Bemutatták Debrecen idei borait

Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte: első alkalommal 2014 novemberében a debreceni bormustrán mutatták be a város 2015-ös fehér- és vörösborát, azóta minden évben versenghetnek a borászatok a címért. A polgármester azt mondta, bár Debrecen nem borvidék, de Trianonig évszázadokon át a város szőlőskertje volt Érmellék. A hagyomány azt tartja, ha Érmelléken szüret volt, Debrecenben bezárt a városháza, szünetelt a közigazgatás, mert mindenki szüretelni ment. Debrecen a magyar borkultúra támogatása érdekében évek óta együtt rendezi meg a bihardiószegi önkormányzattal a Bakator bor- és gasztrofesztivált, emellett oltványok felajánlásával is támogatja a fiatal magyar borászok helyben maradását, munkáját - jelezte Papp László.

Kovács Pál borszakíró, a borversenyt szervező Debreceni Borozó szakmai folyóirat főszerkesztője közölte: a szakmai és a társadalmi zsűri vakon kóstolva 235 borból hetet választott ki, amely viselheti a Debrecen város bora 2021 címet. Pezsgő kategóriában a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2017-es Tokaji furmint pezsgő extras brut pezsgője lett az első; fehér klasszikus kategóriában a Dobosi pincészet (Balaton-felvidéki borvidék) 2018-as Nivegy-völgy bio olaszrizlingje győzött; fehér prémium kategóriában pedig a Holdvölgy pincészet (Tokaji borvidék) 2019-es évjáratú Meditation Tokaji száraz furmintja viselheti a város bora címkét. A rozé kategóriát a Mészáros Pál borház és pince (Szekszárdi borvidék) a 2020-as Syrah Rosé nyerte; a vörös klasszikus kategóriában a Thummerer pincészet és szőlőbirtok (Egri borvidék) 2016-os Egri Bikavér Classicus bora, a vörös prémium kategóriában a Vesztergombi pincészet (Szekszárdi borvidék) 2017-es Vintage bora került az első helyre. A desszert kategóriát a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2016-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte.

Az idén a bor- és jazznapok, valamint a Debrecziner Gourmet Fesztivál mellett a Tourinform debreceni központjában interaktív borkóstolókon is megismerheti a nagyközönség a város borait, amelyekkel a helyi éttermekben is találkozhatnak - jegyezte meg Gődény Gábor, a Visit Debrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.