Budai Gourmet 2012 – aki ott volt, nem bánta

Több ezres közönség, szervezett fesztiválhangulat és – a fenyegető előrejelzések ellenére – többnyire napos idő jellemezte a Millenárison megtartott rendezvényt. És persze minőségi gasztronómia.

Túlságosan nagy meglepetés nem várta azokat, akik a tavalyi debütálás után – ekkor rendezte először a Sziget Iroda a Budai Gourmet-t – ismét kilátogattak a Millenáris Parkba. Bár a szervezőket ért kritikák után Gerendai Károly az elmúlt évben úgy nyilatkozott, hogy átgondolják, a belépőjegyekkel kapcsolatos üzletpolitikájukat, ezen a téren nem történt jelentős változás. Na jó, ne bagatellizáljuk el a bejáratnál kapott egy pohár – nem is akármilyen – pezsgőt.


Persze álságos és demagóg dolog lenne a jegyárakkal példálózni, mert ha kicsit körülnéztünk a Budai Gourmet-n, könnyű volt észrevenni, hogy a belépő ellenértékeként egy kifejezetten kulturált környezetben megtartott, kiválóan szervezett rendezvényt kapunk. Kifogástalan információs rendszer, elképesztő mennyiségű technikai segédcsapat. Sehol az ingyenes tömegrendezvényeken már megszokott (?) bokáig érő szemétréteg, túlcsorduló szemeteskukák. Mindenhol tisztaság, rend. Bár evidencia kellene legyen, még mindig pozitív élmény az őrzött (és ingyenes) kerékpárparkoló.


Lassan azért fesztiválosodik a rendezvény, immáron három színpadon szól a zene, zajlanak a betétprogramok, elviselhető harsánysággal. A szülőkkel érkező kiskorúakon decens „billog”, névvel, címmel, anyuka telefonszámával – arra az esetre, ha elveszítenék egymást a generációk... A „körítés” tehát hibátlan.
Sőt. Ha egy kicsit belegondolunk, érthető is a szervezők törekvése: kívül tartani az ingyenes gasztrofesztiválok „hangulatát”, a fizetőképesség nélkül, csupán szájat tátani, a színpadok műsorát meghallgatni érkező tömegeket. Csakhogy ezzel az eredeti koncepció egy része vész el: közelebb hozni az átlagemberekhez a csúcsgasztronómiát. Igaz, ehhez definiálni kellene talán, ki számít ma átlagembernek?


Sajnos valószínűleg nem az, aki a 2900 forintos belépő mellé meg tud enni legalább 4-5-féle, egyenként átlag 1000 forintba kerülő „kóstolót”, és el tud kortyolni mellé 5-6 deci 6-900 (esetleg 3000) forintos bort. Hogy esetleg nem kell ennyit enni-inni? De hiszen ez egy gourmet fesztivál, amelynek szlogenje szerint itt végig lehetett kóstolni az egész országot... Márpedig 4-5 kóstoló éppen csak a Dunántúlt reprezentálja...
Szakmai szempontból egy kicsit nehezebb értékelni a Budai Gourmet-t. Felvonult itt a hazai gasztronómia színe-virága, Michelin-csillagtól birkapörköltet kavargató juhászig, sztárséftől médiaszakácsig volt itt minden (kár, hogy Benke Laci bácsi éppen egy vidéki rendezvényen vendégszerepelt, talán statisztálhatott volna a Millenáris programjában ő is).


Az éttermek – természetesen – nem a topkategóriás ételeikkel kápráztatták el a látogatókat. Nem is várható el, hogy egy faházban főzzék meg azokat a fogásokat, melyek amúgy egy űrtechnológiával felszerelt konyhában készülnek. Természetesen ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy „enbékettes” élményt kaptunk, kifogástalan ételek, remek borok jellemezték a fesztivált. Ugyanakkor több jelen lévő étterem képviselője megerősítette, hogy nem igazán enni jöttek a látogatók, és ezt támasztotta alá saját tapasztalatunk is, mert a terület inkább egy laza borfesztivál hangulatát idézte, némi ételfogyasztással. Találkoztunk kiváló fogásokkal (ne gondoljunk semmi extrára, olyan mennyiség, és olyan alapanyag, amiből egy adagot ki lehet szorítani 1000 körüli eladási árral), de olyannal is, ami teljes mellélövésnek bizonyult. Szögezzük le: nem azért mert esetleg méltatlan a rendezvényhez, hanem mert egyszerűen alkalmatlan arra, hogy ebben a környezetben kulturáltan és gourmet módon el lehessen fogyasztani.


Mindez természetesen nem kritikai észrevétel, puszta tényközlés. A Budai Gourmet egy szerethető, útkereső, a maga közegében sikeres rendezvény, amely próbálja pozicionálni magát. De ahogy az jelenlévő egyik élvonalbeli étterem tulajdonosa megjegyezte: hosszú még az út, hogy a csúcsgasztronómia egy platformra kerüljön a több ezres közönséggel. A kulcs a fizetőképesség, ebben pedig sajnos tavaly óta nemigen léptünk előre. Ennek ellenére, akik ott voltak, nem bánták meg.
Jövőre veletek, ugyanitt.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.