Egymilliárd Megawatt - újdonságok a sörpiacon

Negyven új magyar sörkülönlegességet mutatnak be a péntektől vasárnapig tartó 10. Főzdefeszten a fővárosi Felvonulási téren.

Az újdonságok között ott lesz például az Élesztő Sörműhely Egymilliárd Megawatt nevű itala.

Az idei, jubileumi fesztiválon az egyházi sörfőzdék kapnak kiemelt szerepet. Bemutatkozik Magyarország három új egyházi sörmárkája, a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szent Mauriciusz Kolostor és a Székesfehérvári Püspökség terméke - mondta el Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik főszervezője szerdán, a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

„A sörfőzés nem ipari tevékenység, hanem alkotómunka" - fogalmazott a zirci apátság és Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje képviseletében Dékány Árpád Sixtus apát, aki szerint a sörfőzés egyfajta tanúságtétel is, amely értéket is teremt a közösség számára. A kolostor pincéjében kialakított főzdében kétéves előkészület után ma már három típusú sör készül. A hármas szám is bibliai szimbólum, a teljességet képviseli - mondta el az apát.

Az eseményen átadták az Év sörfőzdéje díjat is, az elismerést a Monyó Brewing Co. képviselője vehette át. A díjat minden évben annak a főzdének ítélik, amely a legtöbbet tette a szcéna fejlődéséért.

A Kelet-Európa egyik legnagyobb kézműves sörszemléjeként is számon tartott fesztiválon csaknem 50 magyar kisüzemi főzde és „gerilla" sörfőző mintegy 300 főzete mellett többek között angol, belga, cseh, tadzsik, ukrán és görög söröket is kóstolhatnak a vendégek.

Nemcsak a sörök, hanem az ételek kínálata is frissül, a bevált slágerek - mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár - mellett új street-food standokat is felállítanak a Street Food Marketen.

A háromnapos fesztiválon további díjakat is átadnak, a nyertesekre a vendégek is szavazhatnak. Kiosztják az Év kedvenc söre és az Év legjobb sörcímkéje díjat is.

Forrás: Élelmiszer Online


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.