Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

z életmentés lehetősége annak a kezében van, aki tud segíteni. Ezt fogalmazza meg az a program, amely felnőtteknek biztosít lehetőséget az újraélesztés elsajátítására.

Ehhez a programhoz csatlakozott Bónus István. A vásárhelyi étteremtulajdonos 2 vendéglőjében - Bandula és a Bagolyvár -, valamint az általa üzemeltett Fekte Sasban életmentő készülékeket szerzett be.

- Régóta szerettem volna már defibrillátorokat az éttermekbe. Úgy érzem, biztonságot ad az embereknek. Szerintem ez is alapja a 21. századi segítségnyújtásnak - jegyezte meg Bónus István. Elárulta: felesége szülésznő volt, és őt magát is érdekelte az egészségügy, sőt fiatalabb korában még az is megfordult a fejében, hogy mentőtiszt lesz. Talán ezért is szerette volna, hogy a vendéglői úgynevezett életmentő pontok legyenek.

Pályázati segítséggel az egyik legjobbnak számító defibrillátorhoz jutottak. A készülék használata egyszerű, minden utasítást közöl a kezelőjével, mégis mindhárom vendéglátóhelyről összesen 36 munkatárs részt vett egy kétnapos életmentő tréningen is.

- Egy mentőtiszt segítségével két próbababán gyakoroltuk az újraélesztés minden mozzanatát - mondta Varga Anita. A Bagolyvár 28 éves pultosa azt mondta magáról, nem az a típus, aki hamar pánikba esik a váratlan helyzetektől. Bár - mint hozzátette reméli, nem lesz szükség a defibrillátor használatára.

Hirtelen halál - amelynek leggyakoribb oka a hirtelen fellépő szívinfarktus - esetén minden perc számít. Akkor van a legnagyobb esély a teljes felépülésre, ha 5 percen belül megtörténik az újraélesztés.

10 perc elteltével komoly agyi károsodás következhet be - hallottuk Pálinkás Attilától.

A vásárhelyi kórház kardiológus főorvosa szerint ezért törekednek a világon mindenhol arra, hogy a közterületeken, középületekben, forgalmas helyeken legyen azonnali segítséget nyújtó defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. (Dél-Magyarország)

 


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.