Csődközelbe kerültek Jamie Oliver éttermei

Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata – írja az MTI. Oliver a Guardian beszámolója szerint megköszönte a támogatást az elmúlt évtized minden vendégének: Igazi öröm volt kiszolgálni önöket” – tette hozzá.

Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. Az eljárás a Jamie's Italian étteremlánc 25 egységéből 22-t jelent, valamint a Barbecoa és a Fifteen nevű helyeket. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja, mely kedd délután meg is erősítette az étterembezárások tényét, illetve azt, hogy az összesen 1300 dolgozóból várhatóan 1000 ember kerül az utcára. Egyedül a London melletti Gatwick reptéren működő három egység marad meg, de ezen éttermek működése is csak rövid távon van biztosítva.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására. A cég azóta bezárt 13 éttermet és elbocsátott 600 alkalmazottat. A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

Az Index megtudta: a csődhelyzet nem érinti a budai várban található Jamie's Italian éttermet, csak az angliai egységeket, más ugyanis a tulajdonosi szerkezet. Ezt Juhász Emese, a budai éttermet birtokló Zsidai Csoport marketingvezetője mondta el nekünk. "Az angol éttermek direkt irányítás és üzemeltetés alá tartoztak, míg a nemzetközi éttermek külföldi franchise partnereken keresztül működnek. Régiós partnerekkel dolgozik Jamie Oliver, ahogy a Zsidai Csoport a közép-európai partner és így tulajdonosa a budapesti és bécsi éttermeknek, ugyanígy van Jamie-nek partnere a többi régióban is: Benelux államok, Oroszország, stb.

A nemzetközi éttermek mindig is profitábilisak voltak. Jamie-ék belső kommunikációban ma megerősítették, hogy ugyan az angliai éttermeiket bezárják, de a nemzetközi piacban még sok potenciált látnak, szeretnék fejleszteni és nagyon örülnek, hogy a partnereik által külföldön sikeres az éttermi lánc" - tette hozzá. Jamie Olivert a Meztelen Szakácsként is ismerik könyvei és tévéműsorai alapján, amelyet tucatnyi országban sugároztak az elmúlt húsz évben.

Forrás: MTI


Hatalmas buli, pizza különlegességek, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Hatalmas buli, pizza különlegességek, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?