Borkatedrális a Balatonnál

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

Hiszen egy Fertő-tavi, magyar gyökerekkel is rendelkező família, a Burgenlandban, Gols-nál (Gálosnál) is borászkodással foglalkozó Achs-család, egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre, amelyet május 24-én, ünnepélyes keretek közt adtak át.

Látványborászat, gasztro- és kulturális élménnyel fűszerezve

AX – wine (e)motion, azaz a bor élményvilága a Balatonnál – e néven és céllal működik mostantól az a csupa üvegből, fából, csobogó vízből és más különleges anyagokból felépített látványborászat, ahol ezentúl nemcsak készítik Achs-ék prémium minőségű boraikat 22 féle szőlőből, hanem mellette kulturális és gasztronómiai élményt is kínálnak az odalátogatóknak. „Ez egyfajta bor-vernisszázs”, magyarázza Hans Georg Achs, aki a legtöbbet lesz nálunk, hiszen fiával, Thomas-szal közösen ő irányítja mostantól a magyarországi vállalkozást.

Kétlaki lett az Achs család

„Kezdetben édesapámmal Magyarország össze bortermő vidékét bejártuk, mire rátaláltunk erre a vidékre”, mesél a kezdetekről Thomas, a legújabb generáció tagja. „Olyan termőtalajt kerestünk, amely mind prémium minőségű fehér-, mind vörösborkészítéshez alkalmas szőlő befogadására alkalmas. Itt, Kéthelyen, a pannon klíma, a magas humusztartalom, a vulkanikus talaj kiváló víz ellátottsága és nem mellesleg a táj szépsége annyira magával ragadott minket, hogy tudtuk: innen egy tapodtat sem megyünk tovább.

57 hektáron szőlőt ültettünk a kezdetekben (fele-fele részben fehéret ill. kéket), és az első évek mostoha körülményei alapján született meg a döntés: kell egy pincészet is, ahonnét vezetjük, irányítjuk a munkát.”

Futószalag mellett egyél, igyál!

A 1,5 millió eurós támogatásból és a család valamint befektetőik jelentős anyagi ráfordításából, alig két év alatt felépült, most átadott monstre építmény tényleg lélegzetelállító: van benne 300 nm-es belső rendezvényterem, egy 700 nm-es katedrális építmény, kiállításokkal, festménygalériával. 300 nm-en mozi és Black-Box technikával ellátott helyiség, 200 nm-en kóstolóhelyiségek, társalgók és meeting rooms. Külön bisztró van az alsó szinten (300 nm), olyan tapas bárral, ahol futószalagon érkezik az étel-ital a vendég elé. Ugyanilyen futószalagon billegnek az AX boxok a bejáratnál, és néhány ponton a borkészítés fázisait mutatják be komputeres technika segítségével. Óriási területen van még szabadtéri színpad is (700 nm-en), a legkorszerűbb technikával felszerelve, klasszikus vagy modern koncertek, művészeti, kulturális események színvonalas lebonyolítására.

50-100 ezer látogatót várnak majd Achs-ék évente, Közép-Európa bármely szegletéből, egyelőre 11 fő dolgozik velük, de 2014 tavaszától – amikor az AXwine(e)motion kulturális és borélményvilág már egyre jobban ismertté válik – 30-40 embernek adnak majd munkát.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.