Drágább lesz az orosz vodka

Drágul a vodka Oroszországban: hétfőn üvegenként 185-ről 190 rubelre (815 forintra) emelkedik a félliteres vodka kiskereskedelmi minimálára - közölte az Interfax hírügynökség a moszkvai pénzügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.

A minimális termelői ár 162-ről 165 rubelre, a nagykereskedelmi ár pedig 170-ről 174 rubelre emelkedik.

A legalacsonyabb égetettszeszárakat 2009 óta szabályozzák Oroszországban, az illegális lepárlás elleni küzdelem jegyében. Azóta - a tavalyi év kivételével - egyedül a vodka ára emelkedett. 2014-ben két emelés is történt: március 11-én 199 rubelre, augusztus 1-jétől pedig 220 rubelre nőtt a minimálár, 2015 februárjától pedig a jelenlegi 185 rubeles szintre csökkent.

A Roszbalt hírügynökség szerint ez a piaci szereplők számára váratlan döntés volt, mert a tiszta szesz literjére átszámított jövedéki adó ugyanúgy 500 rubel maradt, mint 2014-ben. A kormány 2015. december 1-jén döntött arról, hogy 2018-ig 17,9 százalékkal, 357,1 milliárd rubelre emeli az Oroszországban előállított alkoholos italokból származó jövedéki bevételeket.

A konyakokra és brandykre vonatkozó szabályozás nem változik hétfőn, kiskereskedelmi áruk fél literenként 322, illetve 293 rubel marad.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.