munkáját - jelezte Papp László.

Kovács Pál borszakíró, a borversenyt szervező Debreceni Borozó szakmai folyóirat főszerkesztője közölte: a szakmai és a társadalmi zsűri vakon kóstolva 235 borból hetet választott ki, amely viselheti a Debrecen város bora 2021 címet. Pezsgő kategóriában a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2017-es Tokaji furmint pezsgő extras brut pezsgője lett az első; fehér klasszikus kategóriában a Dobosi pincészet (Balaton-felvidéki borvidék) 2018-as Nivegy-völgy bio olaszrizlingje győzött; fehér prémium kategóriában pedig a Holdvölgy pincészet (Tokaji borvidék) 2019-es évjáratú Meditation Tokaji száraz furmintja viselheti a város bora címkét. A rozé kategóriát a Mészáros Pál borház és pince (Szekszárdi borvidék) a 2020-as Syrah Rosé nyerte; a vörös klasszikus kategóriában a Thummerer pincészet és szőlőbirtok (Egri borvidék) 2016-os Egri Bikavér Classicus bora, a vörös prémium kategóriában a Vesztergombi pincészet (Szekszárdi borvidék) 2017-es Vintage bora került az első helyre. A desszert kategóriát a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2016-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte.

Az idén a bor- és jazznapok, valamint a Debrecziner Gourmet Fesztivál mellett a Tourinform debreceni központjában interaktív borkóstolókon is megismerheti a nagyközönség a város borait, amelyekkel a helyi éttermekben is találkozhatnak - jegyezte meg Gődény Gábor, a Visit Debrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Forrás: MTI


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.