Caroline Gilby magyar borokat értékelt

A tavalyi év nagy sikere után idén is megrendezte a Lidl Magyarország a WINE EXPO 2015 HUNGARY-t. Ezúttal 7 magyar borrégió több mint száz borászatának közel 540 féle borát mutatta be az áruházlánc hét ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi áruházak polcain is. Az eseményt Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár is üdvözölte. Az Expo rangját pedig tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt a nemzetközileg elismert borszakértő, Caroline Gilby, Master of Wine.

Kedden került megrendezésre a WINE EXPO 2015 HUNGARY, amelyet második alkalommal rendezett meg a Lidl Magyarország. A tavaly indult kezdeményezés célja, hogy összhangban a kormányzati törekvésekkel elősegítse a magyar borok Európán belüli népszerűsítését, exportját és a gazdasági növekedést. Az esemény kiemelt célja, hogy a kiváló minőséget képviselő kisebb családi és kézműves pincészetek is lehetőséget kapjanak a külföldi piacokon is megjelenni.

Magyar Levente a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az esemény kapcsán elmondta: „A Magyar Kormány célja, hogy Magyarországot az Európai Unió ipari termelési központjává tegye. Ugyanakkor hazánk alapvetően agrár ország, ezért törekszünk arra, hogy agrár termékeink minél szélesebb körben eljussanak a külpiacokra. 2015 a magyar agrárexport felfuttatásának éve lesz, ezért külön öröm számunkra a Lidl Magyarország kezdeményezése, hiszen így számos európai országban megjelenhetnek a magyar borok, és ez nagyban növeli a hazai borok renoméját is.” Az államtitkár kiemelte a Lidl beszállítói programját, amelynek köszönhetően - az áruház teljes szortimentjét tekintve - a magyar termékek aránya immár 60 százalék felett van, majd hozzátette: „Azt javaslom, hogy a programot a Kormánnyal karöltve vigyék tovább és minél több magyar kis- és középvállalkozást vonjunk be közösen az élelmiszeripari termékeket forgalmazó üzletek hálózatába.”


A rendezvény sajtótájékoztatóján beszédet mondott továbbá Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, aki kiemelte: „Nagy várakozásokkal rendeztük meg az idei Wine Expot is, amely már első alkalommal átütő sikert aratott. Már tavaly több mint száz magyar borászat mutatkozhatott be a hazai és külföldi szakemberek előtt. Az értékesítés a várakozásokon felül alakult, hiszen az éves borexportunk egynegyede, mintegy 800.000 palack bor az esemény napján került megrendelésre. Külön öröm számunkra, hogy az általunk forgalmazott termékek nagy része saját márkájával van jelen a külpiacokon, így ezzel a magyar borászatok ismertségét is tudjuk növelni. Az elmúlt év borexportjának köszönhetően 41 magyar pincészet 56 féle borából mintegy 3.100.000 palackot jutattunk el hat európai országba.”

A Wine Expo sikerét jelzi, hogy az idei évben megduplázódott az érdeklődők száma – Magyarországon kívül még hat ország (Nagy-Britannia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Románia) képviselői kóstolhatták végig azt az majdnem 540 féle bort, amelyből kiválaszthatták, melyek jelenjenek meg országaik polcain.

A WINE EXPO 2015 HUNGARY színvonalát tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt Caroline Gilby, a borszakma és a kelet-európai borok nemzetközileg elismert szakértője, borszakíró, aki több mint 20 éve Master of Wine titulussal rendelkezik és Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier is.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.