Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

z életmentés lehetősége annak a kezében van, aki tud segíteni. Ezt fogalmazza meg az a program, amely felnőtteknek biztosít lehetőséget az újraélesztés elsajátítására.

Ehhez a programhoz csatlakozott Bónus István. A vásárhelyi étteremtulajdonos 2 vendéglőjében - Bandula és a Bagolyvár -, valamint az általa üzemeltett Fekte Sasban életmentő készülékeket szerzett be.

- Régóta szerettem volna már defibrillátorokat az éttermekbe. Úgy érzem, biztonságot ad az embereknek. Szerintem ez is alapja a 21. századi segítségnyújtásnak - jegyezte meg Bónus István. Elárulta: felesége szülésznő volt, és őt magát is érdekelte az egészségügy, sőt fiatalabb korában még az is megfordult a fejében, hogy mentőtiszt lesz. Talán ezért is szerette volna, hogy a vendéglői úgynevezett életmentő pontok legyenek.

Pályázati segítséggel az egyik legjobbnak számító defibrillátorhoz jutottak. A készülék használata egyszerű, minden utasítást közöl a kezelőjével, mégis mindhárom vendéglátóhelyről összesen 36 munkatárs részt vett egy kétnapos életmentő tréningen is.

- Egy mentőtiszt segítségével két próbababán gyakoroltuk az újraélesztés minden mozzanatát - mondta Varga Anita. A Bagolyvár 28 éves pultosa azt mondta magáról, nem az a típus, aki hamar pánikba esik a váratlan helyzetektől. Bár - mint hozzátette reméli, nem lesz szükség a defibrillátor használatára.

Hirtelen halál - amelynek leggyakoribb oka a hirtelen fellépő szívinfarktus - esetén minden perc számít. Akkor van a legnagyobb esély a teljes felépülésre, ha 5 percen belül megtörténik az újraélesztés.

10 perc elteltével komoly agyi károsodás következhet be - hallottuk Pálinkás Attilától.

A vásárhelyi kórház kardiológus főorvosa szerint ezért törekednek a világon mindenhol arra, hogy a közterületeken, középületekben, forgalmas helyeken legyen azonnali segítséget nyújtó defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. (Dél-Magyarország)

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.