Csempészett csirke-csomagok

(MTI) - A csempészalagutaknak köszönhetően már a Gázai övezetben is élvezhetik kedvenc sült csirkeszárnyaikat a Kentucky Fried Chicken (KFC) amerikai gyorsétteremlánc kedvelői.

Több óráig is eltarthat, mire a szomszédos Egyiptomból házhoz jön a megrendelt áru. Emellett a palesztin futárok borsos árat kérnek szolgáltatásaikért, mindez azonban nem csökkenti a keresletet. "Ha valaki csütörtök reggel hatkor szeretne ropogós csirkeszárnyakat enni, akkor már szerda este le kell adnia a megrendelést" – magyarázza az alapvető tudnivalókat a kezdőknek a Jamama cég Facebook-oldala.

A Jamama egyszerre általában 30 menüt szokott átszállítani a legközelebbi KFC-ből, amely a határtól mintegy negyven kilométerre található egy egyiptomi kikötővárosban, el-Arísban. Innen a rafahi határátkelőig autóval viszik az ételt, amely a csempészalagutakon keresztül jut be a Gázai övezetbe. A gázai oldalon felveszik a szállítmányt, amely a Jamama gázavárosi központjába kerül, onnan pedig motoros futárok közreműködésével a megrendelőkhöz.

Azóta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet 2007-ben átvette az uralmat az övezet fölött, a terület izraeli kereskedelmi blokád alatt áll. A csempészek az alagutaknak köszönhetően nagyot kaszálnak egy-egy ritka áru beszerzésével.

Mivel Egyiptom is szigorúan korlátozza a rafahi határátkelő forgalmát, a Gázai övezet lakosai nem ruccanhatnak át el-Arísba, ha épp úgy hozná a kedvük. Ezért sem tiltakoznak a csirkeszárnyak szerelmesei akkor, amikor egy húszas csomagért a fizetendő összeg eléri a 130 sékelt (27 eurót), ami a duplája az egyiptomi áraknak.

A Gázai övezetben egyáltalán nem működnek gyorséttermek. "Megrendelésekben nincs hiány" – állítja a Jamama vezetője, Halil al-Ifrandzsi. "Az emberek utaznak néhanapján. És aki kipróbálta ezt a fajta ételt, annak hiányzik. Aki pedig még nem evett, az erről álmodik."

De ha mégsem, akkor a helyi rádióban hirdető Jamama tesz róla, hogy így legyen. "A feleségem már ezer éve félre akar tenni egy egyiptomi útra, hogy egyszer kipróbálhassa" – mondta Ijád Dzsaber. "Miután meghallotta a rádióban a reklámot, azonnal futott hozzám, hogy rendeljünk."


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.