Bivalypaszuly és házinyúl a tirpákok asztaláról

A lapcsánka, a sztrapacska, a bivalypaszuly, a vegyes tirpák rétes és a különleges a bundásbokri házinyúl is szerepel a szombaton és vasárnap megtartandó 6. Tirpák Fesztivál, 3. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság étlapján Nyíregyházán.

Szombaton a szakma, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a nyíregyháziaknak, így a látogatói több tucat étel közül kóstolhatják meg kedvenc ételeiket. A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató Tirpák Fesztivál a népi ízek találkozójával kezdődik szombaton. A programon Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi is képviseltetik magukat, így a szlovákiai Eperjesről, a lengyelországi Rzeszówból és Bielsko Bialából, valamint az ukrajnai Ivano-Frankivszkból érkeznek főzőcsapatok a fesztiválra.

A szombati menüben a főzőcsapatok elkészítik például a tengeridarával töltött káposztát, a hagymás-ropogós csülköt, a toroskáposztát, de lesz vadpörkölt, körmös-csülkös pacal, strudli, lapcsánka, kapros harcsagombóc túrós csuszával, birkás töltött, szabolcsi-szatmári töltött káposzta, ludaskása és tarhonyás tanyasi birkapörkölt. A "különlegesebb" ételek közül a kolompérral (krumpli) berántott bivalypaszuly, a bundásbokri házinyúl murokkal, kukoricakásával, rókagombával, a mákosgubás krémleves, a "sous vide" tarja baconös hagymás raguval, és a lángosos csirketorony kerül az asztalokra.

Az édességet kedvelőknek tirpák gyümölcsös süteményeket, almás, meggyes és mákos réteseket, almás porlóst, görhét, szilvás habost és csörögét is kínálnak majd kóstolójegy ellenében a standokon. A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon civil szervezetek, munkahelyi közösségek sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben. Lesz például cirkás paszulyleves, baconös kelkáposztában sült sajtos rizottó, hamis gulyásleves disznóhúsból, káposztás-fokhagymás-tejfölös-kapros-sajtos lángos, gombapaprikás, Jókai bableves, de a saját sütemények kínálata is elég széles lesz.

A rendezvényen a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium mintegy hatvan tanulója 750 tojásból, 20-20 kilogramm lisztből, dióból és vaníliakrémből, illetve 50 kilogramm almából egy tirpák édességet készítenek el, amelynek kiosztásában az iskola vendéglátás-szervező tanulói fognak segédkezni a Kossuth téren.

Forrás: Vendég / MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.