Bort, pincét, jó étkeket!

Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.

A belvárosi Szent István Bazilika szomszédságában (ennek később még jelentősége lesz), onnan mindössze pár lépésre található egy elegáns borbolt a Bajcsy Zslinszky úton, amelynek föld alatti része titkos jó helyet rejt. Ez a Domus Vinorum Borház és Rendezvényterem, amelyet az Eventrend Group egyik holdingja üzemeltet ez év februárjától kezdődően, a különleges vendégváróhely története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza.

A 150 éves lakóépület utcaszintjén van maga a borház, innen egy lépcső indul a mélybe, ahol boltíves trezorokat, téglarakású falakat találunk. A pincerendszer alagútjainak kiszélesedő terei a borház négy tágas rendezvénytermének ad otthont, és egy különtermet is magában foglal, avat be a részletekbe házigazdánk, Balázs Krisztián, az Eventrend Grouphoz tartozó, üzemeltetésért felelős cég igazgatója.

Hiánypótló turistaprogram

„Az egyedi atmoszférát nyújtó helyszín elsősorban turistacsoportok, külföldi egyéni vendégek kiszolgálására hivatott. Itt klasszikus magyar ízvilággal, színvonalas folklórprogrammal várjuk a Budapestre érkező külföldi turistákat, de persze a magyar vendégkör számára is egész évben nyitottak vagyunk. Baráti társaságok, céges csapatépítők, incentive programok, év végi rendezvények nagykedvenc helyszíne vagyunk, hiszen itt tényleg lehet felhőtlenül kikapcsolódni finom ételek, jóféle magyar borok és élő cigányzene kíséretében”, halljuk vendéglátónktól. Krisztián még azt is hozzáteszi, kizárólag előzetes foglalás alapján tudnak csoportokat fogadni, és előre meghatározott, közösen egyeztetett menüsort tudnak kínálni vendégeiknek, a lá carte rendelésre nincs mód.

Az Atya, a Fiú és a Szent Élet

Miközben ezt megtudjuk, körbe sétálunk a romantikus labirintusra emlékeztető pincerendszerben, ahol egy kovácsoltvas, míves, ámde lakatra zárt kapun akad meg a szemünk. Ami, mint kiderül, egyenesen a Bazilikához vezető utat zárja el. Úgy tűnik, nem véletlenül terjednek e pincerendszerről olyan városi legendák, miszerint hajdanán, már a Bazilika felszentelésének évétől, 1905-től kezdve itt tárolták a Főszékesegyház miseborát és teljes borkészletét a helyi, most is látható bortrezorokban. Korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy egy titkos átjárón keresztül közelíthették meg a hordókkal bélelt pincehelyiségeket az atyák, gyakran ide húzódtak vissza, ha nem akartak szem előtt lenni, itt valóban kipihenhették fáradalmaikat jóféle borok kíséretében, két szertartás között.

Egyszerre több csoport is érkezhet

Krisztián szavai közben visszarántanak minket a jelenbe. Épp azt magyarázza, 160 vendég a teljes kapacitásuk. Igaz ugyan, hogy vagy 200-an is beférnek a tágas terekbe, de kellő biztonsággal, igazi szolgáltatást nyújtva azért ennél kevesebb vendéget várnak és látnak el az ódon falak közt.

A termek különben egyenként úgy 20-50 vendég befogadására alkalmasak, több helyiségben egyszerre vagy külön is fogadhatnak csoportokat, van Kis- és Nagyprésterem, Szőnyeges terem, Lépcsős terem és egy VIP teremmel is rendelkeznek.

Konyhájuk kínálatát a hagyományos magyar gasztronómia alapjaira építették, tradicionális magyar ízeket, ételeket mutatnak be autentikus formában. Mindezekhez kitűnő magyar borokat párosítanak Magyarország legkiválóbb borvidékeiről. Kérésre pedig folklór programokat, borkóstolókat, borvacsorákat, vagy akár bortematikus játékokkal kísért csapatépítőket tudnak megszervezni, még bortrezort is lehet nálunk bérelni.

Forrás: Eventrend / Turizmus Online


Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is - erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.