Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

z életmentés lehetősége annak a kezében van, aki tud segíteni. Ezt fogalmazza meg az a program, amely felnőtteknek biztosít lehetőséget az újraélesztés elsajátítására.

Ehhez a programhoz csatlakozott Bónus István. A vásárhelyi étteremtulajdonos 2 vendéglőjében - Bandula és a Bagolyvár -, valamint az általa üzemeltett Fekte Sasban életmentő készülékeket szerzett be.

- Régóta szerettem volna már defibrillátorokat az éttermekbe. Úgy érzem, biztonságot ad az embereknek. Szerintem ez is alapja a 21. századi segítségnyújtásnak - jegyezte meg Bónus István. Elárulta: felesége szülésznő volt, és őt magát is érdekelte az egészségügy, sőt fiatalabb korában még az is megfordult a fejében, hogy mentőtiszt lesz. Talán ezért is szerette volna, hogy a vendéglői úgynevezett életmentő pontok legyenek.

Pályázati segítséggel az egyik legjobbnak számító defibrillátorhoz jutottak. A készülék használata egyszerű, minden utasítást közöl a kezelőjével, mégis mindhárom vendéglátóhelyről összesen 36 munkatárs részt vett egy kétnapos életmentő tréningen is.

- Egy mentőtiszt segítségével két próbababán gyakoroltuk az újraélesztés minden mozzanatát - mondta Varga Anita. A Bagolyvár 28 éves pultosa azt mondta magáról, nem az a típus, aki hamar pánikba esik a váratlan helyzetektől. Bár - mint hozzátette reméli, nem lesz szükség a defibrillátor használatára.

Hirtelen halál - amelynek leggyakoribb oka a hirtelen fellépő szívinfarktus - esetén minden perc számít. Akkor van a legnagyobb esély a teljes felépülésre, ha 5 percen belül megtörténik az újraélesztés.

10 perc elteltével komoly agyi károsodás következhet be - hallottuk Pálinkás Attilától.

A vásárhelyi kórház kardiológus főorvosa szerint ezért törekednek a világon mindenhol arra, hogy a közterületeken, középületekben, forgalmas helyeken legyen azonnali segítséget nyújtó defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. (Dél-Magyarország)

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.