Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

z életmentés lehetősége annak a kezében van, aki tud segíteni. Ezt fogalmazza meg az a program, amely felnőtteknek biztosít lehetőséget az újraélesztés elsajátítására.

Ehhez a programhoz csatlakozott Bónus István. A vásárhelyi étteremtulajdonos 2 vendéglőjében - Bandula és a Bagolyvár -, valamint az általa üzemeltett Fekte Sasban életmentő készülékeket szerzett be.

- Régóta szerettem volna már defibrillátorokat az éttermekbe. Úgy érzem, biztonságot ad az embereknek. Szerintem ez is alapja a 21. századi segítségnyújtásnak - jegyezte meg Bónus István. Elárulta: felesége szülésznő volt, és őt magát is érdekelte az egészségügy, sőt fiatalabb korában még az is megfordult a fejében, hogy mentőtiszt lesz. Talán ezért is szerette volna, hogy a vendéglői úgynevezett életmentő pontok legyenek.

Pályázati segítséggel az egyik legjobbnak számító defibrillátorhoz jutottak. A készülék használata egyszerű, minden utasítást közöl a kezelőjével, mégis mindhárom vendéglátóhelyről összesen 36 munkatárs részt vett egy kétnapos életmentő tréningen is.

- Egy mentőtiszt segítségével két próbababán gyakoroltuk az újraélesztés minden mozzanatát - mondta Varga Anita. A Bagolyvár 28 éves pultosa azt mondta magáról, nem az a típus, aki hamar pánikba esik a váratlan helyzetektől. Bár - mint hozzátette reméli, nem lesz szükség a defibrillátor használatára.

Hirtelen halál - amelynek leggyakoribb oka a hirtelen fellépő szívinfarktus - esetén minden perc számít. Akkor van a legnagyobb esély a teljes felépülésre, ha 5 percen belül megtörténik az újraélesztés.

10 perc elteltével komoly agyi károsodás következhet be - hallottuk Pálinkás Attilától.

A vásárhelyi kórház kardiológus főorvosa szerint ezért törekednek a világon mindenhol arra, hogy a közterületeken, középületekben, forgalmas helyeken legyen azonnali segítséget nyújtó defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. (Dél-Magyarország)

 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.