Elkészült Badacsony egyedülálló bora

Az idei év egy új mérföldkövet hozott a hamarosan negyed évszázados alapítását ünneplő Váli Birtok számára, hiszen egy igazán egyedülálló, limitált palackszámú borral gazdagodott a portfóliója: a borvidék és a borászat életében is első alkalommal, elkészítették a 12 napig héjon tartott 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra borukat, mely pár napja debütált a piacon.

Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra 2022 – egy igazi egyéniség. 

A Váli Birtok 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort spontán erjesztették, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten ehhez rendelt gyönyörű fekete színű amfóra palackba, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön.

„A Váli Birtok Kéknyelű Amfóra 2022-es tétel a palackban történő közel két év pihentetés után, amelynek köszönhetően nagyon egyedi illat- és ízjegyek fejlődtek ki, a legnagyobb büszkeségünkre a napokban került forgalomba, illetve pár napon belül a Váli Birtok webshopján is rendelhető lesz.

 – mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonosa és borásza.

Váli Kéknyelű Amfóra
Váli Kéknyelű Amfóra
Fotó: Váli Birtok

Kifejező, komoly mélységekkel és lenyűgöző textúrával rendelkező sokrétű és harmonikus bor született, mely hűen tükrözi vissza a fajta és a vulkanikus badacsonyi terület egyedi, semmihez sem hasonlítható karakterét. A bor egy igazi egyéniség, illat- és ízjegyeiben finom érett citrusokkal, birsalmával, dohánylevéllel, szantálfával, savai elegánsak és selymesek, lecsengése pedig hosszantartó és rendkívül gazdag.

Váli Péter hozzátette, hogy hisznek abban, hogy ez az egyedülálló, limitált 1000 palackszámban készített kéknyelű méltó módon képviseli a borvidék értékeit és a borászatuk filozófiáját. Eddig csak néhány sommelier, borszakértő és kereskedő kóstolta, és mindenki rögtön beleszeretett.

Március közepén a világ egyik legismertebb borvidékéről, Wachauból látogattak hozzánk fiatal osztrák borászok, és lenyűgözve kóstolták. Különleges karaktere miatt nagyon jól párosítható számtalan ételkülönlegeséggel. Büszkék vagyunk, hogy több hazai rangos étteremben is kóstolható lesz majd, valamint arra, hogy már most érdeklődnek iránta Magyarország legjobb éttermeiből is. Bízom benne, hogy több ilyen különleges helyen is elérhető lesz, akárcsak a szintén a napokban első alkalommal a piacra kerülő 2017-es Kéknyelű Magnum borunk. Utóbbiból limitált mennyiség, csupán 80 palack lesz elérhető.

- fogalmazott a borász. 


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.