Caroline Gilby magyar borokat értékelt

A tavalyi év nagy sikere után idén is megrendezte a Lidl Magyarország a WINE EXPO 2015 HUNGARY-t. Ezúttal 7 magyar borrégió több mint száz borászatának közel 540 féle borát mutatta be az áruházlánc hét ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi áruházak polcain is. Az eseményt Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár is üdvözölte. Az Expo rangját pedig tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt a nemzetközileg elismert borszakértő, Caroline Gilby, Master of Wine.

Kedden került megrendezésre a WINE EXPO 2015 HUNGARY, amelyet második alkalommal rendezett meg a Lidl Magyarország. A tavaly indult kezdeményezés célja, hogy összhangban a kormányzati törekvésekkel elősegítse a magyar borok Európán belüli népszerűsítését, exportját és a gazdasági növekedést. Az esemény kiemelt célja, hogy a kiváló minőséget képviselő kisebb családi és kézműves pincészetek is lehetőséget kapjanak a külföldi piacokon is megjelenni.

Magyar Levente a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az esemény kapcsán elmondta: „A Magyar Kormány célja, hogy Magyarországot az Európai Unió ipari termelési központjává tegye. Ugyanakkor hazánk alapvetően agrár ország, ezért törekszünk arra, hogy agrár termékeink minél szélesebb körben eljussanak a külpiacokra. 2015 a magyar agrárexport felfuttatásának éve lesz, ezért külön öröm számunkra a Lidl Magyarország kezdeményezése, hiszen így számos európai országban megjelenhetnek a magyar borok, és ez nagyban növeli a hazai borok renoméját is.” Az államtitkár kiemelte a Lidl beszállítói programját, amelynek köszönhetően - az áruház teljes szortimentjét tekintve - a magyar termékek aránya immár 60 százalék felett van, majd hozzátette: „Azt javaslom, hogy a programot a Kormánnyal karöltve vigyék tovább és minél több magyar kis- és középvállalkozást vonjunk be közösen az élelmiszeripari termékeket forgalmazó üzletek hálózatába.”


A rendezvény sajtótájékoztatóján beszédet mondott továbbá Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, aki kiemelte: „Nagy várakozásokkal rendeztük meg az idei Wine Expot is, amely már első alkalommal átütő sikert aratott. Már tavaly több mint száz magyar borászat mutatkozhatott be a hazai és külföldi szakemberek előtt. Az értékesítés a várakozásokon felül alakult, hiszen az éves borexportunk egynegyede, mintegy 800.000 palack bor az esemény napján került megrendelésre. Külön öröm számunkra, hogy az általunk forgalmazott termékek nagy része saját márkájával van jelen a külpiacokon, így ezzel a magyar borászatok ismertségét is tudjuk növelni. Az elmúlt év borexportjának köszönhetően 41 magyar pincészet 56 féle borából mintegy 3.100.000 palackot jutattunk el hat európai országba.”

A Wine Expo sikerét jelzi, hogy az idei évben megduplázódott az érdeklődők száma – Magyarországon kívül még hat ország (Nagy-Britannia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Románia) képviselői kóstolhatták végig azt az majdnem 540 féle bort, amelyből kiválaszthatták, melyek jelenjenek meg országaik polcain.

A WINE EXPO 2015 HUNGARY színvonalát tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt Caroline Gilby, a borszakma és a kelet-európai borok nemzetközileg elismert szakértője, borszakíró, aki több mint 20 éve Master of Wine titulussal rendelkezik és Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier is.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.