Csempészett csirke-csomagok

(MTI) - A csempészalagutaknak köszönhetően már a Gázai övezetben is élvezhetik kedvenc sült csirkeszárnyaikat a Kentucky Fried Chicken (KFC) amerikai gyorsétteremlánc kedvelői.

Több óráig is eltarthat, mire a szomszédos Egyiptomból házhoz jön a megrendelt áru. Emellett a palesztin futárok borsos árat kérnek szolgáltatásaikért, mindez azonban nem csökkenti a keresletet. "Ha valaki csütörtök reggel hatkor szeretne ropogós csirkeszárnyakat enni, akkor már szerda este le kell adnia a megrendelést" – magyarázza az alapvető tudnivalókat a kezdőknek a Jamama cég Facebook-oldala.

A Jamama egyszerre általában 30 menüt szokott átszállítani a legközelebbi KFC-ből, amely a határtól mintegy negyven kilométerre található egy egyiptomi kikötővárosban, el-Arísban. Innen a rafahi határátkelőig autóval viszik az ételt, amely a csempészalagutakon keresztül jut be a Gázai övezetbe. A gázai oldalon felveszik a szállítmányt, amely a Jamama gázavárosi központjába kerül, onnan pedig motoros futárok közreműködésével a megrendelőkhöz.

Azóta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet 2007-ben átvette az uralmat az övezet fölött, a terület izraeli kereskedelmi blokád alatt áll. A csempészek az alagutaknak köszönhetően nagyot kaszálnak egy-egy ritka áru beszerzésével.

Mivel Egyiptom is szigorúan korlátozza a rafahi határátkelő forgalmát, a Gázai övezet lakosai nem ruccanhatnak át el-Arísba, ha épp úgy hozná a kedvük. Ezért sem tiltakoznak a csirkeszárnyak szerelmesei akkor, amikor egy húszas csomagért a fizetendő összeg eléri a 130 sékelt (27 eurót), ami a duplája az egyiptomi áraknak.

A Gázai övezetben egyáltalán nem működnek gyorséttermek. "Megrendelésekben nincs hiány" – állítja a Jamama vezetője, Halil al-Ifrandzsi. "Az emberek utaznak néhanapján. És aki kipróbálta ezt a fajta ételt, annak hiányzik. Aki pedig még nem evett, az erről álmodik."

De ha mégsem, akkor a helyi rádióban hirdető Jamama tesz róla, hogy így legyen. "A feleségem már ezer éve félre akar tenni egy egyiptomi útra, hogy egyszer kipróbálhassa" – mondta Ijád Dzsaber. "Miután meghallotta a rádióban a reklámot, azonnal futott hozzám, hogy rendeljünk."


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.