Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe

Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.

A GfK Hungária több mint 20 éve kíséri figyelemmel a magyar étkezési szokások alakulását. Az idei legfrissebb felmérés szerint a legtöbben egyre inkább otthon esznek, az éttermet, vendéglőt és a gyorséttermeket egyre kevesebben választják. A főétkezésnek továbbra is az ebéd számít, ezzel párhuzamosan azonban nőtt azoknak az aránya, akik a vacsorát részesítik előnyben. A megkérdezettek fele egy átlagos hétköznapon háromszor ül le az asztalhoz. A tradicionális magyar ételek és ízek továbbra is meghatározóak. A húsok kedveltsége az elmúlt évek alatt nem változott: ezen belül is a szárnyas a legkedveltebb. A rangsorban ezt követi a sertés, a hal, a marha és a borjú. A tíz lekedveltebb étel listáján is a szárnyasok vezetnek. Ezt követik a hagyományos főzött levesek és a gyümölcsök. Az elmúlt évekhez képest nem történt változás az egészségesen étkezők és a "normálisan" táplálkozók arányában: a megkérdezettek 12 százaléka előbb, míg 55 százaléka utóbb csoportba tartozónak vallja magát. Évek óta változatlanul sokan szeretnének azonban fogyni, idén a válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy kevesebb testsúlyra vágyik.
A kutatás nyolc társadalmi csoportba sorolta az embereket, ez alapján is felmérték, hogy ki mit eszik. A felmérés szerint a lakosság 14 százalékát alkotó "befutott értelmiségiek" esznek leginkább étteremben. Kedvelik a félkész termékeket és nyitottak az új ízek kipróbálására. Szívesen esznek szárnyasokat, barna kenyeret és joghurtokat. Az emberek 17 százalékát kitevő "hedonista fiatalok" kevésbé tudnak főzni és leginkább szintén étteremben esznek. Az ételek közül átlag felett kedvelik a felvágottakat, a fehér kenyeret, az ízesített joghurtokat és a fagylaltot. Jellemző rájuk továbbá a rendszeres alkoholfogyasztás. Több kategóriában egyre inkább az otthoni étkezésé lesz a főszerep. A "városi alsóközép" réteg - ami az emberek 7 százalékát jelenti - nagyon családcentrikus és ragaszkodik a tradicionális termékekhez. Nem szeretnek étterembe járni és ott pénzt költeni. Kedvelik a sertéshúst, a burgonyát és a fehér kenyeret, valamint a tojást. A társadalom 13 százalékát alkotó "szegény munkásrétegre" szintén a tradicionális ételek a jellemzőek és a rendszertelen étkezés. A magyarok 25 százalékát kitevő "szegény nyugdíjasok" szinte soha nem járnak étteremben, de rendszeresen étkeznek. Kedvelik és gyakran fogyasztanak szárnyast, zöldségeket, tésztaféléket, tojást és tejet. (Független Hírügynökség)

Természetközeli design, magyaros elemekben gazdag gasztronómia

Természetközeli design, magyaros elemekben gazdag gasztronómia  

Újranyitott a pesti Andrássy út egyik titkosan legjobb kertje.
Legyen Ön is részese a hazai gasztroélet kimagasló ünnepének!

Legyen Ön is részese a hazai gasztroélet kimagasló ünnepének! 

Itt a Gundel-díjátadó ünnepség gáláns ebédjének teljes menüsora.
Kávé világnapja: néhány érdekesség a híres kávézóláncról

Kávé világnapja: néhány érdekesség a híres kávézóláncról 

Az eredetileg Ausztráliából származó márka az elsők között jelent meg Magyarországon.
Lenyűgözte a magyar víz a híres víz sommeliert

Lenyűgözte a magyar víz a híres víz sommeliert 

A neves vízszakértő kipróbálta a FloeWater aludobozos vizét, amelyet közösségi oldalán értékelt.
Kiderült, miért nem nyit ki időben Gerendai Károly új étterme

Kiderült, miért nem nyit ki időben Gerendai Károly új étterme 

Szeptemberben nyitott volna Gerendai Károly legújabb projektje.
Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány

Dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain - reagált a kormány 

A javaslat kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben elfogadott tiltást.
Mindenkiben ott lakik a költő:  középiskolásokat vár a legendás kávéház

Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház 

A budapesti Centrál Kávéház a XIX. században a magyar irodalmi élet központja volt. Most ezt a régi kort és az irodalom akkori nagy alakjait idézi meg legújabb programjával.
Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét

Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest oldalában működő Nobu Budapestről van szó, amelyet a 2019-ben meghalt Andy Vajna özvegye, Palácsik-Ráthonyi Tímea most más tulajdonosnak adott át.
Járatlan utakon - elindult az új boros kampány

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány 

Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on

Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on 

Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.