Borkatedrális a Balatonnál

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

Hiszen egy Fertő-tavi, magyar gyökerekkel is rendelkező família, a Burgenlandban, Gols-nál (Gálosnál) is borászkodással foglalkozó Achs-család, egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre, amelyet május 24-én, ünnepélyes keretek közt adtak át.

Látványborászat, gasztro- és kulturális élménnyel fűszerezve

AX – wine (e)motion, azaz a bor élményvilága a Balatonnál – e néven és céllal működik mostantól az a csupa üvegből, fából, csobogó vízből és más különleges anyagokból felépített látványborászat, ahol ezentúl nemcsak készítik Achs-ék prémium minőségű boraikat 22 féle szőlőből, hanem mellette kulturális és gasztronómiai élményt is kínálnak az odalátogatóknak. „Ez egyfajta bor-vernisszázs”, magyarázza Hans Georg Achs, aki a legtöbbet lesz nálunk, hiszen fiával, Thomas-szal közösen ő irányítja mostantól a magyarországi vállalkozást.

Kétlaki lett az Achs család

„Kezdetben édesapámmal Magyarország össze bortermő vidékét bejártuk, mire rátaláltunk erre a vidékre”, mesél a kezdetekről Thomas, a legújabb generáció tagja. „Olyan termőtalajt kerestünk, amely mind prémium minőségű fehér-, mind vörösborkészítéshez alkalmas szőlő befogadására alkalmas. Itt, Kéthelyen, a pannon klíma, a magas humusztartalom, a vulkanikus talaj kiváló víz ellátottsága és nem mellesleg a táj szépsége annyira magával ragadott minket, hogy tudtuk: innen egy tapodtat sem megyünk tovább.

57 hektáron szőlőt ültettünk a kezdetekben (fele-fele részben fehéret ill. kéket), és az első évek mostoha körülményei alapján született meg a döntés: kell egy pincészet is, ahonnét vezetjük, irányítjuk a munkát.”

Futószalag mellett egyél, igyál!

A 1,5 millió eurós támogatásból és a család valamint befektetőik jelentős anyagi ráfordításából, alig két év alatt felépült, most átadott monstre építmény tényleg lélegzetelállító: van benne 300 nm-es belső rendezvényterem, egy 700 nm-es katedrális építmény, kiállításokkal, festménygalériával. 300 nm-en mozi és Black-Box technikával ellátott helyiség, 200 nm-en kóstolóhelyiségek, társalgók és meeting rooms. Külön bisztró van az alsó szinten (300 nm), olyan tapas bárral, ahol futószalagon érkezik az étel-ital a vendég elé. Ugyanilyen futószalagon billegnek az AX boxok a bejáratnál, és néhány ponton a borkészítés fázisait mutatják be komputeres technika segítségével. Óriási területen van még szabadtéri színpad is (700 nm-en), a legkorszerűbb technikával felszerelve, klasszikus vagy modern koncertek, művészeti, kulturális események színvonalas lebonyolítására.

50-100 ezer látogatót várnak majd Achs-ék évente, Közép-Európa bármely szegletéből, egyelőre 11 fő dolgozik velük, de 2014 tavaszától – amikor az AXwine(e)motion kulturális és borélményvilág már egyre jobban ismertté válik – 30-40 embernek adnak majd munkát.


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.