Bordói November Nagykóstoló hatvan termelő boraival

Hatvan Kárpát-medencei pincészet több mint százötven bora fogadja a Corinthia Hotel Budapest nagytermében szombaton a bordeaux-i szőlőfajták borainak kedvelőit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.  

Magyarországon mind a borászok, mind pedig a fogyasztók kedvenceinek számítanak a Bordeaux-i borvidék legismertebb szőlőfajtáiból, a cabernet sauvignonból, a cabernet franc-ból és a merlot-ból készülő fajtaborok és cuvée-k. A Bordói November ismét elegáns környezetben mutatja meg, hol tartanak a magyarországi bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest - közölték a szervezők az MTI-vel. Mint a közlemény kiemeli, a bordói stílus meghatározó magyarországi borvidéke továbbra is Villány, ahonnan idén többek között a Bock Pincészet, a Csányi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Jammertal Borbirtok és Tiffán Ede Pincészete is ellátogat a Bordói Novemberre. A másik kiemelkedő területről, a Szekszárdi borvidékről pedig olyan ismert nevek jelennek meg a nagykóstolón, mint a Szeleshát Borászat, a Lajvér Borbirtok, az Eszterbauer Borászat, a Bodri Pincészet vagy Dúzsi Tamás és Családja pincészete.

A rendezvény a két kiemelt termőterület bemutatása mellett teljes képet igyekszik adni a bordói fajták magyarországi borairól, így kóstolhatók lesznek tételek a Balatonboglári, a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, az Egri, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Neszmélyi, a Mátrai, a Pannonhalmi, a Soproni és a Tolnai borvidékről, valamint a határon túli Partiumból, Temesrékasról is. A vendégek a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsborok Termében - külön térítés ellenében - exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő borokkal is. A Borkollégium ingyenes pop-up school előadásain borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába. Hallható lesz előadás a villányi Malatinszky Kúria borairól, a szintén villányi Maul Zsolt Hedonista merlot-iról különböző évjáratokból és a szekszárd Eszterbauer Borászat különleges tételeiről is; ezeket a tételeket maguk a borászok kóstoltatják majd.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.