Jól fogy a bárányhús

Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a  Magyar Nemzet.

Kedvező kilátásokkal vághat neki az év második felének a hazai juhágazat. Folyamatos a kereslet a jó minőségű vágóállatra, ezért az árak is magasabbak, mint egy évvel korábban. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: tavasszal és nyáron is jelentős volt a kereslet a magyar bárányok iránt, ami az árak alakulásán is meglátszott. Egy évben háromszor van bárányszezon, az állatok több mint felét a csúcsidőszaknak számító húsvét környékén adják el az állattartók, ezt követően a nyári hónapokban a kivitel 20-25 százaléka teljesül, míg a karácsonyi ünnepek alkalmával a teljes évi mennyiség 15-20 százaléka hagyja el az országot.

Bár augusztusban, Nagyboldogasszony ünnepe előtt rendszerint az olaszországi kereslet ugrik meg, Hajduk Péter szerint egyre csökken az olasz kitettség, a kivitel húsz százaléka már ebben az időszakban is más piacokra kerül. Az ügyvezető igazgató szerint olyannyira jól alakult a nyári szezon, hogy problémák inkább a kereslet kielégítésével adódtak, nem volt ugyanis megfelelő mennyiségű és minőségű bárány a piacon. Ennek az oka részben az, hogy a tavalyi stagnálás után az idén enyhén csökkent az állomány. A múlt év második felében jelentős számú anyajuhot szállítottak ki a tenyésztők Törökországba.


Hajduk Péter szerint emellett vélhetően a termékenyítések és az elletések időszaka sem úgy alakult, ahogy más években szokott, ráadásul a kereskedőktől kapott visszajelzések szerint a minőséggel is gondok akadtak.

– Sokan még ma sem értik meg, hogy az olasz piac kiváló minőségű tejes bárányt keres, a legelős állatot ott nem lehet eladni – fogalmazott a szakember. Jelezte, az év második felében várhatóan folytatódik az egész évre jellemző élénk kereslet, remélhetőleg az árak is követik ezt a tendenciát.

Hajduk Péter szerint az állomány fogyását egy nőivarú tenyészállat-beállítási támogatás állíthatná meg. A juttatással ráadásul egyfajta minőségi fejlődés is elindulhatna az ágazatban, hiszen az idősebb anyajuhokat fiatalabbakra cserélhetnék a tenyésztők. Hajduk Péter szerint a szaktárcától ígéretet kaptak az intézkedésre, a kérdés már csak az, hogy mikor kerül sor a megvalósítására.

Forrás: Store Insider

Forrás: Magyar Nemzet


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.