Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR

A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.

Az iskola, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten. Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni vendéglátózást részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak. 

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta: „A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Határozott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.” 

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlati helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit. Ezen kívül közös munkájuk kapcsán tartják meg október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretén belül az első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. A verseny alapötlete a Balatoni KÖR alapítójától és szóvivőjétől, Kardos Gábortól származik.

A megmérettetésen a következő díjakra lehet pályázni:

A Balaton Fiatal Pincére: a Balatoni borvidékek ismerete, bor-étel párosítás, megjelenés, kommunikáció

A Balaton Fiatal Séfje: íz, szín, formavilág megjelenítése kreativitás gazdaságos alapanyag felhasználás

A Balaton Fiatal Cukrásza: verseny témakör megjelenítése ( Krúdy) hagyomány és újítás megfelelő aránya íz és esztétika

A Balatoni KÖR által alapított Vándorkupát pedig az az iskolai csapat kapja, amely összességében a legjobban szerepelt. A kupa mellett a Balatoni KÖR tagjai egyéb díjakat és tanulási lehetőségeket ajánlottak fel még nyereményként, valamint a zsűri szerepét is magára vállalta, így többek között Csapody Balázs, Martonosi Zsolt vagy Bergmann Ernő bírálja majd el a látottakat. A verseny egyedülállóságát az is mutatja, hogy kizárólag a Balaton körüli iskolák – szám szerint 6-an – vehetnek részt a megmérettetésen.

Az alapanyagok kiválasztásánál nem volt kérdés, hogy csak és kizárólag a tó körüli minőségi alapanyagok jöhetnek szóba, úgy mint nyurgaponty, mangalica, somogyi kiflikrumpli vagy laskagomba. A rendezvényt szakmai előadások, bemutatók kísérik, így, többek között például lehetőség van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseletében meghallgatni Herczeg Ágnes előadását is. Az összes program ingyenes és nyilvános, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Forrás: Borászportál.hu


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?