Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

z életmentés lehetősége annak a kezében van, aki tud segíteni. Ezt fogalmazza meg az a program, amely felnőtteknek biztosít lehetőséget az újraélesztés elsajátítására.

Ehhez a programhoz csatlakozott Bónus István. A vásárhelyi étteremtulajdonos 2 vendéglőjében - Bandula és a Bagolyvár -, valamint az általa üzemeltett Fekte Sasban életmentő készülékeket szerzett be.

- Régóta szerettem volna már defibrillátorokat az éttermekbe. Úgy érzem, biztonságot ad az embereknek. Szerintem ez is alapja a 21. századi segítségnyújtásnak - jegyezte meg Bónus István. Elárulta: felesége szülésznő volt, és őt magát is érdekelte az egészségügy, sőt fiatalabb korában még az is megfordult a fejében, hogy mentőtiszt lesz. Talán ezért is szerette volna, hogy a vendéglői úgynevezett életmentő pontok legyenek.

Pályázati segítséggel az egyik legjobbnak számító defibrillátorhoz jutottak. A készülék használata egyszerű, minden utasítást közöl a kezelőjével, mégis mindhárom vendéglátóhelyről összesen 36 munkatárs részt vett egy kétnapos életmentő tréningen is.

- Egy mentőtiszt segítségével két próbababán gyakoroltuk az újraélesztés minden mozzanatát - mondta Varga Anita. A Bagolyvár 28 éves pultosa azt mondta magáról, nem az a típus, aki hamar pánikba esik a váratlan helyzetektől. Bár - mint hozzátette reméli, nem lesz szükség a defibrillátor használatára.

Hirtelen halál - amelynek leggyakoribb oka a hirtelen fellépő szívinfarktus - esetén minden perc számít. Akkor van a legnagyobb esély a teljes felépülésre, ha 5 percen belül megtörténik az újraélesztés.

10 perc elteltével komoly agyi károsodás következhet be - hallottuk Pálinkás Attilától.

A vásárhelyi kórház kardiológus főorvosa szerint ezért törekednek a világon mindenhol arra, hogy a közterületeken, középületekben, forgalmas helyeken legyen azonnali segítséget nyújtó defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. (Dél-Magyarország)

 


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.