Bréking: A Noma sztárséfje hamburgerezőt nyit decemberben

A dán Noma a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme. A koppenhágai 2 Michelin-csillagos étterem konyháját René Redzepi vezeti. Aki azonban most a 18 fogásos fine dining menüsor készítése helyett - a covid miatti bezárások okán - egy egészen új és meglepő vállalkozásba kezdett.

A világ egyik legjobb étterme ismert 18 fogásos kóstolómenüiről, amelyek fejenként 300 fontba kerülnek, és a borsos ellenére hónapokat kell várni annak, hogy az erre vágyó vendég megkóstolhassa, adja hírül a thegauardian hírportál.
Most a két Michelin-csillagos koppenhágai Noma étterem, amelyet René Redzepi sztárséf vezet, új vállalkozást indított: egy burger-chips-es helyet nyit csapatával.

Miért?
A lépés oka természetesen a Covid-19 okozta pusztításból származik, ami végigsöpört a globális vendéglátóiparban, bezárásokat és tönkrement életeket hagyva maga után. Az áldozatok között volt 108 étterem, többek közt a Noma testvérvállalkozása, amelyet szeptemberben zártak be.

Teljes átváltozás

A Noma új vállalkozása egyszerűbb, szerényebb és olcsóbb lesz - de ugyanazokkal a bio összetevőkkel, kreatív technikákkal és a részletekre való odafigyeléssel készítik a fogásokat, amelyek az elmúlt 17 évben elbűvölték a gasztronómia szerelmeseit.

"Ez egy hatalmas változás, és nagy pillanat lesz számomra", mondta Redzepi a nyitásra készülődve.
A hamburgerező, amely  POPL nevet kapja a latin „populus” szóból, vagyis az "emberek" kifejezés alapján, december 3-án nyílik meg, miután a nyár folyamán egy ideiglenesen felugró ablak alapján, próbaképpen, a Nomában már készítettek öt héten át marhahús és zöldség hamburgereket.
Ahelyett, hogy hónapokra előre kellene foglalni és előre kifizetni az ételt, a decemberben nyíló POPL nyitva áll majd bárki előtt, és el is vihető számára az ott kínált hamburger.

Látványos kóstoló menü helyett - amely magában foglalja a hínárlevelekkel díszített mahagóni kagylót és a sóban tartósított éretlen egreseket - marhahúst, zöldséges és vegán hamburgert, chipset kínálnak. És egy fogás a több mint 300 font helyett ára alig több mint 17 font lesz, plusz 6 font a krumpliért. Elvitellel mindez olcsóbb. "De, mondta Redzepi, ugyanannyi energiát, elhivatottságot és gondot fordítottunk minden egyes hamburgerbe”.

Alapanyag terén nem adják lejjebb

A marhahús szabadon tartott szarvasmarhákból származik, amelyeket ökológiai gazdaságokban neveltek a Wadden-tengeri Nemzeti Park partján. A vegetáriánus és a vegán hamburgerek erjesztett quinoából készülnek. A húsokat kísérő salátát íróval és rózsaöntettel szolgálják fel.
Redzepi, aki 2003-ban nyitotta meg a Noma-t, csaknem három évtizede ott a főszakács: „Ezen a nyáron, amikor újra kimehettünk az utcára, azt gondoltuk, OK, akkor most csináljunk valamit, ami mindenki számára közös nevező és érthető. Mi az első számú étel, amit mindenki szeret? Logikus: egy hamburger."

Nyári főpróba

Az előugró ablak első napján a Noma csapata nyáron már 300 ilyen ételt készített. „Ez volt a legforgalmasabb időszakunk. Őrület volt. Naponta átlagosan 2400 hamburgert szolgáltunk fel. Nagyjából annyi vendégünk volt az öt hetes felugró ablakban, pedig csak a hét négy napján voltunk nyitva, mint a Noma működtetésének hat éve alatt. "- mondta Redzepi.
„Nem tudtam, hogy nekem is mennyire fontos, hogy mindenki hozzájuthasson az ételeinkhez. Imádtam, hogy olyan embereket láttam, akiket ismertem az iskolából, és ott várakoztak a sorban, láttam az összes szomszédomat, családtagomat, távoli unokatestvéremet - mindenki jött, mindenki hamburgert akart. Ez volt az egyik legszórakoztatóbb és legjobb dolog, amit valaha is csináltam", mondja Redzepi a beharangozónak és próbának tartott nyári öt hét tapasztalata alapján.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: www.theguardian.com

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.