Bort, pincét, jó étkeket!

Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.

A belvárosi Szent István Bazilika szomszédságában (ennek később még jelentősége lesz), onnan mindössze pár lépésre található egy elegáns borbolt a Bajcsy Zslinszky úton, amelynek föld alatti része titkos jó helyet rejt. Ez a Domus Vinorum Borház és Rendezvényterem, amelyet az Eventrend Group egyik holdingja üzemeltet ez év februárjától kezdődően, a különleges vendégváróhely története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza.

A 150 éves lakóépület utcaszintjén van maga a borház, innen egy lépcső indul a mélybe, ahol boltíves trezorokat, téglarakású falakat találunk. A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő terei a borház négy tágas rendezvénytermének ad otthont, és egy különtermet is magában foglal, avat be a részletekbe házigazdánk, Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó, üzemeltetésért felelős cég igazgatója.

Hiánypótló turistaprogram

„Az egyedi atmoszférát nyújtó helyszín elsősorban turistacsoportok, külföldi egyéni vendégek kiszolgálására hivatott. Itt klasszikus magyar ízvilággal, színvonalas folklórprogrammal várjuk a Budapestre érkező külföldi turistákat, de persze a magyar vendégkör számára is egész évben nyitottak vagyunk. Baráti társaságok, céges csapatépítők, incentive programok, év végi rendezvények nagykedvenc helyszíne vagyunk, hiszen itt tényleg lehet felhőtlenül kikapcsolódni finom ételek, jóféle magyar borok és élő cigányzene kíséretében”, halljuk vendéglátónktól. Krisztián még azt is hozzáteszi, kizárólag előzetes foglalás alapján tudnak csoportokat fogadni, és előre meghatározott, közösen egyeztetett menüsort tudnak kínálni vendégeiknek, a lá carte rendelésre nincs mód.

Az Atya, a Fiú és a Szent Élet

Miközben ezt megtudjuk, körbe sétálunk a romantikus labirintusra emlékeztető pincerendszerben, ahol egy kovácsoltvas, míves, ámde lakatra zárt kapun akad meg a szemünk. Ami, mint kiderül, egyenesen a Bazilikához vezető utat zárja el. Úgy tűnik, nem véletlenül terjednek e pincerendszerről olyan városi legendák, miszerint hajdanán, már a Bazilika felszentelésének évétől, 1905-től kezdve itt tárolták a Főszékesegyház miseborát és teljes borkészletét a helyi, most is látható bortrezorokban. Korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy egy titkos átjárón keresztül közelíthették meg a hordókkal bélelt pincehelyiségeket az atyák, gyakran ide húzódtak vissza, ha nem akartak szem előtt lenni, itt valóban kipihenhették fáradalmaikat jóféle borok kíséretében, két szertartás között.

Egyszerre több csoport is érkezhet

Krisztián szavai közben visszarántanak minket a jelenbe. Épp azt magyarázza, 160 vendég a teljes kapacitásuk. Igaz ugyan, hogy vagy 200-an is beférnek a tágas terekbe, de kellő biztonsággal, igazi szolgáltatást nyújtva azért ennél kevesebb vendéget várnak és látnak el az ódon falak közt.

A termek különben egyenként úgy 20-50 vendég befogadására alkalmasak, több helyiségben egyszerre vagy külön is fogadhatnak csoportokat, van Kis- és Nagyprésterem, Szőnyeges terem, Lépcsős terem és egy VIP teremmel is rendelkeznek.

Konyhájuk kínálatát a hagyományos magyar gasztronómia alapjaira építették, tradicionális magyar ízeket, ételeket mutatnak be autentikus formában. Mindezekhez kitűnő magyar borokat párosítanak Magyarország legkiválóbb borvidékeiről. Kérésre pedig folklór programokat, borkóstolókat, borvacsorákat, vagy akár bortematikus játékokkal kísért csapatépítőket tudnak megszervezni, még bortrezort is lehet nálunk bérelni.

Forrás: Eventrend / Turizmus Online


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.