Borász-vita: kell-e édesített bor Egerbe?

Nincs béke a borászok között Egerben. A kézműves borászok és nagyüzemi borgyártók most azon kaptak hajba, hogy milyen mértékben vállalható az édesítés az egri borok esetében.

- Az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanácsban (EBHT) kétféle gondolkodásmód jelenik meg: a kézműves borászoké, illetve a nagyüzemi borkészítés híveié. Tény az is, hogy a mai piaci körülmények között mindkettőnek létjogosultsága van – jelentette ki Simon József, az egri hegyközség elnöke azon vita kapcsán, amely az EBHT február elejei ülésén épp az ő javaslata nyomán bontakozott ki.

Történt ugyanis, hogy a tanácskozáson szóba került a borok édesítésének kérdése, mégpedig akképp, hogy az eljáráshoz kizárólag az Egri Borvidéken termett szőlőből készült mustot, illetve mustsűrítményt lehessen használni. Simon viszont azt javasolta, hogy az „egri” néven forgalomba kerülő védett eredetű borokat egyáltalán ne lehessen édesíteni, csak az asztali, illetve tájborokat - írta a heon.hu.

– Oltalom alatt álló eredetvédelemmel rendelkező bor az, amit „egri” néven lehet forgalomba hozni. A borfogyasztók pedig megszokják majd a következő években a jelölést: OEM. Vajon ugyanazon minőségről beszélünk, ha kései szüret után, alacsony hozammal termelt szőlőből készült borra írjuk, hogy „édes egri bor”, illetve ha sűrített musttal édesítünk, és úgy írjuk rá: „édes egri bor”? Ha nem, akkor melyik esetben csapjuk be a fogyasztót? – tette fel a költői kérdést az egri hegyközség elnöke. Mint fogalmazott, nem az ellen tiltakoznak, hogy a borászok édesítsék a boraikat, hiszen a magyar fogyasztók nagy része édesszájú. Azt viszont hamis magyarázatnak tartja, hogy az „egri” megnevezés elhagyásával csökkenne ezen termékek forgalma.

– Én ugyan meg nem innám, de tudomásul kell venni: a piac igényli az édes borokat. Évek óta hiányoznak a félszáraz vörösborok, de nincs főzőbor sem – jelentette ki Kenyeres Zoltán egri borkereskedő. Hozzátette ugyanakkor: szem előtt kell tartani a magas minőséget, hogy az üzleteket ne áraszthassák el a különféle édesítőkkel „feljavított” gyenge olasz borok, hanem az itteni kiváló termékek kerüljenek a polcokra. (heon.hu)

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.