Bort, pincét, jó étkeket!

Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.

A belvárosi Szent István Bazilika szomszédságában (ennek később még jelentősége lesz), onnan mindössze pár lépésre található egy elegáns borbolt a Bajcsy Zslinszky úton, amelynek föld alatti része titkos jó helyet rejt. Ez a Domus Vinorum Borház és Rendezvényterem, amelyet az Eventrend Group egyik holdingja üzemeltet ez év februárjától kezdődően, a különleges vendégváróhely története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza.

A 150 éves lakóépület utcaszintjén van maga a borház, innen egy lépcső indul a mélybe, ahol boltíves trezorokat, téglarakású falakat találunk. A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő terei a borház négy tágas rendezvénytermének ad otthont, és egy különtermet is magában foglal, avat be a részletekbe házigazdánk, Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó, üzemeltetésért felelős cég igazgatója.

Hiánypótló turistaprogram

„Az egyedi atmoszférát nyújtó helyszín elsősorban turistacsoportok, külföldi egyéni vendégek kiszolgálására hivatott. Itt klasszikus magyar ízvilággal, színvonalas folklórprogrammal várjuk a Budapestre érkező külföldi turistákat, de persze a magyar vendégkör számára is egész évben nyitottak vagyunk. Baráti társaságok, céges csapatépítők, incentive programok, év végi rendezvények nagykedvenc helyszíne vagyunk, hiszen itt tényleg lehet felhőtlenül kikapcsolódni finom ételek, jóféle magyar borok és élő cigányzene kíséretében”, halljuk vendéglátónktól. Krisztián még azt is hozzáteszi, kizárólag előzetes foglalás alapján tudnak csoportokat fogadni, és előre meghatározott, közösen egyeztetett menüsort tudnak kínálni vendégeiknek, a lá carte rendelésre nincs mód.

Az Atya, a Fiú és a Szent Élet

Miközben ezt megtudjuk, körbe sétálunk a romantikus labirintusra emlékeztető pincerendszerben, ahol egy kovácsoltvas, míves, ámde lakatra zárt kapun akad meg a szemünk. Ami, mint kiderül, egyenesen a Bazilikához vezető utat zárja el. Úgy tűnik, nem véletlenül terjednek e pincerendszerről olyan városi legendák, miszerint hajdanán, már a Bazilika felszentelésének évétől, 1905-től kezdve itt tárolták a Főszékesegyház miseborát és teljes borkészletét a helyi, most is látható bortrezorokban. Korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy egy titkos átjárón keresztül közelíthették meg a hordókkal bélelt pincehelyiségeket az atyák, gyakran ide húzódtak vissza, ha nem akartak szem előtt lenni, itt valóban kipihenhették fáradalmaikat jóféle borok kíséretében, két szertartás között.

Egyszerre több csoport is érkezhet

Krisztián szavai közben visszarántanak minket a jelenbe. Épp azt magyarázza, 160 vendég a teljes kapacitásuk. Igaz ugyan, hogy vagy 200-an is beférnek a tágas terekbe, de kellő biztonsággal, igazi szolgáltatást nyújtva azért ennél kevesebb vendéget várnak és látnak el az ódon falak közt.

A termek különben egyenként úgy 20-50 vendég befogadására alkalmasak, több helyiségben egyszerre vagy külön is fogadhatnak csoportokat, van Kis- és Nagyprésterem, Szőnyeges terem, Lépcsős terem és egy VIP teremmel is rendelkeznek.

Konyhájuk kínálatát a hagyományos magyar gasztronómia alapjaira építették, tradicionális magyar ízeket, ételeket mutatnak be autentikus formában. Mindezekhez kitűnő magyar borokat párosítanak Magyarország legkiválóbb borvidékeiről. Kérésre pedig folklór programokat, borkóstolókat, borvacsorákat, vagy akár bortematikus játékokkal kísért csapatépítőket tudnak megszervezni, még bortrezort is lehet nálunk bérelni.

Forrás: Eventrend / Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.