Cseh és szlovák borászok verik fel a szőlő árát

A tavalyi 40 forinthoz képest az idén 80-90-et is elkérnek a termelők a szőlő kilójáért. Ennyit adnak ugyanis a magyar gyümölcsért az északi szomszédainktól érkező felvásárlók - írja a Népszabadság.

Az cseh és szlovák bortermelők felvásárlási igénye olyan mértékű, hogy a helvécia környéki szőlősgazdák nem rendelkeznek akkora eladható mennyiséggel, amennyit szállítani kellene. Ezért már az egri borvidék is "beszállt" az exportba - írja a Népszabadság.

A lap kiemeli, hogy míg a tavalyi esztendőben a magyar felvásárlói lobby 40 forinton tartotta a szőlő felvásárlási árát, az idén az exportlehetőség miatt kénytelenek alkalmazkodni a cseh és szlovák vásárlók által kínált árhoz, ha nem akarnak hoppon maradni. A 80-90 forintos ár még mindig nem jelent kiemelkedő jövedelmezőséget a szőlősgazdák számára, mivel az előállítás költsége ennél csak valamivel alacsonyabb, 70 forint körül mozog.

Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy az idei időjárás nem kedvezett a termésátlagnak. A Népszabadság megszólaltatta Keresztes Józsefet, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkárát, aki az előzetes felmérések alapján úgy tudja: a Csongrádi borvidéken mindössze 29 mázsa lesz a hektáronkénti átlagtermés, a Kunsági borvidéken 50 mázsa, a Hajós–Bajai borvidéken 55 mázsa. E három borvidék alkotja a Duna Borrégiót, amely a magyar szőlőtermő terület egyharmadát, az éves bortermés felét adja. (forrás: nol.hu, kép: pwh.freeblog.hu)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.