Elkészült Badacsony egyedülálló bora

Az idei év egy új mérföldkövet hozott a hamarosan negyed évszázados alapítását ünneplő Váli Birtok számára, hiszen egy igazán egyedülálló, limitált palackszámú borral gazdagodott a portfóliója: a borvidék és a borászat életében is első alkalommal, elkészítették a 12 napig héjon tartott 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra borukat, mely pár napja debütált a piacon.

Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra 2022 – egy igazi egyéniség. 

A Váli Birtok 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort spontán erjesztették, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten ehhez rendelt gyönyörű fekete színű amfóra palackba, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön.

„A Váli Birtok Kéknyelű Amfóra 2022-es tétel a palackban történő közel két év pihentetés után, amelynek köszönhetően nagyon egyedi illat- és ízjegyek fejlődtek ki, a legnagyobb büszkeségünkre a napokban került forgalomba, illetve pár napon belül a Váli Birtok webshopján is rendelhető lesz.

 – mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonosa és borásza.

Váli Kéknyelű Amfóra
Váli Kéknyelű Amfóra
Fotó: Váli Birtok

Kifejező, komoly mélységekkel és lenyűgöző textúrával rendelkező sokrétű és harmonikus bor született, mely hűen tükrözi vissza a fajta és a vulkanikus badacsonyi terület egyedi, semmihez sem hasonlítható karakterét. A bor egy igazi egyéniség, illat- és ízjegyeiben finom érett citrusokkal, birsalmával, dohánylevéllel, szantálfával, savai elegánsak és selymesek, lecsengése pedig hosszantartó és rendkívül gazdag.

Váli Péter hozzátette, hogy hisznek abban, hogy ez az egyedülálló, limitált 1000 palackszámban készített kéknyelű méltó módon képviseli a borvidék értékeit és a borászatuk filozófiáját. Eddig csak néhány sommelier, borszakértő és kereskedő kóstolta, és mindenki rögtön beleszeretett.

Március közepén a világ egyik legismertebb borvidékéről, Wachauból látogattak hozzánk fiatal osztrák borászok, és lenyűgözve kóstolták. Különleges karaktere miatt nagyon jól párosítható számtalan ételkülönlegeséggel. Büszkék vagyunk, hogy több hazai rangos étteremben is kóstolható lesz majd, valamint arra, hogy már most érdeklődnek iránta Magyarország legjobb éttermeiből is. Bízom benne, hogy több ilyen különleges helyen is elérhető lesz, akárcsak a szintén a napokban első alkalommal a piacra kerülő 2017-es Kéknyelű Magnum borunk. Utóbbiból limitált mennyiség, csupán 80 palack lesz elérhető.

- fogalmazott a borász. 


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.