Bort, pincét, jó étkeket!

Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.

A belvárosi Szent István Bazilika szomszédságában (ennek később még jelentősége lesz), onnan mindössze pár lépésre található egy elegáns borbolt a Bajcsy Zslinszky úton, amelynek föld alatti része titkos jó helyet rejt. Ez a Domus Vinorum Borház és Rendezvényterem, amelyet az Eventrend Group egyik holdingja üzemeltet ez év februárjától kezdődően, a különleges vendégváróhely története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza.

A 150 éves lakóépület utcaszintjén van maga a borház, innen egy lépcső indul a mélybe, ahol boltíves trezorokat, téglarakású falakat találunk. A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő terei a borház négy tágas rendezvénytermének ad otthont, és egy különtermet is magában foglal, avat be a részletekbe házigazdánk, Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó, üzemeltetésért felelős cég igazgatója.

Hiánypótló turistaprogram

„Az egyedi atmoszférát nyújtó helyszín elsősorban turistacsoportok, külföldi egyéni vendégek kiszolgálására hivatott. Itt klasszikus magyar ízvilággal, színvonalas folklórprogrammal várjuk a Budapestre érkező külföldi turistákat, de persze a magyar vendégkör számára is egész évben nyitottak vagyunk. Baráti társaságok, céges csapatépítők, incentive programok, év végi rendezvények nagykedvenc helyszíne vagyunk, hiszen itt tényleg lehet felhőtlenül kikapcsolódni finom ételek, jóféle magyar borok és élő cigányzene kíséretében”, halljuk vendéglátónktól. Krisztián még azt is hozzáteszi, kizárólag előzetes foglalás alapján tudnak csoportokat fogadni, és előre meghatározott, közösen egyeztetett menüsort tudnak kínálni vendégeiknek, a lá carte rendelésre nincs mód.

Az Atya, a Fiú és a Szent Élet

Miközben ezt megtudjuk, körbe sétálunk a romantikus labirintusra emlékeztető pincerendszerben, ahol egy kovácsoltvas, míves, ámde lakatra zárt kapun akad meg a szemünk. Ami, mint kiderül, egyenesen a Bazilikához vezető utat zárja el. Úgy tűnik, nem véletlenül terjednek e pincerendszerről olyan városi legendák, miszerint hajdanán, már a Bazilika felszentelésének évétől, 1905-től kezdve itt tárolták a Főszékesegyház miseborát és teljes borkészletét a helyi, most is látható bortrezorokban. Korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy egy titkos átjárón keresztül közelíthették meg a hordókkal bélelt pincehelyiségeket az atyák, gyakran ide húzódtak vissza, ha nem akartak szem előtt lenni, itt valóban kipihenhették fáradalmaikat jóféle borok kíséretében, két szertartás között.

Egyszerre több csoport is érkezhet

Krisztián szavai közben visszarántanak minket a jelenbe. Épp azt magyarázza, 160 vendég a teljes kapacitásuk. Igaz ugyan, hogy vagy 200-an is beférnek a tágas terekbe, de kellő biztonsággal, igazi szolgáltatást nyújtva azért ennél kevesebb vendéget várnak és látnak el az ódon falak közt.

A termek különben egyenként úgy 20-50 vendég befogadására alkalmasak, több helyiségben egyszerre vagy külön is fogadhatnak csoportokat, van Kis- és Nagyprésterem, Szőnyeges terem, Lépcsős terem és egy VIP teremmel is rendelkeznek.

Konyhájuk kínálatát a hagyományos magyar gasztronómia alapjaira építették, tradicionális magyar ízeket, ételeket mutatnak be autentikus formában. Mindezekhez kitűnő magyar borokat párosítanak Magyarország legkiválóbb borvidékeiről. Kérésre pedig folklór programokat, borkóstolókat, borvacsorákat, vagy akár bortematikus játékokkal kísért csapatépítőket tudnak megszervezni, még bortrezort is lehet nálunk bérelni.

Forrás: Eventrend / Turizmus Online


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.