Egyre messzebbre megy a brit egészségügyi miniszter

A brit közegészségügy 2007-ben kezdte meg küzdelmét a dohányzás ellen, a szívkárosodás és a tüdőrák-megbetegedések számának visszaszorítása érdekében. Akkor tiltották meg a pubokban, a vendéglőkben és a munkahelyeken a dohányzást. Az egészségügyi miniszter most újabb tiltó rendelkezések kibocsátására készül – tudósította Sárközi Mátyás az Inforádiót.

Nagy-Britanniában 2007-ben lépett érvénybe a munkahelyi dohányzást tiltó rendelkezés, és akkor emelték fel a cigarettavásárlási korhatárt tizenhatról tizennyolc évre. Reklámhadjárat indult a dohányzás ellen, a cigarettareklámokat pedig betiltották. Sikerült elérni, hogy a szigetország lakosságának immár csak a 21 százaléka dohányzik. Ha Magyarországon jár az angol turista, feltűnik számára, hogy ott még milyen sokan cigarettáznak.A munkahelyi dohányzás betiltása azt eredményezte, hogy a megrögzött dohányosok naponta többször kimennek néhány percre az utcára, és a bejárat körül csoportosulva álldogálnak, pöfékelnek.
Ezt tiltaná be az egészségügyi miniszter egyik új rendelkezése, arra hivatkozva, hogy az épületbe belépők a passzív dohányzás veszélyének vannak kitéve, tömény dohányfüst-felhőn kell áthatolniuk.A másik rendelkezés meghozatala már nem ilyen egyszerű, mert felveti a személyi szabadságjogok megsértésének kérdését, a miniszter ugyanis szeretné betiltani a dohányzást az olyan gépkocsikban, amelyekben gyerekek is utaznak. A tiltás helyett várhatóan csak enyhébb tartalmú, figyelmeztetés jellegű szöveg kerül kedden nyilvánosságra ez ügyben.
A brit Népegészségügyi Intézet szakértője, Steven Field professzor a betiltást szorgalmazza, az egyén jogait védő szervezetek viszont azzal érvelnek, hogy helytelen, ha az állam beavatkozik a magánéletbe.Andy Burnham egészségügyi miniszter megfontolás tárgyává tett egy harmadik javaslatot is, amely szerint a cigarettát a jövőben nem elegáns dobozolt kiszerelésben árusítanák, hanem barna papírzacskóban. A tárcavezető mindenképp azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a brit lakosságnak már csak a 10 százaléka dohányozzon. (Forrás: Inforádió)

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.