Jól fogy a bárányhús

Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a  Magyar Nemzet.

Kedvező kilátásokkal vághat neki az év második felének a hazai juhágazat. Folyamatos a kereslet a jó minőségű vágóállatra, ezért az árak is magasabbak, mint egy évvel korábban. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: tavasszal és nyáron is jelentős volt a kereslet a magyar bárányok iránt, ami az árak alakulásán is meglátszott. Egy évben háromszor van bárányszezon, az állatok több mint felét a csúcsidőszaknak számító húsvét környékén adják el az állattartók, ezt követően a nyári hónapokban a kivitel 20-25 százaléka teljesül, míg a karácsonyi ünnepek alkalmával a teljes évi mennyiség 15-20 százaléka hagyja el az országot.

Bár augusztusban, Nagyboldogasszony ünnepe előtt rendszerint az olaszországi kereslet ugrik meg, Hajduk Péter szerint egyre csökken az olasz kitettség, a kivitel húsz százaléka már ebben az időszakban is más piacokra kerül. Az ügyvezető igazgató szerint olyannyira jól alakult a nyári szezon, hogy problémák inkább a kereslet kielégítésével adódtak, nem volt ugyanis megfelelő mennyiségű és minőségű bárány a piacon. Ennek az oka részben az, hogy a tavalyi stagnálás után az idén enyhén csökkent az állomány. A múlt év második felében jelentős számú anyajuhot szállítottak ki a tenyésztők Törökországba.


Hajduk Péter szerint emellett vélhetően a termékenyítések és az elletések időszaka sem úgy alakult, ahogy más években szokott, ráadásul a kereskedőktől kapott visszajelzések szerint a minőséggel is gondok akadtak.

– Sokan még ma sem értik meg, hogy az olasz piac kiváló minőségű tejes bárányt keres, a legelős állatot ott nem lehet eladni – fogalmazott a szakember. Jelezte, az év második felében várhatóan folytatódik az egész évre jellemző élénk kereslet, remélhetőleg az árak is követik ezt a tendenciát.

Hajduk Péter szerint az állomány fogyását egy nőivarú tenyészállat-beállítási támogatás állíthatná meg. A juttatással ráadásul egyfajta minőségi fejlődés is elindulhatna az ágazatban, hiszen az idősebb anyajuhokat fiatalabbakra cserélhetnék a tenyésztők. Hajduk Péter szerint a szaktárcától ígéretet kaptak az intézkedésre, a kérdés már csak az, hogy mikor kerül sor a megvalósítására.

Forrás: Store Insider

Forrás: Magyar Nemzet


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.