Eladó a Hauer

Ingatlanhirdetési portálokon bukkant fel hetekkel ezelőtt a hányattatott sorsú Hauer Cukrászda. De vajon lesz-e aki 280 millióért megveszi, hogy életet leheljen bele? - teszi fel a kérdést az Urbanista Blog.

A cukrászdát Kasselik (vagy Kazelik) Nándor alapította 1890-ben az akkor még külvárosinak számító helyen. Halála után özvegye 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit1899-től már saját nevén üzemeltetett.

Az eredetileg egyetlen helyiségből álló kis üzlet az ekkoriban virágkorát élő magyar cukrásziparhoz hasonlóan gyors fejlődésnek indult és hamar elérte jelenlegi kiterjedését. 1901-ben uzsonnateremmel bővült, majd egy csokoládé- és bonbonüzem is csatlakozott hozzá, miközben gépparkja is folyamatosan bővült.Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász ésmarcipán ízesítésű tejszínes sütemények.

Az üzletet az 1948-as kommunista hatalomátvétel után szinte azonnal, 1949-ben államosították, az ekkor létrehozott óriás állami vállalat, a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette Erkel cukrászda néven.

Az eredeti, (nagy)polgári megjelenését és fényét különös módon a szocializmus ezen világ ellen táplált mély gyűlölete ellenére szinte teljes egészében sikerült megőriznie a rendszerváltásig. Ekkor privatizálták. A vásárló Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a téglákig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működést követően végül 1991-ben bezártak.

Budapest VIII. kerülete 1999-ben a birtokába került többi Hauer-ingatlannal együtt pályázatot hirdetett az újra egyesített cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet, amihez kieszközölte a Hauer márkanév használatát is.

Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le. Az üzlet azóta „technikai okok miatt zárva” van.

Ha éppen Ön lenne, aki élne a mostani lehetőséggel, itt jelezheti szándékát.

Forrás: Wikipédia / Urbanista


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.