Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok

Október 19-én nyit a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja: 25 ország közel félezer sajtkülönlegességét lehet megkóstolni hazánk legnagyobb sajtünnepén.

Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.

„A 2017-ben tartott első rendezvényünk minden várakozást felülmúlt. Immár egy sokkal nagyobb helyszínen tartjuk meg hazánk legnagyobb sajtünnepét, ahová több, mint 20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. Ezúttal a sajtokat nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé, a kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is: melyik különlegesség ízlett a legjobban” – mondja Gábossy Ádám, az II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Ugyan a rendezők a minőségi sajtfogyasztás népszerűsítését és a nemzeti sajtkultúrák bemutatását tűzték zászlajukra, de kiemelt szerepet szánnak a hazai sajtoknak is. Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, melyen bemutatják a magyar kistermelők termékeit, a SZEGA Sajt Kollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak, valamint megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját. A verseny győztesének pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy részt vegyen a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a Mondial du Fromage-on.

A nemzetközi versenyen egyébként már két alkalommal szerepelt hazai készítmény; 2017-ben a Sümegtej „Ranolder” sajtja arany, idén pedig a Csíz Sajtműhely „Baracskai félkeménye” bronz minősítést szerzett. Bízunk benne, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja is ilyen szép helyezést ér majd el – tette hozzá a főszervező.

A fesztivál könnyed, de tartalmas kikapcsolódást ígér, melyen minden korosztály és minden érdeklődő megtalálja a számára legizgalmasabb programokat. A legkisebbekről sem feledkeznek meg: kalandpályán jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában; speciális mezítlábas ösvényen, mely több növényféléből illetve többféle állagú fűből áll (fű, lóhere, széna, stb.), juthatnak el az istállóba; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat; a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végig kísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig; interaktív mini sajtüzemben tudják kipróbálni a sajtkészítést; végül pedig a Kicsi Gesztenye Klub Show-ján szórakozhatnak.

A korlátlan sajtkóstolás mellett minőségi magyar és külföldi borokat kínálnak a felnőtt vendégeknek, lesznek szakmai előadások a nagyközönségnek, és persze szórakoztató programok, melyek Fűzy Gábor bárzongorista, a Peet Project, majd a Budapest Bár koncertjével zárulnak.

Forrás: Turizmus Online


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.