Bemutatták Debrecen idei borait

Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere felidézte: első alkalommal 2014 novemberében a debreceni bormustrán mutatták be a város 2015-ös fehér- és vörösborát, azóta minden évben versenghetnek a borászatok a címért. A polgármester azt mondta, bár Debrecen nem borvidék, de Trianonig évszázadokon át a város szőlőskertje volt Érmellék. A hagyomány azt tartja, ha Érmelléken szüret volt, Debrecenben bezárt a városháza, szünetelt a közigazgatás, mert mindenki szüretelni ment. Debrecen a magyar borkultúra támogatása érdekében évek óta együtt rendezi meg a bihardiószegi önkormányzattal a Bakator bor- és gasztrofesztivált, emellett oltványok felajánlásával is támogatja a fiatal magyar borászok helyben maradását, munkáját - jelezte Papp László.

Kovács Pál borszakíró, a borversenyt szervező Debreceni Borozó szakmai folyóirat főszerkesztője közölte: a szakmai és a társadalmi zsűri vakon kóstolva 235 borból hetet választott ki, amely viselheti a Debrecen város bora 2021 címet. Pezsgő kategóriában a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2017-es Tokaji furmint pezsgő extras brut pezsgője lett az első; fehér klasszikus kategóriában a Dobosi pincészet (Balaton-felvidéki borvidék) 2018-as Nivegy-völgy bio olaszrizlingje győzött; fehér prémium kategóriában pedig a Holdvölgy pincészet (Tokaji borvidék) 2019-es évjáratú Meditation Tokaji száraz furmintja viselheti a város bora címkét. A rozé kategóriát a Mészáros Pál borház és pince (Szekszárdi borvidék) a 2020-as Syrah Rosé nyerte; a vörös klasszikus kategóriában a Thummerer pincészet és szőlőbirtok (Egri borvidék) 2016-os Egri Bikavér Classicus bora, a vörös prémium kategóriában a Vesztergombi pincészet (Szekszárdi borvidék) 2017-es Vintage bora került az első helyre. A desszert kategóriát a Gróf Degenfeld szőlőbirtok (Tokaji borvidék) 2016-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte.

Az idén a bor- és jazznapok, valamint a Debrecziner Gourmet Fesztivál mellett a Tourinform debreceni központjában interaktív borkóstolókon is megismerheti a nagyközönség a város borait, amelyekkel a helyi éttermekben is találkozhatnak - jegyezte meg Gődény Gábor, a Visit Debrecen Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.