Bréking: A Noma sztárséfje hamburgerezőt nyit decemberben

A dán Noma a világ egyik leghíresebb és legjobb étterme. A koppenhágai 2 Michelin-csillagos étterem konyháját René Redzepi vezeti. Aki azonban most a 18 fogásos fine dining menüsor készítése helyett - a covid miatti bezárások okán - egy egészen új és meglepő vállalkozásba kezdett.

A világ egyik legjobb étterme ismert 18 fogásos kóstolómenüiről, amelyek fejenként 300 fontba kerülnek, és a borsos ellenére hónapokat kell várni annak, hogy az erre vágyó vendég megkóstolhassa, adja hírül a thegauardian hírportál.
Most a két Michelin-csillagos koppenhágai Noma étterem, amelyet René Redzepi sztárséf vezet, új vállalkozást indított: egy burger-chips-es helyet nyit csapatával.

Miért?
A lépés oka természetesen a Covid-19 okozta pusztításból származik, ami végigsöpört a globális vendéglátóiparban, bezárásokat és tönkrement életeket hagyva maga után. Az áldozatok között volt 108 étterem, többek közt a Noma testvérvállalkozása, amelyet szeptemberben zártak be.

Teljes átváltozás

A Noma új vállalkozása egyszerűbb, szerényebb és olcsóbb lesz - de ugyanazokkal a bio összetevőkkel, kreatív technikákkal és a részletekre való odafigyeléssel készítik a fogásokat, amelyek az elmúlt 17 évben elbűvölték a gasztronómia szerelmeseit.

"Ez egy hatalmas változás, és nagy pillanat lesz számomra", mondta Redzepi a nyitásra készülődve.
A hamburgerező, amely  POPL nevet kapja a latin „populus” szóból, vagyis az "emberek" kifejezés alapján, december 3-án nyílik meg, miután a nyár folyamán egy ideiglenesen felugró ablak alapján, próbaképpen, a Nomában már készítettek öt héten át marhahús és zöldség hamburgereket.
Ahelyett, hogy hónapokra előre kellene foglalni és előre kifizetni az ételt, a decemberben nyíló POPL nyitva áll majd bárki előtt, és el is vihető számára az ott kínált hamburger.

Látványos kóstoló menü helyett - amely magában foglalja a hínárlevelekkel díszített mahagóni kagylót és a sóban tartósított éretlen egreseket - marhahúst, zöldséges és vegán hamburgert, chipset kínálnak. És egy fogás a több mint 300 font helyett ára alig több mint 17 font lesz, plusz 6 font a krumpliért. Elvitellel mindez olcsóbb. "De, mondta Redzepi, ugyanannyi energiát, elhivatottságot és gondot fordítottunk minden egyes hamburgerbe”.

Alapanyag terén nem adják lejjebb

A marhahús szabadon tartott szarvasmarhákból származik, amelyeket ökológiai gazdaságokban neveltek a Wadden-tengeri Nemzeti Park partján. A vegetáriánus és a vegán hamburgerek erjesztett quinoából készülnek. A húsokat kísérő salátát íróval és rózsaöntettel szolgálják fel.
Redzepi, aki 2003-ban nyitotta meg a Noma-t, csaknem három évtizede ott a főszakács: „Ezen a nyáron, amikor újra kimehettünk az utcára, azt gondoltuk, OK, akkor most csináljunk valamit, ami mindenki számára közös nevező és érthető. Mi az első számú étel, amit mindenki szeret? Logikus: egy hamburger."

Nyári főpróba

Az előugró ablak első napján a Noma csapata nyáron már 300 ilyen ételt készített. „Ez volt a legforgalmasabb időszakunk. Őrület volt. Naponta átlagosan 2400 hamburgert szolgáltunk fel. Nagyjából annyi vendégünk volt az öt hetes felugró ablakban, pedig csak a hét négy napján voltunk nyitva, mint a Noma működtetésének hat éve alatt. "- mondta Redzepi.
„Nem tudtam, hogy nekem is mennyire fontos, hogy mindenki hozzájuthasson az ételeinkhez. Imádtam, hogy olyan embereket láttam, akiket ismertem az iskolából, és ott várakoztak a sorban, láttam az összes szomszédomat, családtagomat, távoli unokatestvéremet - mindenki jött, mindenki hamburgert akart. Ez volt az egyik legszórakoztatóbb és legjobb dolog, amit valaha is csináltam", mondja Redzepi a beharangozónak és próbának tartott nyári öt hét tapasztalata alapján.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: www.theguardian.com

Forrás: Turizmus Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.