Csődközelbe kerültek Jamie Oliver éttermei

Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata – írja az MTI. Oliver a Guardian beszámolója szerint megköszönte a támogatást az elmúlt évtized minden vendégének: Igazi öröm volt kiszolgálni önöket” – tette hozzá.

Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. Az eljárás a Jamie's Italian étteremlánc 25 egységéből 22-t jelent, valamint a Barbecoa és a Fifteen nevű helyeket. A csődeljárást várhatóan a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja, mely kedd délután meg is erősítette az étterembezárások tényét, illetve azt, hogy az összesen 1300 dolgozóból várhatóan 1000 ember kerül az utcára. Egyedül a London melletti Gatwick reptéren működő három egység marad meg, de ezen éttermek működése is csak rövid távon van biztosítva.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment, és csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására. A cég azóta bezárt 13 éttermet és elbocsátott 600 alkalmazottat. A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent. Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta. A cég adósságállománya tavaly meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint).

Az Index megtudta: a csődhelyzet nem érinti a budai várban található Jamie's Italian éttermet, csak az angliai egységeket, más ugyanis a tulajdonosi szerkezet. Ezt Juhász Emese, a budai éttermet birtokló Zsidai Csoport marketingvezetője mondta el nekünk. "Az angol éttermek direkt irányítás és üzemeltetés alá tartoztak, míg a nemzetközi éttermek külföldi franchise partnereken keresztül működnek. Régiós partnerekkel dolgozik Jamie Oliver, ahogy a Zsidai Csoport a közép-európai partner és így tulajdonosa a budapesti és bécsi éttermeknek, ugyanígy van Jamie-nek partnere a többi régióban is: Benelux államok, Oroszország, stb.

A nemzetközi éttermek mindig is profitábilisak voltak. Jamie-ék belső kommunikációban ma megerősítették, hogy ugyan az angliai éttermeiket bezárják, de a nemzetközi piacban még sok potenciált látnak, szeretnék fejleszteni és nagyon örülnek, hogy a partnereik által külföldön sikeres az éttermi lánc" - tette hozzá. Jamie Olivert a Meztelen Szakácsként is ismerik könyvei és tévéműsorai alapján, amelyet tucatnyi országban sugároztak az elmúlt húsz évben.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.