Elkészült Badacsony egyedülálló bora

Az idei év egy új mérföldkövet hozott a hamarosan negyed évszázados alapítását ünneplő Váli Birtok számára, hiszen egy igazán egyedülálló, limitált palackszámú borral gazdagodott a portfóliója: a borvidék és a borászat életében is első alkalommal, elkészítették a 12 napig héjon tartott 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra borukat, mely pár napja debütált a piacon.

Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra 2022 – egy igazi egyéniség. 

A Váli Birtok 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort spontán erjesztették, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten ehhez rendelt gyönyörű fekete színű amfóra palackba, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön.

„A Váli Birtok Kéknyelű Amfóra 2022-es tétel a palackban történő közel két év pihentetés után, amelynek köszönhetően nagyon egyedi illat- és ízjegyek fejlődtek ki, a legnagyobb büszkeségünkre a napokban került forgalomba, illetve pár napon belül a Váli Birtok webshopján is rendelhető lesz.

 – mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonosa és borásza.

Váli Kéknyelű Amfóra
Váli Kéknyelű Amfóra
Fotó: Váli Birtok

Kifejező, komoly mélységekkel és lenyűgöző textúrával rendelkező sokrétű és harmonikus bor született, mely hűen tükrözi vissza a fajta és a vulkanikus badacsonyi terület egyedi, semmihez sem hasonlítható karakterét. A bor egy igazi egyéniség, illat- és ízjegyeiben finom érett citrusokkal, birsalmával, dohánylevéllel, szantálfával, savai elegánsak és selymesek, lecsengése pedig hosszantartó és rendkívül gazdag.

Váli Péter hozzátette, hogy hisznek abban, hogy ez az egyedülálló, limitált 1000 palackszámban készített kéknyelű méltó módon képviseli a borvidék értékeit és a borászatuk filozófiáját. Eddig csak néhány sommelier, borszakértő és kereskedő kóstolta, és mindenki rögtön beleszeretett.

Március közepén a világ egyik legismertebb borvidékéről, Wachauból látogattak hozzánk fiatal osztrák borászok, és lenyűgözve kóstolták. Különleges karaktere miatt nagyon jól párosítható számtalan ételkülönlegeséggel. Büszkék vagyunk, hogy több hazai rangos étteremben is kóstolható lesz majd, valamint arra, hogy már most érdeklődnek iránta Magyarország legjobb éttermeiből is. Bízom benne, hogy több ilyen különleges helyen is elérhető lesz, akárcsak a szintén a napokban első alkalommal a piacra kerülő 2017-es Kéknyelű Magnum borunk. Utóbbiból limitált mennyiség, csupán 80 palack lesz elérhető.

- fogalmazott a borász. 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.