Díjat kapott Panyola

A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt a 600 lelkes szatmári kis falu, Panyola. A Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepi rendezvénye a korábbi győztes, Nagypáli községben zajlik ma és holnap (május 24-25.).

Példaértékű az önkormányzat helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztése – ez áll egyebek mellett a település pályázatát, munkáját értékelő zsűri összegzésében. Ma már a település egyet jelent a  „nemtudom” szilvából készült pálinkával, lekvárral, aszalvánnyal, s nem utolsó sorban a Panyolafeszt (idén augusztus 2-4. között lesz) rendezvényével.  A ’Panyola brand’ megteremtésével és folyamatos fejlesztésével mára elérték, hogy messze földön híressé vált nevük, pedig szinte ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint sok hasonló falu akár itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, akár az ország más tájain.

Muhari Zoltán polgármester elmondta: a titok talán az, hogy egyrészt tudatosan kereste és találta meg saját arcát a település, másrészt alapoznak a lakosokra. Pedig itt is kilométereket kell utazni a legközelebbi munkahelyig, innen is elvándorolnak a fiatalok, ez is elöregedő falu lett, mégis vannak szilárd pontok, amelyek kapaszkodót jelentenek. A panyolai pálinkával megalapozták hírnevüket, a Panyolafeszt nyári zenei fesztivál  pedig fontos bevételi forrása lett a helyieknek. Tudják, hogy a hagyományőrzés, a népszokások, a gasztronómia, no meg a falu természeti adottságai  együttesen segítették fel  hazánk turisztikai térképére Panyolát.  

A díjnak nagyon örülnek, tíz év munkája van benne – fogalmazott a település első embere, akinek talán legfőbb erénye, hogy tudja: a jelen döntéseinek messzeható következményei vannak. Ennek szellemében teszi a dolgát, küzd a napi gondokkal és keresi a továbbfejlődés lehetőségeit. Panyola hamarosan a vízi turizmusba is bekapcsolódik, az újabb sikeres pályázat segítségével tovább erősítik a Panyola brandet.  

 

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.