Egymilliárd Megawatt - újdonságok a sörpiacon

Negyven új magyar sörkülönlegességet mutatnak be a péntektől vasárnapig tartó 10. Főzdefeszten a fővárosi Felvonulási téren.

Az újdonságok között ott lesz például az Élesztő Sörműhely Egymilliárd Megawatt nevű itala.

Az idei, jubileumi fesztiválon az egyházi sörfőzdék kapnak kiemelt szerepet. Bemutatkozik Magyarország három új egyházi sörmárkája, a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szent Mauriciusz Kolostor és a Székesfehérvári Püspökség terméke - mondta el Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik főszervezője szerdán, a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

„A sörfőzés nem ipari tevékenység, hanem alkotómunka" - fogalmazott a zirci apátság és Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje képviseletében Dékány Árpád Sixtus apát, aki szerint a sörfőzés egyfajta tanúságtétel is, amely értéket is teremt a közösség számára. A kolostor pincéjében kialakított főzdében kétéves előkészület után ma már három típusú sör készül. A hármas szám is bibliai szimbólum, a teljességet képviseli - mondta el az apát.

Az eseményen átadták az Év sörfőzdéje díjat is, az elismerést a Monyó Brewing Co. képviselője vehette át. A díjat minden évben annak a főzdének ítélik, amely a legtöbbet tette a szcéna fejlődéséért.

A Kelet-Európa egyik legnagyobb kézműves sörszemléjeként is számon tartott fesztiválon csaknem 50 magyar kisüzemi főzde és „gerilla" sörfőző mintegy 300 főzete mellett többek között angol, belga, cseh, tadzsik, ukrán és görög söröket is kóstolhatnak a vendégek.

Nemcsak a sörök, hanem az ételek kínálata is frissül, a bevált slágerek - mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár - mellett új street-food standokat is felállítanak a Street Food Marketen.

A háromnapos fesztiválon további díjakat is átadnak, a nyertesekre a vendégek is szavazhatnak. Kiosztják az Év kedvenc söre és az Év legjobb sörcímkéje díjat is.

Forrás: Élelmiszer Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.