Egri és soproni bor a szakírók kedvence

Az egri és a soproni borvidék egy-egy borának ítélte oda a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíj 2018 elismerést - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a debreceni Déri múzeumban.

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal állította össze a hazai borok Super 12 listáját, és az azon szereplő tételek közül választották ki a Magyar Bor Nagydíj 2018 nyerteseit. Az elismerést az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri leányka superior és a fertőrákosi Luka Pincészet 2015-ös Kékfrankos borának ítélték. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Körének elnöke, nemzetközi borakadémikus különlegesnek nevezte a Super 12 versenyt, amelynek keretében a borszakírók először több fordulón át leadott szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek. A debreceni Déri Múzeum szombaton harmadik alkalommal ad majd helyet a borbemutatóval egybekötött díjátadó gálának, ahol a díjazottak átvehetik az okleveleket - jelezte Angi János múzeumigazgató - írta meg az MTI.

Az idei rendezvényen 11 borvidék 19 pincészetének csaknem 60 borát lehet megkóstolni. A rendezvényen jelen lesz a Holdvölgy (Mád), a Tornai Pincészet (Somló-hegy), a Káli Kövek Pincészet (Szentbékkála), a Tóth Ferenc Pincészet (Eger), a Gallay Kézműves Pince (Nyékládháza), a Kovács Nimród Winery (Eger), a Dobosi Pincészet (Szentantalfa), a Szászi Birtok, (Szent György-hegy), János van Beöthy (Csobánc-hegy), az Eszterbauer Pincészet (Szekszárd), a Thummerer Pincészet (Noszvaj), a Bock Pince (Villány), a Mészáros Borház (Szekszárd), a Gere Attila Pincészet, (Villány), a Balla Géza Pincészet (Arad), Luka Pincészet (Fertőrákos), a Stumpf Pincészet (Eger), a St. Andrea Pincészet (Eger) és a Schieber Pincészet (Szekszárd).

Forrás: MTI


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.