Borok és cimkék

(MTI) - Cégér - Jó bornak tervezz címkét! címmel tíz magyar borász borából és hozzá a tíz képzőművész tervezte címkéből nyílik kiállítás - amelyet borkóstoló követ - csütörtökön a Római Magyar Akadémián.

A Hybridart művészeti projekteket létrehozó szervezet képviseletében Erdélyi Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-vel közösen tavaly nyáron hirdettek pályázatot fiatal grafikusok számára borcímkék, illetve márkaarculat megtervezésére.
Kezdetként a Figula pincészet Hét hektár elnevezésű borához kellett tervet beadni, ehhez 225 pályamunka érkezett. Több forduló után a zsűri tíz tervezőgrafikust választott ki - legtöbbjük a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett -, és a fiatalok személyesen, a dűlőkben ismerkedtek a hozzájuk sorsolt tíz ifjú borásszal, még a szüreten is részt vettek.
Bock Valér villányi borász Libra nevű, nagy testű, szinte fekete színű borához Szőke Gergely tervezett egyszerű, de hatásos címkét. Borbély Tamás badacsonyi családi pincészete Badacsonyi olaszrizlingjéhez Kiss Zsombor készített címkét, Csetvei Krisztina móri pincéjének Királyleányka nevű borát Bogányi Gergely címkézte fel, Hagymási Tamás egri borász Egri Csillag nevű borát Kovács Attila "öltöztette" fel. Az etyeki Hernyák birtok Pinot Noirjához a Hidden Characters páros, vagyis Nagy Dániel és Orbán Péter tervezett címkét.
A szekszárdi Heimann családi birtok 1758 cuvée nevű italát Simon József címkézte fel úgy, hogy az évszámmal a család magyarországi letelepedésének évét emelte ki. Juhász Tibor szekszárdi Siller borához Kiss Miklós tervezett cégért, a Mátrában a Centurio szőlőbirtokon Ludányi Balázs Cabernet Franc borához Gilányi Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Szakán diplomázott tervezőgrafikus alkotott színes címkét, míg Molnár Tibor a soproni Vincellér-Ház borászának Zöld Veltelini nevű borához Győri Zsolt tervezett letisztult vignettát.
Ungváry Krisztián történész 15 éve borászkodik Tokajban, Olaszliszkán, a hozzá kapcsolódó Vay borászat Pinot Noirjának Szendeff Lőrinc tervezett denevérrel díszített arculatot.
A végeredmény olyan sikeres lett, hogy a Balassi Intézettel közösen a két szervező elhatározta, hogy a külföldi magyar intézetekben a tíz párost, azaz a bort és a cégért nagy kiállítási installáción mutatják be borkóstolóval egybekötve. A címkék között egyaránt van kézzel rajzolt és komputergrafikai módszerrel készült.
A római kiállítás két hétig lesz látható, azután február végén Berlinben a Collegium Hungaricumban, majd a Párizsi Magyar Intézetben mutatják be a bor és a képzőművészet kapcsolatát, amely a boros üvegen valósul meg. Bár az olaszok és a franciák is Európa vezető borhatalmai, a szervezők remélik, hogy a minőségi magyar borral fel lehet kelteni a figyelmet ezekben az országokban is - foglalta össze Erdélyi Szabolcs.


A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök – a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.